Koemelkallergie bij baby's

Koemelkallergie bij baby's

De vraag naar geitenmelk neemt in Nederland gestaag toe, maar in grote delen van de wereld wordt geitenmelk van oudsher al meer gedronken dan bijvoorbeeld koemelk. Geitenmelk staat bekend als een zachte melk; het is rijk aan vitamines en mineralen, en mild van smaak. Door de unieke vet- en eiwitsamenstelling van geitenmelk vormt zich een zachte voedselmassa in de maag die snel verteerd en eenvoudig kan worden opgenomen.

Is geitenmelk een alternatief bij koemelkallergie?

Bij een babyvoeding op basis van geitenmelk wordt vaak gedacht dat het een alternatief is voor baby’s met een vastgestelde koemelkallergie. Gek genoeg is dit juist de enige groep waarvoor een babyvoeding op basis van geitenmelk geen geschikt alternatief is.

Bij een medisch vastgestelde koemelkallergie reageert een baby allergisch op de eiwitten in koemelk. Helaas geldt ook voor geitenmelk dat er ondanks de relatief lage hoeveelheid αS1-caseine, er toch nog te veel overeenkomsten in de eiwitstructuur bestaan met koemelk. Hierdoor is het risico groot op een kruisreactie. Om deze reden is geitenmelk geen geschikt alternatief bij een medisch vastgestelde koemelkallergie en wordt aangeraden in overleg met de arts een geschikte voeding te kiezen.

Een medische vastgestelde koemelkallergie komt echter relatief weinig voor (2 tot 3% van de kinderen onder 6 jaar). Er bestaat een grotere groep die niet allergisch is, maar het toch niet goed doet op koemelk. Deze groep kan koemelk intolerant genoemd worden en heeft vaak klachten als krampjes, verstopping, milde eczeem, etc. Deze groep kan wel degelijk baat hebben bij een overstap naar geitenmelk.

Wanneer kies je voor geitenmelk?

Het verteringsstelsel van kleintjes is in de eerste jaren nog volop in ontwikkeling. Voor een gezonde groei is het belangrijk dat voedingsstoffen goed en makkelijk door het lichaam worden opgenomen.

Sommige baby’s en peuters hebben moeite met het verdragen van koemelk (producten) en kunnen hierdoor milde klachten hebben zoals eczeem, luieruitslag, verstopping en/of krampjes. Indien zij geen medisch bewezen koemelkallergie hebben, dan kan het zijn dat deze kleintjes intolerant zijn voor koemelk.

Als je nadenkt over een babyvoeding op basis van geitenmelk omdat je kleintje moeite heeft met het verdragen van koemelk, dan is het verstandig om dit eerst met je huisarts of consultatiearts te bespreken. Zij kunnen het beste inschatten of geitenmelk een geschikt alternatief is.

Mandje

Subtotaal