Doorgaan naar artikel

Gratis bezorgd in Nederland en België

Levering binnen 1-2 werkdagen

Helaas verwerken wij geen bestellingen tijdens Pasen

Kabrita Nederland

Wat mag je baby van 4 maanden eten?

Wat mag je baby van 4 maanden eten?

Het is (bijna) zover! Je baby mag beginnen met vaste hapjes! Nog niet zo lang geleden was je misschien aan het prutsen met aanleggen, nu kan je baby al echt leren eten. Tussen de 4 en 6 maanden mag je starten met oefenhapjes. De hapjes komen erbij, nog niet in plaats van melk. Je baby haalt voorlopig zijn voedingsstoffen nog met name uit de melk namelijk. Het wordt daarnaast in het begin waarschijnlijk een lekkere smeerboel, waarbij er meer naast dan in het mondje van je baby gaat. Ga je beginnen met de eerste hapjes? Vergeet dan geen foto’s of filmpje te maken! Als je eenmaal prof-lepelbediener bent, is het leuk om terug te zien hoe je baby en jij (of je partner) samen aan het prutsen zijn!

Eerste hapjes

Baby’s houden doorgaans van zachte smaken. De eerste hapjes kun je daarom het beste maken met groenten zoals: wortel, bloemkool, doperwten of pompoen. Als je met fruit gaat starten kun je denken aan banaan, perzik, peer of meloen. Uiteraard kun je rustig andere (zachte) smaken proberen. Wel wordt aangeraden om eerst nog geen soorten groente en fruit door elkaar te mengen, maar je baby te laten wennen aan aparte smaken. Probeer een nieuwe smaak een paar dagen achter elkaar. Het is een kwestie van oefenen! Wat mag je je baby dan geven? Je kunt je baby vanaf 4 maanden eigenlijk alles geven wat gezond is, maar geen honing of rauwe melk, vlees, vis of ei. Kijk hier voor recepten voor de eerste hapjes:

Recepten voor eerste hapjes

Voorraad maken

Een handige tip: doe de gekookte en gepureerde groente die je over hebt in een ijsblokjestray in de vriezer! Je kunt net zoveel blokjes pakken als je nodig hebt en hebt altijd hapjes voor handen. Zelf vonden we een ijsblokjestray van flexibel materiaal het handigst, dan druk je de hapjes er zo uit. Het beste is een ijsblokjestray met een dekseltje. Daarmee kun je hygiënisch een voorraad aanleggen. Bijkomend voordeel: je kunt meerdere trays, met verschillende groenten, op elkaar stapelen. Ben je nog efficiënt ook!

Introductieschema voor baby’s vanaf 4 maanden

Er is recent een introductieschema gemaakt door Regionaal Overleg Allergiediëtisten (Zuid-Holland), samen met een kinderarts-allergoloog. In dit schema wordt ook rekening gehouden met kinderen met koemelkallergie en/of matige tot ernstige eczeem. Het schema (zie hieronder) geeft goed weer welke soorten groente, fruit, graanproducten, pinda/ei, vleeswaren, vis, noten en melk een kind mag krijgen. Deze kun je ook aanhouden voor je baby, met of zonder allergie/eczeem.

Introduceren pinda en ei

Bij kinderen met eczeem wordt aangeraden om vóór de 6 maanden pinda (d.m.v. zoutloze pindakaas) en ei te introduceren. Het eitje kun je roerbakken of koken en door een hapje mengen. Als je baby geen last heeft van eczeem, dan kun je dit alsnog het beste vóór de 8e levensmaand introduceren. Dit zou het risico op het ontwikkelen van een voedselallergie verkleinen. Heeft je baby flinke eczeem? Overleg het introduceren van pinda of ei dan eerst met het consultatiebureau of je arts! Het introductieschema ziet er als volgt uit:

Voeding

vanaf 4 maanden

6+ maanden

Groente Andijvie, asperge, biet, bloemkool, broccoli, courgette, doperwt, komkommer, (overige) koolsoorten, koolrabi, pastinaak, peulvruchten, pompoen, prei, snijboon, sperzieboon, spinazie, tomaat, venkel, witlof, wortel, enz.
Fruit Aardbei, abrikoos, banaan, braam, bes, druif, framboos, kers, kiwi, mandarijn, mango, nectarine, peer, perzik, pruim, sinaasappel.
Graan/ aardappel Start met pap van rijst/mais/haver of andere granen, (zoete) aardappel, rijst, pasta, en later brood, cracker, soepstengel
Pinda Een beetje Pindakaas
Ei Gekookt ei of omelet
Vlees Kalkoen, kip, rundvlees, varkensvlees.
Vet (vast en vloeibaar) Olie, margarine voor op brood, bak- en braad bij warme maaltijd.
Soja Vleesvervanger van soja zoals tofu/tahoe, soja yoghurt. (NIET als vervanger van borst of flesvoeding)
Vis alle soorten inclusief schaal- en weekdieren.
Noten Noten pasta
melk (van koe of geit) Yoghurt, vla, melk alleen als je kind geen koemelkallergie heeft

Bekijk hier andere voedingsschema's

Kabrita flesvoeding op basis van geitenmelk

Wist je dat er wereldwijd meer geitenmelk wordt gedronken dan koemelk? Geitenmelk is van nature mild en vormt een goede basis voor flesvoeding. Kabrita Opvolgmelk en Peutermelk brengen de mildheid van Nederlandse geitenmelk samen met waardevolle ingrediënten zoals DHA Omega-3 vetzuren* en GOS voedingsvezels. Dat maakt Kabrita een geschikte keuze voor baby's en peuters

* Zoals alle opvolgmelk/peutermelk