Doorgaan naar artikel

Houd rekening met een langere levertijd rondom de feestdagen

Gratis bezorgd in Nederland en België

Kabrita Nederland

Hoe ga je om met kinkhoest bij je baby?

Hoe ga je om met kinkhoest bij je baby?

Als je kindje kinkhoest heeft, is dit heel vervelend. Maar weet jij hoe je kinkhoest kunt herkennen? En of dit erg is? In onze blog lees je meer over kinkhoest bij je baby.

Wat is kinkhoest?

Als je kinkhoest hebt, dan heb je een besmettelijke bacteriële infectie aan de luchtwegen. De bacterie zorgt ervoor dat je een aanhoudende krampachtige hoest krijgt, die wel weken aan kan houden. Kinkhoest wordt ook wel de ‘100-dagenhoest’ genoemd. Het kan voorkomen dat je kindje ervan moet braken, dit komt doordat de bacterie een giftig stofje afscheidt, waardoor dik slijm gevormd wordt. Kinkhoest is over het algemeen niet gevaarlijk, maar wel risicovol bij voor baby’s onder de zes maanden en bij kinderen met ziektes aan de longen, spieren, het hart of het zenuwstelsel. Baby’s onder de zes maanden kunnen moeite hebben met het doorhoesten en hierdoor te maken krijgen met zuurstoftekort. Vermoed je kinkhoest bij je kindje? Raadpleeg dan gelijk de huisarts.

In het Rijksvaccinatieprogramma is een inenting tegen kinkhoest opgenomen. Deze kan je kindje al op jonge leeftijd krijgen (6 weken). Iedereen kan kinkhoest krijgen, ook als je een inenting hebt gehad, maar meestal wordt je door de inenting veel minder ziek.

De symptomen van kinkhoest

Hoe weet je nou of je baby kinkhoest heeft? Af en toe hoesten kan namelijk ook een verkoudheidje zijn. Een verkoudheid kan het begin zijn van kinkhoest. Daarnaast begint het met niezen, prikkelhoest en lichte koorts. Na twee weken beginnen de hevige hoestbuien met opgeven van taai, helder slijm. Kinkhoest bij je baby kan erg uitputtend zijn. Hierdoor kan hij of zij lusteloos worden en een beetje hangerig.

Wat kun je eraan doen?

Het is voor jou als ouder natuurlijk vervelend om je kindje zo te zien. Daarom is het goed om te weten dat het vanzelf weer overgaat. Wel is het belangrijk om je te melden bij de huisarts als je denkt dat je kindje kinkhoest heeft. Zorg dat je kindje rust heeft, dit kan ervoor zorgen dat de hoestbuien minder worden. Het is niet nodig om je kindje in bed te houden in verband met de besmettelijkheid. Als je kindje duidelijk hevige kinkhoestbuien heeft, dan is de besmettelijke periode al voorbij.

Wat jij kan doen:

  • Lucht de slaapkamer nadat je kindje een hoestbui heeft gehad.
  • Zorg tijdens een hoestbui dat jij rustig en kalm bent, zodat je kindje dit van je overneemt.
  • Geef je kindje genoeg groente en fruit met vitamine C.

Twijfel je aan de gezondheid van je kind? Neem dan contact op met je huisarts.

Over Kabrita

Je kindje genoeg groente en fruit laten eten kun je doen door leuke smoothies te maken. Maak de smoothie romig door Kabrita geitenmelk flesvoeding toe te voegen. Kabrita geitenmelk flesvoeding is een Nederlands product en combineert milde Nederlandse geitenmelk met een moderne samenstelling in lijn met de laatste wetenschappelijke inzichten. Hierdoor ontstaat een volwaardige flesvoeding die belangrijke voedingstoffen op een milde, vriendelijke manier levert en die helpt bij de groei van je kindje.

Bekijk onze producten