Doorgaan naar artikel

Houd rekening met een langere levertijd rondom de feestdagen

Gratis bezorgd in Nederland en België

Kabrita Nederland

Rooming in en rooming out

Rooming in en rooming out

Het liefst wil je je pasgeboren kindje zo dicht mogelijk bij je houden, ook ’s nachts. Veel baby’s slapen dan ook op de slaapkamer van de ouders de eerste maanden. Maar op een gegeven moment zal je baby moeten verhuizen naar de eigen kamer. Rooming in en rooming out heet dit ook wel, we vertellen je wat het is en wat de voor- en nadelen zijn.

Voordelen van rooming in

Veel ouders kiezen ervoor om hun baby op hun kamer in een wiegje of ledikantje te laten slapen. Het verschil met co-sleeping is dat je kindje niet in hetzelfde bed slaapt, maar gewoon een eigen bedje heeft. Rooming in heeft absoluut een aantal voordelen. Als je kindje begint te huilen of gevoed moet worden, ben je er snel bij. Ook kun je goed op je kindje letten en zou het hierdoor de kans op wiegendood kunnen verminderen. Daarom wordt wel eens aangeraden om het eerste half jaar je kindje in dezelfde kamer te laten slapen.

Nadelen van rooming in

Eén van de grootste nadelen van je kindje bij je op de kamer laten slapen, is vaak toch wel dat je er zelf onrustiger van slaapt. Je baby maakt natuurlijk slaapgeluiden en zal wat bewegen, waar je wakker van kunt worden. Daarnaast is het natuurlijk fijn om op een gegeven moment weer de privacy van je eigen slaapkamer te hebben. Op een gegeven moment zal je baby dus toch naar de eigen kamer moeten.

Rooming out

Een baby went aan slapen op een kamer en de geluiden die daarbij horen, zoals de slaapgeluiden van de ouders. Het zal dan ook even een overgang zijn om op de eigen kamer te moeten slapen. Om dit goed aan te pakken is het belangrijk om vast te houden aan de routine die je al had toen je kindje op je kamer sliep. Voer dezelfde handelingen uit in dezelfde volgorde en breng je baby op hetzelfde tijdstip naar bed. Laat je kindje verder alvast wennen aan de slaapkamer en het bedje door overdag je baby daar al te laten slapen. Dit maakt de overgang wat kleiner. De eerste avonden is het belangrijk om je kindje te laten merken dat je in de buurt bent, door de deur op een kiertje te laten en iets te doen wat geluid maakt of door in de buurt van de kinderkamer te praten. Als je kindje onrustig wordt of moet huilen, haal hem dan niet uit bed maar troost hem door naast het bedje te zitten of door het gezichtje te aaien. Na een paar nachten zal het al makkelijker worden en zal je kindje steeds sneller in slaap vallen.

Extra tips voor rooming out

  • Houd van beide slaapkamers de deuren op een kiertje, zodat jij je kindje makkelijker hoort en hij jullie eventueel ook kan horen;
  • Koop een babyfoon, zodat je je kindje in de gaten kunt houden en het hoort als hij onrustig wordt. Eventueel kun je eentje kopen met een videomonitor.
  • Leg een doekje, kledingstuk of knuffel in het bed dat jouw geur draagt.
  • Voorkom dat de kinderkamer te veel prikkels heeft, dus kies voor rustige kleuren en niet te veel speelgoed en knuffels.

Over Kabrita

Kabrita geitenmelk flesvoeding is een Nederlands product en combineert milde Nederlandse geitenmelk met een moderne samenstelling in lijn met de laatste wetenschappelijke inzichten. Hierdoor ontstaat een volwaardige flesvoeding die belangrijke voedingstoffen op een milde, vriendelijke manier levert en die helpt bij de groei van je kindje. Ben je benieuwd naar onze geitenmelk babyvoeding?