Doorgaan naar artikel

Gratis bezorgd in Nederland en België

Levering binnen 1-2 werkdagen

Kabrita Nederland

Krampjes bij baby's

Krampjes bij baby's

Vrijwel iedere baby krijgt er wel een keer mee te maken: krampjes. Krampjes kunnen behoorlijk vervelend zijn voor je kleintje. Het is dan ook niet zo vreemd dat veel baby’s met krampjes langdurig huilen en soms zelfs moeten spugen. In dit artikel lees je alles over buik- en darmkrampjes bij baby’s. Waar komen ze vandaan, wanneer krijgt je baby er last van en wat kun je er als ouder aan doen?

Wat zijn krampjes en hoe ontstaan ze?

Krampjes ontstaan, net als bij volwassenen, doordat er plotselinge samentrekkingen in de darmen plaatsvinden. Meestal begint een baby met krampjes een kwartier tot drie kwartier na de voeding ineens te huilen. Hierbij overstrekt hij vaak zijn lichaampje of strekt en ontspant hij zijn beentjes af en aan. Verder kun je een baby die last heeft van buikkrampjes herkennen aan een rood aanlopend gezicht en gebalde vuistjes.

Het is niet helemaal duidelijk waar krampjes bij baby’s precies vandaan komen, maar over het algemeen gaat men ervan uit dat het te maken heeft met het darmstelsel dat moet wennen aan nieuwe voedingen. Daarnaast kunnen krampjes in sommige gevallen ook een medische oorzaak hebben, bijvoorbeeld bij een medisch vastgestelde koemelkallergie.

Een medisch vastgestelde koemelkallergie is de meest voorkomende voedselallergie bij baby's en jonge kinderen (tussen 2% en 5% van de baby's en jonge kinderen [1]), indien je vermoed dat je kleintje allergisch is voor koemelk, dan adviseren we je altijd om contact met je (huis)arts op te nemen.

Wanneer krijgt een baby last van krampjes?

Een baby die krampjes heeft, vertoont de symptomen vaak al in de tweede week. De piek in de buikkrampjes zit meestal rond de zesde week. Je baby drinkt rond deze periode vaak meer, waardoor de darmen meer werk moeten verzetten. Krampjes kunnen zowel bij borstvoeding als flesvoeding voorkomen. Wanneer de krampjes ophouden is bij iedere baby verschillend, maar over het algemeen zijn de (ergste) krampjes bij vier maanden voorbij. Tegen die tijd zijn de darmen van je baby gewend geraakt aan de voeding en kunnen dit beter verdragen.

Krampjes verlichten: wat kun je doen?

Gelukkig hoef je je niet neer te leggen bij het feit dat je baby krampjes heeft. Hoewel krampjes wel degelijk bij de ontwikkeling van je baby horen, zijn er wel manieren om krampjes te verlichten. Dit begint met het kijken naar het voedingspatroon van je kleintje. De drinksnelheid van je baby kan de heftigheid van de krampjes beïnvloeden. Een gulzige baby heeft vaak de neiging te snel te drinken, waardoor je kleintje teveel lucht binnen krijgt. Probeer je baby rustig te laten drinken. Als je de fles geeft en je kleintje last van krampjes heeft, dan zou je ook een andere fles of speen kunnen proberen om de hoeveelheid lucht te verminderen. Mocht dit onvoldoende resultaat opleveren, dan kun je in overleg met je arts of consultatiebureau bespreken of een ander soort voeding misschien geschikter is.

Naast het voedingspatroon zijn er verschillende andere dingen die je kunt proberen om de krampjes van je baby te verminderen:

  • Babymassage
    Van jouw aanraking wordt je baby rustig. Maak met warme handen en een klein beetje olie ronddraaiende bewegingen op de buik van je baby in de richting van de klok. Dit is de richting waarin de dikke darm werkt. Door regelmatig te masseren, worden krampjes verlicht en bovendien zorgt het voor een sterkere band tussen moeder en baby.
  • ‘Fietsen’ met de beentjes
    Een manier om lucht te laten ontsnappen, is fietsen met de beentjes. Pak de beentjes van je kleintje vast en maak er draaiende bewegingen mee, alsof je baby aan het fietsen is. Deze beweging zorgt ervoor dat je baby windjes kan laten die de ergste krampjes verlichten.
  • Dragen in een draagdoek
    Een baby met krampjes die ook nog eens veel huilt, kan zich geborgen voelen in de draagdoek. Door dicht bij jou te zijn, voelt hij zich veilig. De krampjes zullen er niet direct van overgaan, maar je baby zal zich wel prettiger voelen doordat je hem dicht bij je draagt. Een draagdoek is erg geschikt voor de allerkleinsten. De stof hiervan is lekker zacht en snijdt niet in de huid. Een draagzak is bedoeld voor de iets oudere kindjes.
  • Een warme kruik op het buikje leggen
    Een warme kruik kan aangenaam aanvoelen wanneer je baby last heeft van buikkrampjes. Er zijn speciale warmtekussentjes en –kruiken voor baby’s; deze zijn eenvoudig en veilig op te warmen en bieden net dat beetje warmte waar je kleintje behoefte aan heeft.

De informatie in dit artikel is met zorg samengesteld en bedoeld om jonge ouders te ondersteunen bij het omgaan met krampjes bij hun kleintje(s). Ieder kind is anders en daarom adviseren wij altijd om in het geval van heftige en/of aanhoudende klachten contact op te nemen met de huis- of consultatiearts. Deze is bekend met de specifieke situatie van je kind en kan daarom als geen ander inschatten of verder onderzoek nodig is.

Over Kabrita

Kabrita Geitenmelk Flesvoeding is een Nederlandse product en combineert milde Nederlandse geitenmelk met een moderne samenstelling in lijn met de laatste wetenschappelijke inzichten. Hierdoor ontstaat een volwaardige flesvoeding die belangrijke voedingstoffen op een milde, vriendelijke manier levert.

Kabrita geitenmelk flesvoeding. Lief voor kleine buikjes.

Bestel nu direct online

[1] Pensabene, L.; Salvatore, S.; D’Auria, E.; Parisi, F.; Concolino, D.; Borrelli, O. Cow’s Milk