Doorgaan naar artikel

Gratis bezorgd in Nederland en België

Kabrita Nederland

Wat te doen tegen stuwing

Wat te doen tegen stuwing

Wanneer je net een kindje hebt gekregen, kun je last krijgen van stuwing. Dit gebeurt wanneer de melkproductie op gang komt. Wat kun je doen om dit te verminderen? We beschrijven een aantal tips die kunnen helpen de stuwing te verminderen.

Betekenis van stuwing

Als je last hebt van stuwing, dan zijn je borsten pijnlijk, warm en/of gespannen. Dit komt doordat na de bevalling de melkproductie op gang komt en door verhoging van de doorbloeding. De ene moeder kan er meer last van hebben dan de andere moeder. Het komt vaak voor dat vrouwen er last van krijgen na drie of vier dagen, maar het kan ook voorkomen dat vrouwen na anderhalve week pas last krijgen. Soms kun je het herkennen aan dat de huid van je borsten strak staan en soms zijn je borsten rood. Ook kunnen er bij stuwing harde plekken ontstaan.

Stuwing voorkomen

We beschrijven een aantal tips die ervoor kunnen zorgen dat stuwing wordt voorkomen:

  • Geef vaak borstvoeding in de eerste 48 uur na de bevalling, tussen de 8 en 12 keer per 24 uur. De stuwing wordt dan minder, doordat je kindje de borst leegdrinkt.
  • Lukt het niet om je kindje de stuwing weg te laten drinken? Kolf dan een beetje af.
  • Masseer tijdens het voeden je borsten.
  • Zorg dat je kindje goed wordt aangelegd, zodat hij of zij goed kan drinken.

Wat je vooral niet moet doen:

  • Minder dan acht voedingen per 24 uur geven, dit zorgt ervoor dat je borsten te vol blijven en een gespannen gevoel eraan overhoudt.
  • De eerste borstvoedingen uitstellen.
  • De ene borst niet leeg laten drinken, omdat je denkt dat hij dan de andere borst niet meer hoeft.
  • Niet de tijd nemen voor het geven van borstvoeding.

Stuwing verminderen

Heb je last van stuwing en heb je het niet zoveel mogelijk kunnen voorkomen? Stuwing kan ook verminderd worden. Bij het geven van borstvoeding wordt het vaak al minder. Je kindje drinkt dan als het ware je borst leeg. Daarnaast kan het helpen om je borsten te masseren onder een warme douche. Probeer ook de harde plekken voorzichtig te masseren. Als je liever iets wilt wat ijskoud is, kun je bevroren koolbladeren gebruik om de pijn te verlichten. Je kunt ook kompressen gebruiken, deze kun je zowel warm als koud gebruiken.

Stuwing bij afbouwen

Bij het afbouwen van borstvoeding is het belangrijk dat de melkproductie niet gestimuleerd wordt. Zorg er dus voor dat je borsten niet helemaal leeg zijn, maar zorg dat er steeds een beetje in de borst blijft. Anders wordt de melkproductie gestimuleerd en wordt er weer nieuwe melk geproduceerd. Bij een arts kun je advies inwinnen over bijvoorbeeld anti-stuwingspillen, maar het kan voorkomen dat je hier misselijk van wordt. Je kunt je borsten ook koelen met kompressen of je borsten masseren onder de douche.

Kabrita flesvoeding op basis van geitenmelk

Wist je dat er wereldwijd meer geitenmelk wordt gedronken dan koemelk? Geitenmelk is van nature mild en vormt een goede basis voor flesvoeding. Kabrita Opvolgmelk en Peutermelk brengen de mildheid van Nederlandse geitenmelk samen met waardevolle ingrediënten zoals DHA Omega-3 vetzuren* en GOS voedingsvezels. Dat maakt Kabrita een geschikte keuze voor baby's en peuters

* Zoals alle opvolgmelk/peutermelk