Doorgaan naar artikel

Gratis bezorgd in Nederland en België

Kabrita Nederland

Koemelkallergie bij baby's

Koemelkallergie bij baby's

Koemelkallergie bij baby’s komt bij 1 tot 3 % van alle baby’s voor [1-3] en kan leiden tot diverse klachten. Indien je als moeder koemelk consumeert en borstvoeding geeft, kun je de melkeiwitten via de borstvoeding doorgeven aan je kindje. Bij borstgevoede baby’s komt een koemelkeiwitallergie veel minder voor (0.5%) dan bij flesgevoede baby’s. [3, 4] Het is belangrijk om de symptomen te herkennen en te begrijpen, maar soms kan het lastig zijn om koemelkallergie bij baby’s te identificeren vanwege de variërende symptomen.[2, 5] In deze blog bespreken we de symptomen, oorzaken en diagnose van koemelkallergie bij baby's.

Wat is koemelkallergie?

Het immuunsysteem van jouw baby reageert bij een koemelkallergie heftig op de aanwezige eiwitten uit koemelk. Normaal gesproken reageert het immuunsysteem op ongewenste indringers zoals bacteriën en virussen, maar bij kindjes met koemelkallergie dus ook op de eiwitten in melk. Hierdoor kunnen klachten ontstaan die heel vervelend voor je kleintje zijn. Koemelkallergie wordt vaak al in de eerste vier maanden van het leven van je baby vastgesteld. Een groot deel van de kinderen groeit er in de loop van de tijd overheen, meestal is dit voor het derde levensjaar. [1, 2, 6]

Wist je dat dit de meest voorkomende voedselallergie bij baby’s is?[3] Deze allergie brengt helaas vervelende klachten met zich mee. Deze klachten zijn niet altijd even gemakkelijk te herkennen.

Oorzaken van koemelkallergie

Vaak is er geen specifieke oorzaak aan te wijzen voor het ontstaan van een koemelkallergie. Maar genetische aanleg kan wel een rol spelen bij het ontwikkelen van allergieën, waaronder koemelkallergie. Als allergieën binnen het gezin voorkomen, kan dit het risico op het ontwikkelen van een koemelkallergie voor je kleintje vergroten. [6]

Symptomen van koemelkallergie bij baby's

De volgende klachten kunnen optreden tussen een paar minuten na het drinken van koemelk tot 2 uur later en kunnen wijzen op een koemelkallergie:

  • Jeuk, eczeem en/of netelroos
  • Krampjes
  • Overgeven
  • Verstopping (constipatie) en/of diarree
  • Benauwd/ piepende ademhaling (wheezing)

[2, 3]

De ernst van de klachten kan heel uiteenlopend zijn. Ook is deze lijst met symptomen niet volledig. Je kindje kan heel andere symptomen vertonen en toch een koemelkallergie hebben. Om deze reden dient een koemelkallergie altijd vastgesteld te worden door een arts. Heb je het idee dat je baby sterk reageert op de melkvoedingen die hij krijgt? Raadpleeg dan altijd het consultatiebureau of je huisarts.[3]

Impact op de ontwikkeling van de baby

Koemelkallergie kan een invloed hebben op de ontwikkeling van een baby. Het kan leiden tot problemen zoals ondervoeding en een tragere groei. Daarom is het van groot belang om bij vermoedens van een koemelkallergie altijd het consultatiebureau of je huisarts te raadplegen. Zij kunnen de symptomen beoordelen, je doorverwijzen naar een arts/ specialist om een diagnose te stellen en je eventueel doorverwijzen naar een diëtist voor passende adviezen over de beste (dieet)behandeling voor jouw baby. [5-7]

