Doorgaan naar artikel

Gratis bezorgd in Nederland en België

Kabrita Nederland

Twin Talk van Mama Carlijn: Broodmonstertjes

Twin Talk van Mama Carlijn: Broodmonstertjes

Zelf mag ik dan doorgaans koolhydraatarm eten; toch gooi ik wekelijks een heel brood in mijn winkelmandje bij de Albert Heijn. De reden? Mijn twins Amy en Maisie zijn echte broodmonstertjes.

Met pitjes en zaadjes

Vanaf ongeveer zeven, acht maanden wordt aangeraden je kleintje elke dag een boterhammetje aan te bieden. Zoals het met alle hapjes is gegaan, was ik er vroeg bij en besloot ik net voor Amy en Maisie zeven maanden werden te beginnen met het voeren van stukjes brood. Geen witbrood, zoals ik hier en daar gelezen had, maar lekker vers volkoren brood. Mét pitjes en zaadjes. Vanaf dag één waren beide meisjes verkocht.

Tien minuten

Ik geef toe dat ik in het begin erg voorzichtig was met het geven van de stukjes brood. Op de gemalen aardappeltjes, groenten en vlees die ze dagelijks krijgen, hoeven ze amper tot niet te kauwen. Hoe zouden Amy en Maisie reageren op iets wat ze niet zomaar kunnen doorslikken? Nou, ze eten het sneetje halfvolkoren alsof ze nooit anders gedaan hebben. Vooral Amy lust er wel pap van. Ik heb het ene stukje nog niet op haar tong gelegd of ze kijkt me alweer aan met die grote ogen van d’r, terwijl ze haar mond wagenwijd open houdt. Haar boterham is binnen tien minuten op. Maisie neemt wat meer haar tijd, die vermaalt het broodje rustig en gooit er nog regelmatig een stukje uit met haar tong. Een stukje brood dopen in Kabrita Opvolgmelk is trouwens ook een groot succes, lekker zacht en ze vinden het heerlijk.

Zelfgemaakte fruitspread

Amy en Maisie eten nu dagelijks een boterham per persoon, met de lunch. Ik scheur de korstjes eraf, welke ik bewaar tot de middag. Het brood zonder korst besmeer ik met een laagje boter (goed voor de dagelijkse dosis vetten die je baby’tje nodig heeft) en smeerkaas, jam (zonder suiker!) of appelstroop. Hebben ze hun fruithapje die ochtend slecht gegeten, dan wil ik het brood nog weleens dippen in het fruit. Of ik improviseer met een zelfgemaakte fruitspread. Da’s een aanrader trouwens, Amy en Maisie zijn er dol op. Meng wat magere kwark met geprakte banaan en smeer dit op de boterham. Smullen gegarandeerd.

Knabbelen op een korstje

Dacht je dat de dagelijkse dosis brood al achter de rug was met de lunch? Nee hoor. Als middagsnack kan ik Amy en Maisie niet blijer maken met de broodkorstjes die ik die middag zorgvuldig heb verzameld en bewaard in een zakje. Ik leg ze voor ze neer, zodat ze de korstjes zelf kunnen pakken en in hun mondje kunnen stoppen. Lekker met een beker Kabrita Opvolgmelk! Hun kleren kunnen daarna in de was en ik moet dagelijks de stofzuiger door het huis halen na dit tafereel, maar lékker dat ze dit korstjesknabbelen vinden. Het ‘tussendoor’melkflesje rond half vier ’s middags vervang ik sinds kort door de broodkorstjes, en daar lijken Amy en Maisie dik tevreden mee. Zoals het een echt broodmonstertje betaamt.

Carlijn (26) is de trotse mama van de tweeling Amy en Maisie. In het dagelijkse leven is ze copywriter.