Tips voor vaders tijdens de bevalling
Na maanden van wachten staat ‘ie eindelijk voor de deur: de bevalling. Een moment waar je, als aanstaande vader en moeder, lang naar uit hebt gekeken, maar waar je misschien ook wat zenuwen voor hebt. Want hoe gaat de geboorte verlopen? Wat is jouw rol als vader tijdens de bevalling? En wat kun je doen om je partner te ondersteunen? Je leest het allemaal in dit blog met tips voor vaders tijdens de bevalling.
De fases van bevalling
Bevallen is keihard werken. In de eerste plaats natuurlijk voor de moeder, maar ook voor jou als aanstaande papa. Want ga d’r maar aanstaan: toekijken hoe je partner een kindje op de wereld zet. Dat doet van alles met je!
Gelukkig zijn er tal van manieren om je partner te ondersteunen tijdens deze flinke klus. Om te beginnen door er voor haar te zijn. Jouw aanwezigheid bij de bevalling is van wereldbelang. Daarmee geef je haar het gevoel dat jullie het samen doen, ook al is zij degene die het zware werk levert.
Wat je als aanstaande vader nog meer kunt doen, hangt af van de fase waarin de geboorte zich bevindt. Meestal zijn dit er vier:
1. De vroege fase
Gerommel hier, een krampje daar: de bevalling gaat beginnen. Je partner kan deze uren (en soms dagen) lichte weeën ervaren. Maak het haar zo comfortabel mogelijk met extra kussens, een aangename temperatuur, afleiding binnen handbereik en een kopje thee. Tref ondertussen de laatste voorbereidingen (ziekenhuistas, documenten, Maxi-Cosi, oppas voor dieren, etc.).
2. De actieve fase
Tijdens deze fase worden de weeën sterker en regelmatiger. Na een uur van regelmatige contracties (van minimaal 5 minuten), bel je de verloskundige. Moedig je partner ondertussen aan en blijf positief. Probeer haar af te leiden van de pijn en help haar goed te ademen. Iets drinken en (licht) eten vindt ze wellicht nu nog fijn.
3. De overgangsfase
De laatste fase voor het persen. De pijn is intensiever en je partner kan verschillende emoties ervaren. Wellicht is wat ze wil niet helemaal duidelijk, wisselt ze van gedachten of is ze kortaf. Wees dan geduldig met haar, ze levert een wereldprestatie. Wat ze nodig heeft is jouw vertrouwen en de wetenschap dat je trots op haar bent. Dat geeft haar power om door te gaan.
4. Het persen en de geboorte
Dit is hét moment dat jullie baby geboren wordt. Persen kost veel kracht en energie. Het is daarom belangrijk dat ze de aanwijzingen en tips van de verloskundige opvolgt. Help haar hierbij, geef (rug)steun waar nodig en laat haar je hand fijnknijpen. Ze is er bijna en doet het fantastisch!
Tips voor de papa tijdens de bevalling
- Voorbereiding: Door je goed voor te bereiden, herken je de signalen en weet je wat er staat te gebeuren. Met onze blogs kom je natuurlijk al een heel eind, maar ga ook mee naar een zwangerschapscursus of informatieavond. Veel aanstaande papa’s krijgen hierdoor (meer) vertrouwen in de bevalling.
- Rust en kalmte: Jouw rust en kalmte zijn belangrijk tijdens de bevalling. Laat je partner zien dat je er voor haar bent, dat stelt haar gerust en maakt haar ontspannen. Bovendien stimuleert het haar om op de juiste manier te ademen, waardoor de pijn verdraagzamer wordt.
- Emotionele en fysieke steun: Ziet jouw partner het even niet meer zitten? Help haar over dit punt heen door te vertellen hoe goed ze het doet. Niemand die dit beter kan dan jij. Bied daarnaast fysieke ondersteuning (als ze dit wil): help een andere houding aan te nemen, ren met verkoelende doekjes heen en weer, masseer haar zachtjes en strijk de haren uit haar gezicht.
- Wees haar stem: Jij kent haar het beste en weet wat jullie vooraf hebben besproken. Wees daarom haar stem als zij moeilijk haar wensen, zorgen en vragen kenbaar kan maken tijdens de bevalling. En ook andersom: herhaal wat de verloskundige zegt als je partner het niet lijkt te horen. Grote kans dat ze wel luistert naar jouw vertrouwde stem.
- Zorg goed voor jezelf, papa: Want je weet nooit hoe lang het nog duurt. Neem korte pauzes om iets te eten en te drinken. Zo heb je straks genoeg energie voor de geboorte én het moment daarna: de kennismaking met jullie kleine wonder.
Onthoud dat iedere bevalling anders is. Een goede voorbereiding kan helpen, maar zegt niets over het uiteindelijke verloop. Probeer gedurende het bevallingsproces daarom goed te communiceren met je partner, ook als ze onbereikbaar lijkt. Gebruik desnoods alleen ja- en nee-vragen, zodat ze makkelijker kan aangeven wat ze nodig heeft van jou.
Misschien laat ze het tijdens de weeën niet merken, maar achteraf zal ze het bevestigen: jouw rol als vader tijdens de bevalling is van onschatbare waarde!
Lees ook: de ultieme vaderschap gids