Doorgaan naar artikel

Gratis bezorgd in Nederland en België

Kabrita Nederland

Vaderschap tips: je partner ondersteunen tijdens de zwangerschap

Vaderschap tips: je partner ondersteunen tijdens de zwangerschap

De zwangerschap is een opwindende tijd. Enerzijds zijn jullie superblij en kijken jullie uit naar de komst van jullie baby. Anderzijds is het spannend en ervaren jullie wellicht wat relatiestress. Niets om je zorgen over te maken; het is normaal dat een zwangerschap impact heeft op je relatie. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je als vader je partner kunt ondersteunen en jullie relatie kunt versterken.

Relatiestress tijdens de zwangerschap

Jullie verwachten samen een kindje. Daarmee dient zich een nieuw hoofdstuk in jullie relatie aan, maar sluiten jullie ook een periode af. Binnen niet al te lange tijd zijn jullie met z’n drie. Natuurlijk heeft dat invloed op je relatie. Vreugde, spanning en onzekerheid wisselen elkaar voortdurend af.

Tijdens de zwangerschap ondergaat je partner zowel fysieke als emotionele veranderingen. Het lichaam van de moeder maakt zich klaar voor een wereldprestatie. De hormonale schommelingen, vermoeidheid en andere zwangerschapskwalen kunnen dan gevoelens van twijfel en spanning versterken. Ook over jullie relatie.

Voor jou als vader is de zwangerschapsperiode net zo goed spannend. Niet omdat er op lichamelijk vlak van alles gebeurt, maar wel emotioneel. Misschien maakt het aanstaande vaderschap je onzeker of heb je zorgen over je partner en de zwangerschap. Dat kan bij jou een bepaalde druk veroorzaken.

Onzekerheid over de relatie tijdens de zwangerschap, is daarom helemaal niet gek. Sterker nog: veel stellen ervaren het. Het is een periode van veranderen en groeien, zowel individueel als samen. Door je partner zo veel mogelijk te ondersteunen en de zwangerschap samen te beleven, kunnen jullie de onderlinge band versterken.

Zwangerschap vader tips: zo ondersteun je je partner

Voordat we je tips geven om tijdens de zwangerschap je partner zo goed mogelijk te ondersteunen, is het goed om te bedenken dat elke relatie anders is.

Bespreek daarom samen aan welke ondersteuning jouw partner behoefte heeft, wat voor jou haalbaar is, en wat jullie samen nodig hebben om in deze negen maanden (nog meer) naar elkaar toe te groeien.

7 tips voor als je partner zwanger is:

  1. Betrokkenheid: Belangrijk voor de mama, baby én voor jou. Ga daarom mee naar prenatale afspraken en zwangerschapscursussen, bereid je voor op de komst van de baby en lees alles over zwangerschap en ouderschap. Door betrokken te zijn laat je zien dat je er bent voor je partner, en dat jullie dit samen doen.
  2. Communicatie: Wees open over wat je denkt, voelt en waar je behoefte aan hebt gedurende de zwangerschapsperiode. Neem de tijd om naar elkaar te luisteren, wees begripvol en geef elkaar de ruimte. Zo haal je stress, spanning en zorgen makkelijker uit de lucht.
  3. Ruimte: Waar heeft je partner behoefte aan? Vindt ze het fijn als je er nu meer bent of heeft ze tijd voor zichzelf nodig om zich te concentreren op de zwangerschap en aanstaande bevalling? Maar ook: wat is haalbaar voor jou en wat heb jij nu nodig? Gun en geef elkaar de ruimte om hier invulling aan te geven.
  4. Praktische hulp: Geef praktische ondersteuning aan je partner en help bij huishoudelijke taken zoals koken, schoonmaken en boodschappen doen. Wees daarnaast actief betrokken bij alle voorbereidingen: de aanschaf van babyspullen en het gereedmaken van de babykamer.
  5. Relaxmomenten: Plan momenten om samen te ontspannen en quality time door te brengen. Ga uiteten, maak een wandeling of kijk samen een film. Wat je doet maakt niet uit, maar maak bewust tijd voor elkaar. Nu, maar ook straks als de baby er is.
  6. Genegenheid: Het lichaam van de moeder verandert, dat kan haar onzeker maken. Hoewel ze natuurlijk prachtig is, ervaart ze dat zelf misschien nu niet. Laat haar daarom (nog meer) zien dat je van haar houdt en haar waardeert. Daarmee creëer je een liefdevolle en veilige sfeer.

Zie de zwangerschapsperiode vooral als een avontuur dat jullie samen aangaan. Ondersteun je partner en wees betrokken. Dat voorkomt relatiestress tijdens de zwangerschap en zorgt ervoor dat jullie naar elkaar toegroeien. En klaar zijn voor het avontuur van jullie leven: het ouderschap!

Meer tips en informatie over vader worden? Dat kan! Lees hiervoor onze ultieme gids met alles over het aanstaande vaderschap.

Lees ook: de ultieme vaderschap gids