Doorgaan naar artikel

Gratis bezorgd in Nederland en België

Kabrita Nederland

Zindelijkheidstraining: 7 tips voor het zindelijk maken van je kindje

peuter op potje zindelijkheidstraining

Het moment dat je kindje zindelijk is, is voor veel ouders een moment om opgelucht adem te halen. Eindelijk ben je van die berg luiers af. Zindelijk worden is iets wat je kindje zelf moet leren. Je kunt hem als ouder zo goed mogelijk ondersteunen, maar uiteindelijk is het zindelijk worden iets wat hij zelfstandig moet doen. We geven je graag een aantal tips voor de zindelijkheidstraining van je kind.

Ongeveer 98% van de wereldbevolking is zindelijk voor het 2e jaar. Maar ieder kindje is anders en wordt zindelijk op zijn eigen tempo. Net als met leren lopen en praten, is het ene kindje sneller dan het andere. De meeste kindjes kunnen vanaf ongeveer 18 maanden beginnen met hun zindelijkheidstraining.

Om te zien of je kindje eraan toe is om zindelijk te worden, kun je kijken naar de tekenen die je kindje vertoont. Merk je bijvoorbeeld dat je kindje op tijd zelf opmerkt dat hij moet plassen of poepen en is hij in staat om dit op te houden? Dan kun je beginnen met de zindelijkheidstraining. Vanaf het moment dat je begint met het zindelijk maken van je kindje, duurt het soms nog wel 1 tot 1,5 jaar totdat je kindje volledig zindelijk is.

Lees ook: Zindelijkheidstraining

Tips om je kind zindelijk te maken

Tip 1. Begin op een rustig moment met de zindelijkheidstraining

Heb je een drukke week met veel verplichtingen en afspraken? Dan is dit misschien niet het handigste moment om te beginnen met de zindelijkheidstraining. Zorg ervoor dat je op een rustig moment begint met het zindelijk maken van je kindje, bijvoorbeeld in een vakantie. Zo heb je alle tijd om een routine in te bouwen en kun je je kindje ondersteunen bij het zindelijk worden.

Tip 2. Maak het zindelijk worden leuk

Je kindje zal niet zomaar op het potje gaan zitten. Laat je kindje daarom rustig kennismaken met het potje en probeer het zindelijk worden leuk te maken. Zet het potje bijvoorbeeld eens op een duidelijk zichtbare plek in de woonkamer en vertel je kindje wat het is. Er bestaan allerlei interactieve, leuke potjes, die bijvoorbeeld applaus geven als er iets in komt. Zo stimuleer je je kindje om het potje te gebruiken.


Er zijn ook veel boekjes die gaan over zindelijk worden en op het potje gaan. Het kan een goed idee zijn om deze boekjes samen met je kindje te lezen. Kijk eens in de bibliotheek of vraag andere ouders om leestips bij het zindelijk maken van je peuter. Ook zijn er speciale liedjes die je met je kindje kunt zingen, die gaan over het onderwerp waar jullie nu zoveel mee bezig zijn.

Het is belangrijk om je kindje vol enthousiasme aan te moedigen tijdens de zindelijkheidstraining. Je kunt bijvoorbeeld een stickerbord maken, waarop je kindje elke keer dat hij op het potje gaat een sticker mag plakken. Bij twintig stickers kan je bijvoorbeeld een klein cadeautje geven. Dit motiveert je kindje bij het zindelijk worden en maakt het leuk om het potje te gebruiken.

Tip 3. Wees mild en consequent

Wees niet te streng voor je kindje, want het is heel normaal dat je kleine af en toe een terugval heeft. Je peuter is niet van de ene op de andere dag zindelijk. Frustratie en straf werkt juist averechts, omdat dit stress oplevert. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je kind. Leg nog eens rustig aan je kindje uit waar het potje voor bedoeld is en hoe het werkt. Je peuter leert het echt vanzelf.

Je kunt je kindje helpen om zindelijk te worden door een routine te maken van op het potje gaan. Kies vaste momenten, zoals na het slapen en na het eten. Zet je kindje ook altijd op het potje als hij aangeeft dat hij moet plassen, óók als jullie net lekker aan tafel zitten na een drukke dag. Zo help je je kindje om een gewoonte te maken van naar het potje gaan.

Tip 4. Geef je kindje het goede voorbeeld

Maak er geen geheim van dat je zelf ook naar de wc gaat. Je kindje leert veel door jou na te doen. Grote kans dat hij al een keer achter je aan gedrenteld is toen jij zelf naar de wc ging. Als je kindje ziet dat het op de wc gezellig kan zijn, zal hij ook zelf eerder die stap willen zetten.

Tip 5. Neem een extra kledingsetje mee als je op pad gaat

Ga je een dag op stap? Zorg er dan voor dat je extra kleding bij je hebt. Ongelukjes horen erbij als je kindje leert om zindelijk te worden. Dat is natuurlijk niet erg, maar het kan wel vervelend zijn als je een dagje naar de speeltuin wilt of bij iemand op bezoek gaat. Zorg er daarom voor dat je altijd een extra setje kleding bij je hebt als je de deur uit gaat. Dan zijn ongelukjes zo opgelost en hoeft je kindje niet met een natte broek rond te lopen.

Tip 6. Plan extra wc-bezoekjes in

Als je een uitje hebt, zorg er dan van tevoren altijd voor dat je kindje nog even op het potje gaat. Plan extra momenten in om te plassen, ook als je niet thuis bent. Zo verklein je de kans op ongelukjes, waardoor het zelfvertrouwen van je peuter groeit.

Tip 7. Geef je kindje praktische kleding

Dat schattige rompertje is vooral heel praktisch bij het verschonen van luiers, maar als je kindje zelf naar de wc moet dan is het niet heel handig. Nu je peuter leert om zelf naar het potje te gaan als hij aandrang voelt, is het handig als hij ook zelf zijn broek uit kan doen. Koop daarom wat normale onderbroeken. Die kan je kindje makkelijker zelf uittrekken als het nodig is. Bovendien zal de kleine zich maar wat groot voelen met een echte onderbroek. Als je een onderbroek toch nog een beetje eng vindt omdat je kleine nog veel ongelukjes heeft, kies dan voor een luierbroekje.

Zindelijk worden op het tempo van je kind

Er zijn veel verschillende methodes te vinden om je kindje te helpen met zindelijk worden. De meeste methodes komen op hetzelfde neer: communiceer duidelijk met je kind, houd een vaste routine aan en laat de luier zoveel mogelijk uit. Kies een methode die goed bij jullie situatie en bij je kindje past. Als je zelf overdag vaak aan het werk bent, kies dan een methode die niet heel intensief is. Het duurt dan misschien iets langer voordat je kindje zindelijk is, maar het geef jou en je peuter ook minder stress. Zo blijft het voor jullie allebei leuk en ontspannen.

Zindelijk in drie dagen

Er zijn op internet veel verhalen te lezen van ouders die hun kinderen binnen drie dagen zindelijk kregen. Als dat gebeurt, is het mooi meegenomen. Maar het is eerder een uitzondering dan de regel. Onthoud dat het geen wedstrijd is, ieder kind ontwikkelt zich op zijn eigen tempo. De een leert sneller praten, de ander zit eerder op het potje.

Het is wel belangrijk dat je kindje zindelijk is voor zijn 4e jaar. Als hij naar school gaat, moet hij namelijk in ieder geval overdag zindelijk zijn. Heb jij goede tips om je kindje zindelijk te maken?