Doorgaan naar artikel

Gratis bezorgd in Nederland en België

Kabrita Nederland

De eerste minuten van je baby na de bevalling

De eerste minuten van je baby na de bevalling

Negen maanden lang zit je baby heerlijk warm en geborgen in de baarmoeder. Maar dan komt de geboorte en wordt alles anders voor je kindje. Wat verandert er die eerste minuten in het leven van je baby na de bevalling? Wij zetten het voor je op een rijtje.

Zicht

In de baarmoeder kon je baby nog weinig zien, alleen gedempt licht. Maar direct na de bevalling is daar opeens fel, wit licht. Je baby ziet wazig en kan alleen dingen waarnemen tot ongeveer 20 centimeter.

Geluid

Ook verandert er veel qua geluid. Waren de geluiden eerst nog dof en ver weg (het vruchtwater dempte het geluid), nu is het geluid opeens hard en aanwezig. Hier kan je kindje best even van schrikken! Zorg dus voor een rustige omgeving zodat hij/zij geleidelijk aan kan wennen aan de geluiden buiten de baarmoeder.

Ademhaling

Voor de geboorte, heeft je kindje nog nooit adem gehaald. Gemiddeld genomen komt na 10 tot 20 seconden de ademhaling op gang. Hij/zij brengt borstspieren en middenrif in beweging, zuigt de longen vol en neemt de eerste adem teug! Een prachtig moment.

Bloedsomloop

Kreeg je kindje tijdens de zwangerschap bloed toegediend via de navelstreng, nu schakelt de bloedsomloop om doordat hij/zij zelfstandig ademhaalt. De bloedsomloop is geactiveerd.

Meer weten over de bevalling? Lees dan hier verder.