Diagnose van koemelkallergie

Het stellen van een diagnose kan een tijdje duren. Meestal bespreekt een arts de klachten, wanneer ze zijn ontstaan, wat je kindje drinkt en misschien al eet. Maar ook wordt er gevraagd naar allergieën in de familie en verdere gezondheid. Er zijn verschillende soorten testen die gebruikt kunnen worden voor het stellen van een diagnose, waaronder bloedtesten, huidtesten en dubbelblinde voedselprovocatie testen. [1, 3, 5, 8] Bij een medisch vastgestelde koemelkallergie is het van belang de melkeiwitten uit koemelk te vermijden. Een arts of diëtist kan je helpen bij het vinden van een geschikte voeding voor je kindje. [1, 3] Wees je ervan bewust dat ook geitenmelk flesvoeding géén geschikt alternatief is bij een medisch vastgestelde koemelkallergie. Er bestaat namelijk een groot risico op een kruisreactie. [7, 9] Echter, in het geval er geen sprake is van een koemelkallergie, maar van een koemelk intolerantie kan geitenmelk flesvoeding wel een geschikt alternatief zijn. [10]

Tips voor ouders

Het omgaan met een baby die een voedselallergie heeft kan een uitdaging zijn voor ouders. Hier zijn enkele algemene tips om deze uitdagingen het hoofd te bieden:

  • Volg de adviezen op van de specialist en/of diëtist.
  • Ga niet zelf experimenteren met het weglaten van verdachte voedingsmiddelen, de kans op tekorten aan belangrijke voedingsstoffen voor je baby is groot. [3, 6]
  • Leer de etiketten van voedingsmiddelen lezen om het allergeen of sporen ervan te herkennen.
  • Communiceer met kinderopvangpersoneel en andere verzorgers over de allergie en hoe hiermee om te gaan.
  • Wees voorbereid op noodsituaties door altijd een actieplan en medicatie bij de hand te hebben.
  • Zoek steun bij andere ouders van kinderen met voedselallergieën

Referenties:

  1. S. Koletzko, B.N., A. Arato, J.A. Dias, R. Heuschkel, S. Husby, M.L. Mearin, and F.M.R. A. Papadopoulou, Staiano, M.G. Scha¨ppi, and Y. Vandenplas, Diagnostic approach and management of Cow's-milk protein allergy in infants and children: ESPGHAN GI Committee Practical Guidelines. JPGN, 2012. 55.
  2. D'Auria, E., et al., Cow's Milk Allergy: Immunomodulation by Dietary Intervention. Nutrients, 2019. 11(6).
  3. Lifschitz, C. and H. Szajewska, Cow's milk allergy: evidence-based diagnosis and management for the practitioner. Eur J Pediatr, 2015. 174(2): p. 141-50.
  4. Mehaudy, R., et al., Cow's milk protein allergy; new knowledge from a multidisciplinary perspective. Arch Argent Pediatr, 2022. 120(3): p. 200-206.
  5. van den Hoogen, S.C.T.A., et al., Suspected cow’s milk allergy in everyday general practice: a retrospective cohort study on health care burden and guideline adherence. BMC Research Notes, 2014. 7(1): p. 507.
  6. Flom, J.D. and S.H. Sicherer, Epidemiology of Cow's Milk Allergy. Nutrients, 2019. 11(5).
  7. Arasi, S., A. Cafarotti, and A. Fiocchi, Cow's milk allergy. Curr Opin Allergy Clin Immunol, 2022. 22(3): p. 181-187.
  8. Vandenplas, Y., et al., Algorithms for managing infant constipation, colic, regurgitation and cow's milk allergy in formula-fed infants. Acta Paediatr, 2015. 104(5): p. 449-57.
  9. Rodríguez del Río, P., et al., Allergy to goat's and sheep's milk in a population of cow's milk-allergic children treated with oral immunotherapy. Pediatr Allergy Immunol, 2012. 23(2): p. 128-32.
  10. Bahbah WA, ElHodhod M, Salah M, AlRefaee F, AlTuraiki M, Mousa S, Al Mehaidib A, Ayesh WH, El-Bazzar AN, El Haddad J, El Khashab HY, El Zawahry A, Hasosah M, Shaaban SY, Vandenplas Y. A Survey to Identify the Current Management of Cow's Milk Disorders and the Role of Goat Milk-Based Formulas in the Middle East and North Africa Region. Nutrients. 2022 Mar 3;14(5):1067.