Doorgaan naar artikel

Gratis bezorgd in Nederland en België

Kabrita Nederland

Zindelijkheidstraining

Zindelijkheidstraining

98% van de wereldbevolking is zindelijk voor het 2e jaar. Maar ieder kindje is anders en wordt zindelijk in zijn eigen tempo. Net als met leren lopen en praten, is het ene kindje sneller dan het andere. Het zegt niets over de intelligentie van je kind. De meeste kinderen vertonen rond hun 2e jaar alle tekenen die erop wijzen dat ze eraan toe zijn om zindelijk te worden. Dat wil zeggen dat ze op tijd zelf opmerken dat ze moeten plassen of poepen en in staat zijn dit op te houden. Vanaf dit moment duurt het soms nog wel een jaar of 1,5 jaar totdat ze volledig zindelijk zijn.

Zindelijk is iets wat je peuter zelf moet leren. Je kunt hem erbij helpen maar uiteindelijk is het toch iets wat hij zelfstandig moet doen. Hier wat tips om te starten met zindelijkheidstraining:

- Kennismaken met het potje
- Zet het potje gewoon in de kamer en laat je kindje er aan wennen
- Vertel waar het potje voor dient
- Maak het verhaal leuk en wek zijn nieuwsgierigheid
- Dwing of forceer niet dat hij erop gaat zitten maar wacht tot hij dit zelf doet
- Beloon iedere vorm van interesse in het potje door hem te prijzen
- Laat je kindje regelmatig zonder luier lopen
- Zodra je signalen opmerkt dat hij moet poepen of plassen, benoem je het potje
- Werkt hij mee en gaat hij zitten, dan is de kans groot dat er ook daadwerkelijk iets in het potje terecht komt

Lees ook: 7 tips voor het zindelijk maken van je kindje

Geen druk

Doe je best om zo min mogelijk druk op je kind uit te oefenen. Zodra hij afkeer van het potje krijgt, dan is de kans groot dat hij voor een lange periode niets van het potje wil weten.

Potje

Je kunt natuurlijk ook direct starten op het toilet, met een brilverkleiner. Maar de meeste kindjes vinden een potje ‘minder eng’.

Onthoud dat je kindje zindelijk moet zijn voor zijn 4e jaar want als hij naar school gaat moet hij in ieder geval overdag zindelijk zijn. Heb jij goede tips om je kindje zindelijk te krijgen? Deel ze met ons en vele andere mama’s op onze Facebook pagina!