Doorgaan naar artikel

Gratis bezorgd in Nederland en België

Levering binnen 1-2 werkdagen

Kabrita Nederland

Vermoeidheid tijdens de zwangerschap

Vermoeidheid tijdens de zwangerschap

Zwangerschap en vermoeidheid. Onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Wanneer je zwanger bent verbruik je meer energie, ben je sneller vermoeid en heb je meer slaap nodig. Iedere zwangere vrouwe kan deze vermoeidheid beamen. Maar wat kun je er aan doen om te zorgen dat de vermoeidheid je niet opbreekt?

Zwangerschapstest

Vanaf het moment dat de zwangerschapstest positief is, is er al veel in je lijf gaande. Met de energie en het bloed in jouw lichaam worden de vitale organen van je baby aangelegd en daardoor kun je je al vroeg in de zwangerschap vermoeid zijn. Vooral tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap zijn veel vrouwen erg moe.

Oorzaken

Om te beginnen vinden er enorme veranderingen in je hormoonhuishouding plaats. Ook veranderd de functie en structuur van bijna ieder orgaan in je lichaam tijdens je zwangerschap; de samenstelling en de hoeveelheid bloed verandert, je spijsvertering, stofwisseling en de werking van de longen en nieren veranderen allemaal onder invloed van zwangerschapshormonen. En er is zich in een hoog tempo een nieuw leventje aan het ontwikkelen in je lichaam. Het is dus niet vreemd dat je dan zo moe bent. Ook mentaal is er veel gaande. Je bereid je voor op nieuw leven, je hebt misschien wel wat angsten (als het maar goed gaat) en bent emotioneler.

Rust en ontspanning

Het is essentieel om tijdens je zwangerschap genoeg te rusten en te ontspannen. Ga op tijd naar bed zodat je voldoende uren slaapt 's nachts. Indien mogelijk is het heerlijk om ook tussen de middag een uurtje te liggen. Ook kan volledige ontspanning heerlijk zijn. Lekker even buiten wandelen in de frisse lucht, even tijd voor een goed boek, een warm bad, zwangerschapsyoga- of gym. Of laat je partner je 's avonds eens lekker masseren. Zo kan bijvoorbeeld een voetmassage je al enorm laten ontspannen.

Voeding

Onderschat niet het belang van goede voeding. Niet alleen omdat deze voeding ook terecht komt bij je baby, maar zeker ook voor jezelf. Vers fruit, verse groenten, gezonde vetten (avocado, vis, olijfolie) kunnen je een flinke energie boost geven. Tevens zijn er speciale vitamine supplementen voor zwangere vrouwen waar onder andere extra ijzer in zit. IJzer is je energievoorraad tijden de zwangerschap dus wat extra kan wonderen doen.

Luister vooral goed naar je lichaam en geef je over aan vermoeidheid wanneer deze opkomt. Kabrita wenst je een prachtige zwangerschap toe!