Doorgaan naar artikel

Gratis bezorgd in Nederland en België

Levering binnen 1-2 werkdagen

Kabrita Nederland

Zwanger: Hoe ontwikkelt jouw baby zich?

Zwanger: Hoe ontwikkelt jouw baby zich?

Het is een magische periode in het leven van een vrouw: je bent zwanger. Er groeit een baby in je buik. Jouw kindje. Vanaf het moment dat je een positieve test in handen hebt kun je waarschijnlijk geen genoeg krijgen van informatie over zwanger zijn. Er gebeurt zoveel in je lijf. Hoe ontwikkelt de baby zich in jouw baarmoeder? Wat kun je verwachten en wat is belangrijk? Kabrita Babyvoeding zet in vogelvlucht de belangrijkste hoogtepunten van de ontwikkeling van jouw baby op een rijtje.

Eerste trimester

De eerste dertien weken van je zwangerschap vormen het eerste trimester. De eerste twee weken krijg je cadeau want je rekent vanaf de dag van je laatste menstruatie. De bevruchting vindt pas daarna plaats. Het is nooit zeker wanneer dat gebeurt maar meestal heb je een eisprong halverwege je cyclus. Na de bevruchting gaat de eicel zich delen. Al na negen weken is het embryo uitgegroeid tot een foetus. De belangrijkste orgaanstelsels zijn dan al ontstaan. Na drie maanden is de baby ongeveer 8 centimeter groot. De baby kan zich al verplaatsen en met de beentjes schoppen. Het hoofdje van je baby komt steeds meer in verhouding met het lijfje.

Het wordt aangeraden om in deze periode foliumzuur te slikken. Begin daar het liefste al mee als je graag zwanger wilt worden.

Wist je trouwens dat je in deze periode andere vrouwen kunt helpen die moeilijk zwanger kunnen worden. Met het hCG-hormoon dat nu in je urine zit wordt een geneesmiddel gemaakt dat de eisprong stimuleert. Je kunt je aanmelden bij Moeders voor moeders.

Hoe voel je je?

Als je weet hoe razendsnel jouw baby zich nu ontwikkeld is het niet zo vreemd dat je je moe voelt. Je borsten kunnen pijnlijk zijn en je kunt last hebben van je darmen. Sommige vrouwen zijn in deze fase heel erg misselijk. Ook kun je je nu behoorlijk uit balans voelen. Dat is heel normaal en hoort erbij. Het komt door de hormonen. Wees dus lief voor jezelf. Duik lekker vroeg je bed in en kijk eindeloos filmpjes van de ontwikkeling van baby’s in de baarmoeder. Het zal je nu diep raken. Een mooie manier om je emoties te kunnen luchten.

Tweede trimester

In het tweede trimester gaat ja baby echt groeien. Je krijgt een buikje en kunt de eerste schopjes voelen. Ook kun je nu het hartje horen kloppen. Een magisch moment. In deze periode ontwikkelen de geslachtsorganen . Op de 20-weken echo zul je kunnen zien of het een jongen of een meisje wordt. Als je het wilt weten natuurlijk. Tijdens deze echo wordt heel uitgebreid gekeken of de baby zich goed ontwikkeld. Bereid je dus voor. Waarschijnlijk ga je vol verwachting naar de afspraak. Enthousiast om je baby weer te zien na de eerste echo. Dat is natuurlijk ook gewoon geweldig maar het is wel handig om te weten dat het vooral gaat om een medische check. Even je adem inhouden dus wanneer de nieren worden geteld, de organen gezocht en de hersentjes bekeken.

Aan het einde van het tweede trimester is je baby al zo’n 23 centimeter en weegt 380 gram.

Hoe voel je je?

De meeste vrouwen voelen zich in dit trimester beter. Het grootste risico op een miskraam is nu voorbij. Ook misselijkheid en moeheid worden bij de meeste vrouwen minder. Dit is dus echt het trimester om goed te genieten van je zwangerschap en de energie die je hebt te gebruiken voor het inrichten van de babykamer bijvoorbeeld. Dit is ook een goede tijd om een zwangerschapscursus te volgen.

Derde trimester

In het laatste trimester verviervoudigt je baby in gewicht. Die buik gaat nu dus echt flink groeien. De baby opent zijn ogen en is al helemaal af. Het gaat nu echt om groeien en de organen moeten verder rijpen. Wist je dat baby’s in de baarmoeder in deze fase zelfs al kunnen dromen als ze slapen?

Aan het eind van de zwangerschap maakt de baby zich klaar voor zijn reis naar de wereld. De bevalling. Een spannende tijd.

Hoe voel je je?

In dit laatste trimester kan het zwanger zijn weer zwaarder worden. Je wordt vergeetachtig, kan last krijgen van je bekken en de baby kan op je maag, ribben of luchtwegen drukken. Het zwanger zijn is echt niet iets wat je er zo maar even bij doet. Wees dus reëel in wat je nog aankunt.