Doorgaan naar artikel

Gratis bezorgd in Nederland en België

Kabrita Nederland

Voor de laatste keer samen op vakantie

Voor de laatste keer samen op vakantie

De zomervakantie mag dan net voorbij zijn, het is nooit te vroeg om een nieuw tripje te boeken, toch? Verwachten jij en je partner voor het eerst een kindje? Dan is dit jullie kans om nog één keer optimaal van elkaar te genieten tijdens een heerlijk reisje. Zonder speentjes, spuugdoekjes, slapeloze nachten of gejengel - geloof ons: zo’n ‘babymoon’ is niet een verkeerd idee. “Maar kan dat wel? Nu ik zwanger ben?” Zes tips voor een zorgeloze babymoon.

1. Wanneer moeten we gaan?

De fijnste tijd om er samen op uit te trekken is in het tweede trimester (rond week 18 t/m 24). De ergste misselijkheid is dan voorbij, de kans op complicaties is het kleinste en je hebt meer energie dan in het eerste trimester. Deze periode wordt niet voor niets de ‘honeymoon period’ van de zwangerschap genoemd: jij voelt je mooi, sterk, energiek en het avontuur lacht je toe.

2. Hoe ziet dat avontuur er dan uit?

Mooi hè, die enorme berg met sneeuw op ‘t topje. Prachtig. Om te bekijken. Vanaf een afstand. Op je strandbedje. Deze vakantie staat volledig in het teken van relaxen. Verruil die bergbeklimming voor een mooie strandwandeling, pak weer eens een goed boek, dobberen in het water of dommel op je luchtbedje. Jij doet er goed aan om deze babymoon rustig aan te doen en vooral te genieten van jullie laatste momenten ‘echt’ samen.

3. Waar moeten we dan heen?

Natuurlijk is dit grotendeel afhankelijk van hoe jij je voelt tijdens je zwangerschap. Voel jij je kiplekker, dan kun je een verdere reis overwegen. Heb toch last van zwangerschapskwaaltjes? Een weekendje naar een fijne stad in de buurt, een prachtig hotel met spa in een van onze buurlanden, heerlijk tot rust komen in Portugal, door romantische Spaanse straatjes slenteren, je buik nóg iets ronder eten in Italië of heb je wel eens aan onze eigen Waddeneilanden gedacht? Zodra je op de boot stapt, ben je helemaal weg.

4. Waar moeten we op letten?

Kies ten eerste een bestemming met goede medische zorg. Hoe prachtig dat verlaten eiland midden in de oceaan ook is, het is niet verstandig risico’s te nemen. Ga ten tweede ook niet te laat in je zwangerschap op reis. Je weet maar nooit wanneer die kleine er klaar voor is. Schrijf in ieder geval thuis alle contactgegevens van een ziekenhuis of arts in de buurt op, als ook het nummer van je eigen verloskundige. Tot slot is het ontzettend belangrijk je van te voren goed te laten informeren over de bestemming en neem de reis door met je verloskundige of arts.

5. En verder?

Die zon mag dan nog zo fijn zijn, let goed op! De UV-stralen kunnen pigmentvlekken in vooral je gezicht en nek veroorzaken, ook wel een ‘zwangerschapsmasker’ genoemd. Blijf zoveel mogelijk in de schaduw en smeer jezelf goed én regelmatig in met een extra hoge factor. Vergeet niet goed te drinken in de hitte! Vergeet daarnaast niet dat je niet meer de 16-jarige jonge bloem bent die met haar backpackje van hostel naar hostel hopte in een bus zonder airco en met tussenstops langs tankstationnetjes waar ze enkel en alleen kant-en-klaar sandwiches ham-kaas verkopen. Jij draagt een kleine baby in je buik en die drie 3’s (rust, reinheid, regelmaat) zouden nu ook niet verkeerd zijn. Zorg dat je comfortabel reist, let goed op de hygiëne en kies zorgvuldig waar en wat je gaat eten. Vermijd ijsklontjes en drink altijd uit flesjes.

6. Wat mag ik écht niet vergeten?

Geniet. Van de omgeving, van het eten en bovenal: van elkaar. Jullie verdienen het!