Doorgaan naar artikel

Houd rekening met een langere levertijd rondom de feestdagen

Gratis bezorgd in Nederland en België

Kabrita Nederland

Wat is hypoallergene flesvoeding?

Wat is hypoallergene flesvoeding?

Hypoallergene flesvoeding is gemaakt om de kans op een allergische reactie te verkleinen. Het woord 'hypoallergeen' wordt soms afgekort tot 'HA'. Deze afkorting kan je tegen komen op de verpakkingen van flesvoeding.

Hypoallergene flesvoeding is partieel gehydrolyseerde flesvoeding. Hier zijn de eiwitten deels in stukken geknipt. Daarnaast is er nog een ander soort gehydrolyseerde flesvoeding; intensief gehydrolyseerde flesvoeding. Dit betreft de special allergievoeding, zoals Nutramigen en Nutrilon Pepti. Bij intensief gehydrolyseerde flesvoeding zijn de eiwitten helemaal in stukken geknipt. Dit is vooralsnog de enige flesvoeding die geschikt is voor baby's met een allergie.

Koemelkallergie en lactose-intolerantie

Ongeveer 2-5% van de kinderen onder de zes jaar is allergisch voor koemelk [1]. Dit houdt in dat er een immuunsysteem reactie plaatsvindt op de eiwitten in koemelk. Deskundigen geloven dat in zo’n geval vooral het αs1-caseïne eiwit boosdoener is.

Wil je weten of je kind te maken heeft met een koemelkallergie? Raadpleeg dan altijd een arts. Ook voor het vaststellen van lactose-intolerantie moet een arts geraadpleegd worden.

Met een bewezen koemelkallergie moeten koemelk en flesvoeding op basis van koemelk vermeden worden. In dat geval kunnen baby’s wel hypoallergene flesvoeding, op basis van sterk gehydrolyseerd (wei) eiwithydrolystaat verdragen. Dit staat dan op het etiket. Het consultatiebureau of de arts kan adviseren welke kunstvoeding het meest geschikt is.

Mogelijke symptomen bij koemelkallergie

Lees hier welke klachten kunnen optreden na het drinken van koemelk en kunnen wijzen op een koemelkallergie.

Heb je het idee dat je baby sterk reageert op de melkvoedingen die hij krijgt? Raadpleeg dan altijd het consultatiebureau of je huisarts.

Lees ook: krampjes bij baby's

Advies voor baby’s met een verhoogd risico

Kinderen met een verhoogd risico op koemelkallergie kunnen borstvoeding of gewone flesvoeding nemen. Met “verhoogd risico” bedoelen we dat een broertje of zusje allergisch was of één van de ouders een allergie heeft, of astma of eczeem.

Hypoallergene voeding, op basis van partieel eiwithydrolysaat, kan een allergie niet voorkomen. Daarom wordt het niet aangeraden om dit aan baby’s met een verhoogd risico op een koemelkallergie te geven. Intensief gehydrolyseerde kunstvoeding wordt dan zelfs afgeraden.

Is geitenmelk een alternatief bij koemelkallergie?

Bij een babyvoeding op basis van geitenmelk wordt vaak gedacht dat het een alternatief is voor baby’s met een vastgestelde koemelkallergie. Gek genoeg is dit juist de enige groep waarvoor een babyvoeding op basis van geitenmelk geen geschikt alternatief is.

Bij een medisch vastgestelde koemelkallergie reageert een baby allergisch op de eiwitten in koemelk. Helaas geldt ook voor geitenmelk dat er ondanks de relatief lage hoeveelheid αS1-caseine, er toch nog te veel overeenkomsten in de eiwitstructuur bestaan met koemelk. Hierdoor is het risico groot op een kruisreactie. Om deze reden is geitenmelk geen geschikt alternatief bij een medisch vastgestelde koemelkallergie en wordt aangeraden in overleg met de arts een geschikte voeding te kiezen.

Een medisch vastgestelde koemelkallergie is de meest voorkomende voedselallergie bij baby's en jonge kinderen (tussen 2% en 5% [1]). Er bestaat een grotere groep die niet allergisch is, maar het toch niet goed doet op koemelk. Deze groep kan koemelk intolerant genoemd worden en heeft vaak klachten als krampjes, verstopping, milde eczeem, etc. Deze groep kan wel degelijk baat hebben bij een overstap naar geitenmelk.

Wanneer kies je voor geitenmelk?

Het verteringsstelsel van kleintjes is in de eerste jaren nog volop in ontwikkeling. Voor een gezonde groei is het belangrijk dat voedingsstoffen goed en makkelijk door het lichaam worden opgenomen.

Sommige baby’s en peuters hebben moeite met het verdragen van koemelk (producten) en kunnen hierdoor milde klachten hebben zoals eczeem, luieruitslag, verstopping en/of krampjes. Indien zij geen medisch bewezen koemelkallergie hebben, dan kan het zijn dat deze kleintjes intolerant zijn voor koemelk.

Als je nadenkt over een babyvoeding op basis van geitenmelk omdat je kleintje moeite heeft met het verdragen van koemelk, dan is het verstandig om dit eerst met je huisarts of consultatiearts te bespreken. Zij kunnen het beste inschatten of geitenmelk een geschikt alternatief is.

Lees meer over geitenmelk

Kabrita flesvoeding op basis van geitenmelk

Wist je dat er wereldwijd meer geitenmelk wordt gedronken dan koemelk? Geitenmelk is van nature mild en vormt een goede basis voor flesvoeding. Kabrita Opvolgmelk en Peutermelk brengen de mildheid van Nederlandse geitenmelk samen met waardevolle ingrediënten zoals DHA Omega-3 vetzuren* en GOS voedingsvezels. Dat maakt Kabrita een geschikte keuze voor baby's en peuters

* Zoals alle opvolgmelk/peutermelk

[1] Pensabene, L.; Salvatore, S.; D’Auria, E.; Parisi, F.; Concolino, D.; Borrelli, O. Cow’s Milk