Tips voor moeilijke eters
Er zijn kindjes die van klein af aan alles eten en alles lusten. Maar er zijn ook kindjes die alles wat ze niet kennen weigeren te proeven en bij voorbaat al zeggen: 'lust ik niet'. Vaak zijn het periodes dus er is hoop! En met de tips die wij je vandaag geven, kun je direct aan de slag!
Ga geen druk uitoefenen
Het is misschien niet gemakkelijk, maar probeer je kindje niet onder druk te zetten want dit zal averechts werken. Je peuter heeft een eigen willetje en zal zich verzetten op het moment dat jij eist dat hij zijn bord leeg eet. In plaats hiervan: beloon goed gedrag. Geef complimenten als je peuter wel iets nieuws proeft, een grote hap neemt of nieuwsgierig is naar eten. Probeer de sfeer aan tafel gezellig en ontspannen te houden, ook als je kindje weinig of niets wil eten.
Geef niet toe aan gezeur om ongezonde voeding
Natuurlijk wil je dat je peuter voldoende voeding binnen krijgt maar onthoud dat kwaliteit belangrijker is dan kwantiteit. Geef dus niet toe aan gezeur om een snoepje of zakje chips. Want wanneer je hieraan toe geef, leert hij/zij om onder de gezonde maaltijd uit te komen. Een kind in de groei heeft voldoende bouwstenen nodig dus biedt een gezonde maaltijd aan. Ook heeft bepaalde voeding invloed op gedrag zoals bekend is met teveel suikers. Ook van geur-, kleur- en smaakstoffen is bekend dat kinderen hier druk en agressief van kunnen worden.
De regels aan tafel
Ieder kind heeft behoefte aan regels en grenzen. Stel daarom regels op die gelden aan de eettafel. Maak hier geen hele waslijst van, maar bijvoorbeeld 3-5 punten. Tijdens het eten kun je deze op tafel neerzetten (prikbord, klein krijtbord etc). Denk bijvoorbeeld aan minstens 1 hapje proeven, niet van tafel voordat iedereen klaar is en niet schreeuwen aan tafel. Kies regels die voor jullie belangrijk zijn.
Beloning
Bijna ieder kind wordt blij van complimenten. Reageert jouw kindje hier ook goed op? Dan kan een beloningsschema uitkomst zijn. Denk aan een mooi stuk papier of karton waar je kind een sticker op mag plakken voor iedere hap nieuw voedsel die hij proeft. Of iedere hap groente is een sticker waard. Speel hiermee in op de uitdagingen die je kindje heeft aan tafel en stel deze beloningen regelmatig bij.
Extra tips:
- Geef je kindje 3 maaltijden per dag en maximaal 2 gezonde tussendoortjes
- Betrek je kind bij de maaltijden en neem hem mee tijdens het boodschappen doen
- Laat je kind soms eens 'helpen' in de keuken. Roeren in een sausje kan al veel trots opleveren wanneer de maaltijd klaar is en iedereen aan tafel geniet van de door hem/haar gemaakte saus!
- Blijf eten aanbieden dat je kind 'niet lust'. Smaak verandert snel bij kinderen
- Schep het bordje niet te vol, dit kan afschrikken