Doorgaan naar artikel

Gratis bezorgd in Nederland en België

Levering binnen 1-2 werkdagen

Kabrita Nederland

Aardappel versus zoete aardappel (gastblog)

Aardappel versus zoete aardappel (gastblog)

Dacht je dat een baby van een half jaar oud nog geen culinaire voorkeur heeft? Mooi wel. Tot voor kort deden tweeling Amy en Maisie hun mond open voor alles wat op het lepeltje hun kant op kwam, maar daar kwam heel plotseling een einde aan toen ik vorige week iets nieuws probeerde…

Echte alleseters

Broccoli, sperziebonen, bloemkool, wortels, doperwtjes… Er is weinig van de groenteafdeling wat Amy en Maisie de afgelopen twee maanden niet hebben gegeten. Wat was ik trots als er weer een bakje leeg ging. Mijn meiden bleken echte alleseters! Afgelopen week vond ik het de hoogste tijd voor wat nieuws. Ik liet Amy en Maisie kennismaken met een groentesoort waarvan veel mensen niet eens weten dat het een groente is: de zoete aardappel.

Gezond en smaakvol

Zoete aardappel is een voedzame, gezonde groentesoort die barst van de vitamine A en C, calcium, magnesium, kalium, anti-oxidanten en vezels. Niet alleen is-ie gezond; de zoete aardappel doet qua smaak zijn naam eer aan. Die is mild en – inderdaad – zoet. Als groentehapje voor je baby is deze oranje aardappel-look-a-like een heel goede keuze. Ik kon me bijna niet voorstellen dat Amy en Maisie deze zoete smaak niet konden weerstaan, dus vol goede moed stond ik vorige week een zoete aardappel te schillen, snijden en pureren. Omdat ik altijd wil weten wat ik m’n kinderen in de mond stop, nam ik zelf een hapje. Zo lekker! Het scheelde weinig of ik had het bakje zelf leeg gelepeld.

Niks aan

Nog geen tien minuten later kwam ik tot de conclusie dat ik dat beter had kunnen doen, want zoete aardappel bleek voor Maisie geen succes. Waar ze vóór de eerste hap nog hongerig haar mondje opensperde, hield ze haar lippen na het eerste hapje stijf op elkaar. Wat ik ook probeerde, ik kreeg er met geen mogelijkheid een tweede hap in. Amy daarentegen vond het allemaal prima en at haar portie gewillig op. Ik heb Maisie de volgende dag en de dag daarna nog een keer aan de zoete aardappel proberen te krijgen, maar ze moest er niks van weten. Ik besloot te testen of ze misschien geen honger had, maar de opgewarmde sperzieboontjes met doperwten gingen er vervolgens in als zoete koek. Ongelofelijk!

Gewonnen

Je snapt dat ik wat huiverig was geworden, maar behalve de naam hebben zoete aardappel en aardappel weinig van elkaar weg, en dus durfde ik het wel aan Amy en Maisie de week erop aardappel aan te bieden. Ik gooide een kruimige aardappel met wat bloemkool in de blender en maakte er een smeuïg mixje van. Wat denk je? Ze hebben met z’n tweeën de hele portie tot de laatste kruimel verorberd. Amy en Maisie mogen dan wel voor 50% Indonesisch zijn; de oer-Hollandse aardappel heeft overduidelijk gewonnen.

Carlijn (26) is de trotse mama van de tweeling Amy en Maisie. In het dagelijkse leven is ze copywriter.