Doorgaan naar artikel

Gratis bezorgd in Nederland en België

Kabrita Nederland

Moeilijke eters

Moeilijke eters

Zorgen dat je peuter genoeg eet, houdt iedere ouder bezig. Het kan zeer frustrerend zijn als je peuter erg kieskeurig is en weigert om bepaalde voedingsmiddelen te eten. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om dit probleem te verhelpen.

Waarom is mijn peuter een moeilijke eter?

Je peuter krijgt sinds een tijdje vast voedsel, maar het blijft nog steeds een vrij nieuwe ervaring voor haar. Je peuter moet nog steeds wennen aan de smaken, kleuren en de verschillende texturen van de voedingsmiddelen die zij nu krijgt. Hoewel jonge kinderen normaal gesproeken redelijk snel vertrouwd raken met dingen zoals slaapgewoonten of speeltijd, zijn ze wat betreft hun voedsel zeer onvoorspelbaar.

Je peuters eetgewoonte kan van dag tot dag variëren. Voedingsmiddelen die ze gisteren met smaak op at, kunnen vandaag geweigerd worden en andersom. Het is bekend dat de peuters tijd nodig hebben om te wennen aan nieuwe voedingsmiddelen en ze bepaalde producten de eerste paar keer weigeren. Deze selectiviteit wordt deels veroorzaakt door de verminderde voedingsbehoefte, vanwege hun vertraagde groei. Een andere oorzaak is dat je peuter steeds zelfstandiger wordt en leert om haar eigen keuzes te maken.

Hoewel een kieskeurige eter erg frustrerend kan zijn, is het ook een tijd waar je jouw kind kan leren om nieuwe voedingsmiddelen uit te proberen. Door het geven van veel verschillende gezonde en lekkere gerechten op verschillende tijdstippen, kan je haar helpen een voorkeur te ontwikkelen voor natuurlijke smaken en gezonde producten. Dit zal een solide basis zijn waar je in de toekomst veel plezier van kan hebben.

Lees ook: Tips voor moeilijke eters

Tips en trucs

Deze tips (met dank aan mayoclinics.org) zullen je helpen om te gaan met je kieskeurige eter.

  1. Respecteer de eetlust van je kind - of het ontbreken hiervan
    Als je kind geen honger heeft, dwing haar dan niet een maaltijd of snack op te eten. Ook omkopen of dwingen het bord leeg te eten werkt in de meeste gevallen niet. Vaak veroorzaakt dit een soort machtsstrijd over voedsel. Uiteindelijk kan je peuter eten associëren met angst en frustratie en hierdoor minder gevoelig zijn voor zijn of haar honger.

    Serveer kleine porties om te vermijden dat je kindje teveel krijgt en geef haar de kans om zelfstandig om meer te vragen.

  2. Routine
    Serveer maaltijden en snacks iedere dag op ongeveer hetzelfde tijdstip. Je kunt ervoor kiezen om melk of sap bij het eten te geven, en biedt tussen de maaltijden en snacks water aan. Het drinken van melk of sap gedurende dag, zou ervoor kunnen zorgen dat de eetlust voor de maaltijden afneemt.

  3. Wees geduldig met nieuwe voedingsmiddelen
    Jonge kinderen vinden het prettig om nieuwe voedingsmiddelen aan te raken of hieraan te ruiken. Soms stoppen ze zelfs kleine stukjes in hun mond om het er vervolgens weer uit te halen. Je kind kan herhaalde blootstelling aan sommige producten nodig hebben voordat ze het echt begint te eten. Moedig je kind aan te praten over de smaak, kleur, vorm, geur en textuur van bepaalde producten. En serveer nieuwe producten samen met het favoriete maaltje van je kind.

  4. Maak het leuk
    Serveer de broccoli en andere groenten met een favoriete dip of sausje. Snijd voedsel in leuke vormen met bijvoorbeeld een koekjesvorm en zorg voor mooie kleuren op het bord.

  5. Laat je kind helpen
    Vraag je kind om bij de supermarkt te helpen met het kiezen van je fruit, groenten en andere gezonde boodschappen. Maar koop geen producten waarvan je wilt dat je peuter ze niet eet. Moedig je kind thuis aan groente af te spoelen, beslag te maken of de tafel te dekken.

  6. Geef zelf het goede voorbeeld
    Wanneer je zelf veel verschillende soorten gezonde producten eet, heeft je kind meer kans om dit goede voorbeeld te volgen.

  7. Wees creatief
    Voeg stukjes broccoli of paprika toe aan je spaghettisaus, fruit aan de ontbijtgranen van je peuter en courgette en wortelen aan stoofschotels en soepen.

  8. Beperk afleiding
    Zet de televisie en andere elektronische gadgets uit tijdens het eten. Op deze manier kan je kind zijn of haar aandacht vestigen op het eten. Houd er ook rekening mee dat televisiereclames je kindje wijzen op minder voedzame producten of producten met veel suiker.

  9. Gebruik een dessert niet als beloning
    Veel kinderen genieten van een dessert na de warme maaltijd. Het risico hiervan is dat je peuter een voorkeur voor zoete producten gaat ontwikkelen. Je zou ervoor kunnen kiezen om een of twee avonden per week een toetje te geven en de rest van de week gezonde alternatieven zoals yoghurt of een stuk fruit.

  10. Word geen kok die op bestelling maaltijden maakt
    Het bereiden van een apart maaltijd voor je peuter als hij of zij het eerste gerecht niet wil eten, kan kieskeurig eten bevorderen. Stimuleer je kind om netjes aan tafel te blijven zitten, ook als ze zelf niet meer eet. Houd hierbij in je achterhoofd dat je peuter er uiteindelijk profijt bij heeft voor de toekomst.

Als je bang bent dat je kieskeurige peuter te weinig binnen krijgt, raadpleeg dan je arts. Hij of zij kan de groei van je kind meten en vergelijken met leeftijdsgenoten. Daarnaast is het verstandig minimaal drie dagen bij te houden wat je kind allemaal eet. Soms kan dit helpen je zorgen te verlichten. Een logboek bijhouden kan ook helpen voor een arts om de problemen vast te stellen.

Vergeet in de tussentijd niet dat de eetgewoonten van je kind ‘s nachts waarschijnlijk niet zullen veranderen, maar dat elke stap die je overdag neemt een bijdrage kan leveren aan een leven lang gezond eten.