Doorgaan naar artikel

Gratis bezorgd in Nederland en België

Kabrita Nederland

Wat is een doula en wat kun je ervan verwachten?

Wat is een doula en wat kun je ervan verwachten?

Het is belangrijk dat je je veilig en gesteund voelt tijdens je zwangerschap, je bevalling en in je kraamperiode. Daarom is het goed om na te denken wie je tijdens deze bijzondere momenten om je heen wilt hebben. Vaak speelt je partner een grote rol, maar een doula kan ook een waardevolle bijdrage leveren tijdens je zwangerschap, je bevalling en in de periode daarna. Wij spraken met doula Evelinn van Oijen, voorzitter van de Nederlandse Beroepsvereniging voor Doula’s (NBvD). Wat is een doula eigenlijk en wat kun je van een doula verwachten?

Persoonlijke ondersteuning

“Het woord doula is Grieks. Het betekent: ‘de helpende vrouw.’ Een doula is iemand die je ondersteunt bij de niet-medische onderdelen van je zwangerschap en bevalling. Ze helpt je op psychisch, emotioneel en fysiek vlak tijdens je zwangerschap, de bevalling en in de periode daarna,” legt Evelinn uit. “Waar verloskundigen zich met name focussen op de medische kant, kijkt een doula ook naar wat er nog meer bij jou speelt, zoals eventuele angsten of zorgen. Elke vrouw is anders en elke zwangerschap is uniek. De ondersteuning van een doula is daarom altijd maatwerk. Samen met jou en je partner kijkt ze wat er nodig is om de zwangerschap en bevalling voor jullie op een zo prettig mogelijke manier te laten verlopen.”

Een doula: niet alleen voor de moeder, maar echt voor het stel

Evelinn: “We horen regelmatig dat partners bang zijn dat een doula hen vervangt. Een doula weet immers als geen ander hoe ze de moeder kan ondersteunen tijdens de zwangerschap en bevalling. Dit is echter niet het geval. De doula is er juist om zowel de moeder als de partner te ondersteunen. Als doula probeer je de ouders dichter bij elkaar te brengen en een veilige bubbel te creëren, zodat ze samen die mooie ervaring hebben. De doula staat nooit in de schijnwerper, maar zorgt voor harmonie in de kamer.”

Een doula die bij jou past

“De kennismaking met een doula is doorslaggevend bij je keuze voor een doula,“ aldus Evelinn. “Sommige mensen denken bij een doula aan een vrouw die in een harembroek rondloopt en met wierookstokjes zwaait. Die doula’s zijn er ook, maar zo zijn lang niet alle doula’s. Het is net waar je zelf naar op zoek bent en waar jij je prettig bij voelt. Vaak laten aanstaande ouders ook meerdere doula’s langskomen om te kijken wie er het best bij ze past. Het is vooral belangrijk dat je een klik voelt met de doula die jou gaat ondersteunen, zodat jij je veilig voelt in deze mooie periode.”

De wereld van bevallingen mooier en relaxter maken

Het is belangrijk dat je weet wat jouw wensen en behoeften zijn, zodat je een doula kunt vinden die goed bij jou past. Elke doula heeft namelijk een eigen manier van werken en eigen specialiteiten. Via Google of op doula.nl vind je een groot aanbod van doula’s met elk haar eigen expertise, zoals begeleiding bij trauma’s of de geboorte van meerlingen. Je kunt ook kijken op de website van de NBvD. Hier vind je een overzicht van doula’s in de buurt die zijn aangesloten bij de beroepsvereniging. Het voordeel hiervan is dat er onderling afspraken zijn gemaakt met betrekking tot gedragsregels, opleidingen en ontwikkeling.

Evelinn: “Er is de afgelopen periode best veel te doen geweest over wat een doula wel of niet mag. Doula’s die zijn aangesloten bij de NBvD moeten zich aan bepaalde gedragsregels houden en aan kwaliteitscriteria voldoen. We willen ons namelijk niet bemoeien met de medische handelingen, maar de wereld van bevallingen een stukje mooier en relaxter maken.”

De voordelen van een doula

 • Een doula is gedurende je hele zwangerschap, de bevalling en in de kraamperiode bereikbaar voor al je vragen, angsten of onzekerheden.
 • Een doula helpt je bij het maken van een geboorteplan.
 • Als je dat wilt, blijft een doula de hele bevalling bij je. Of deze nou 4 of 24 uur duurt, een doula wijkt niet van je zijde.
 • Verloskundigen en gynaecologen werken altijd in ploegendiensten, maar van een doula weet je zeker dat zij uiteindelijk bij je bevalling aanwezig is.
 • Een doula is er helemaal op gericht om jou te ondersteunen en te helpen ontspannen. Ze maakt deel uit van jouw geboorte-team en zorgt voor harmonie en rust in de kamer.
 • Een doula is er niet alleen om de aanstaande moeder te ondersteunen, maar ook om de partner te helpen.

  Kosten en vergoedingen

  De kosten voor een doula variëren per doula en zijn afhankelijk van jouw wensen en behoeften. De kosten voor een doula worden niet door de basisverzekering vergoed. Steeds meer verzekeringen vergoeden vanuit de aanvullende verzekeringen (een deel van) de kosten. Informeer bij je eigen verzekeraar wat de mogelijkheden zijn.

  Een doula: iets voor jou?

  Een tip van Evelinn voor aanstaande ouders: “Ga gewoon eens kijken op de website van de Nederlandse Beroepsvereniging voor Doula’s. Trek de stoute schoenen aan en bel gerust een doula op. We vinden het alleen maar leuk om je meer te vertellen en jouw vragen te beantwoorden. Past een doula niet bij je, dan is dat ook oké. Maar past het wel bij je, dan kan het een prachtige toevoeging aan je zwangerschap en bevalling zijn.”

  Bekijk hieronder het hele interview met Evelinn: