Doorgaan naar artikel

Gratis bezorgd in Nederland en België

Kabrita Nederland

The Baby Blues; kraamtranen en emoties

The Baby Blues; kraamtranen en emoties

Na negen maanden zwangerschap leef je er echt naar toe: de bevalling. Het moment dat je eindelijk je kleine wondertje in je armen mag houden is voor vele moeders het meest gelukkige moment van haar leven. Toch gaan de eerste momenten met je kindje ook vaak gepaard met dikke krokodillentranen, en dan niet alleen van geluk. Ja, kraamtranen en de babyblues zijn echt een dingetje!

Emoties

Iedere moeder zal het met ons eens zijn als we zeggen dat een bevalling één van de meest intense momenten is die je kan mee maken. Pijn en euforie liggen dicht bij elkaar en door de intensiteit van het moment, kan je je overdonderd voelen. De bevalling en de kraamtijd zorgen ervoor dat je in een emotionele achtbaan belandt. Het ene moment ben je dolgelukkig en heb je een glimlach van oor tot oor en het andere moment heb je een hysterische huilbui waar niemand in de kamer iets van begrijpt. Doordat je emotioneel uit balans bent, kan het zijn dat je iets minder goed in je vel zit en gevoeliger reageert op de mensen om je heen.

De babyblues

Na 3 tot 5 dagen na de geboorte kan je getroffen worden door de babyblues. Ja, je hoort het goed. Je kan ongeveer een week tot ruim twee weken last hebben van stemmingswisselingen. Vervolgens nemen de hormonen in je lichaam af en wordt je humeur weer beter. Ga je je alleen maar slechter voelen? Dan kan het zijn dat je last hebt van postnatale depressie. Symptomen van postnatale depressie, naast de stemmingswisselingen en huilbuien, zijn dat je slecht slaapt, snel geïrriteerd raakt, je machteloos, angstig of neerslachtig voelt en dat je slecht of onregelmatig eet.

Voor de mannen

Ja mannen, dachten jullie na negen maanden lang hysterie eindelijk verlost te zijn van al die hormonen, wordt het na de bevalling alleen maar erger. We leven met jullie mee, heus, maar probeer je vrouw niet te wijzen op haar kraamtranen en hysterische huilbuien. Laat haar lekker uithuilen, probeer met haar te praten over haar gevoelens en wees maar extra lief voor haar! Probeer ook een oogje in het zeil te houden en trek op tijd aan de bel als je vermoedt dat je vrouw last heeft van een postnatale depressie.

Heb jij last van Baby Blues? Praat lekker van je af op onze Facebookpagina want je bent niet de enige!