Doorgaan naar artikel

Gratis bezorgd in Nederland en België

Kabrita Nederland

Mensen doen raar als je zwanger bent

Mensen doen raar als je zwanger bent

Door: Wieke van der Zee

Zwanger zijn is tot nu toe hartstikke leuk. Kleding die me normaal gesproken absoluut niet staat, zit nu prachtig (tip: maxi-jurken!). Mensen glimlachen als ze me zien lopen met mijn dikke buik, mijn haar zit geweldig en ik voel me fantastisch! Het valt me wel op dat sommige mensen ineens raar gaan doen als je vertelt dat je zwanger bent. Ik heb tot nu toe vier type mensen kunnen ontdekken die ik ben tegengekomen tijdens mijn zwangerschap.

1. Horrorverhalen-vertellers

Zodra je vertelt dat je zwanger bent, komen de horrorverhalen. “Mijn bevalling duurde drie dagen” of “Het is net alsof je een watermeloen door een sleutelgat moet duwen.” Euhm, mensen… ik moet nog! Nou weet ik dat elke bevalling anders is en dat niet iedereen “zo ver uitscheurt dat ik uit mijn vagina kon poepen.” Maar toch, het doet wat met je. Ik huiver vooral bij de verhalen over zwangerschappen die in een laat stadium nog eindigden in een miskraam. Ik heb er twee gehad; ik weet ook heus dat het ook nog kan gebeuren met bijvoorbeeld achttien weken. Dat hoef je me niet in geuren en kleuren te vertellen, laat mij er gewoon van genieten dat de derde wel is blijven zitten. Oké?

2. Ongepaste vragen-stellers

Sommige mensen hebben geen idee wat wel en niet gepast is om te vragen aan een zwangere vrouw. Of ik nog wel seks heb nu ik zwanger ben en wanneer mijn borsten gaan groeien (ja, ik zag je loeren). Ik ben best een flapuit, dus ik heb vaak al dingen geroepen die niet heel handig waren. Maar zelfs ik heb een grens. Verwacht van mij dus echt geen sappige verhalen over lekkende borsten, vieze stinkscheetjes of hoe harig het ‘down under’ is.

3. Ongevraagd advies-gevers

Zo, dit is me toch vaag! Ik en mijn baby zijn ineens gemeengoed geworden. Iedereen lijkt een mening te hebben en precies te weten wat ik straks wel en niet moet doen. Zelfs als ze zelf geen kinderen hebben; misschien wel vooral díe mensen. Ze bestoken je met goedbedoelde adviezen die je nooit gaat opvolgen en informatie die je al lang wist. Hier kan ik maar één ding over zeggen: mijn baby, mijn beslissing.

4. Buikgrijpers

Vaak zijn dit mensen die je eigenlijk alleen maar van naam kent en gewoon een keer tegenkomt. Ze vragen hoe het met je gaat, je zegt dat het goed gaat en dat was het. Tenminste, dat denk je. Want voordat je verder kunt lopen, leggen ze ineens hun hand op je buik! Sta je daar schaapachtig naar elkaar te kijken, met de hand van een vreemde op een plek waar die niet hoort. Ik vind dat zo raar. Wat verwachten ze nou? Dat de kleine pinda speciaal voor hen wakker wordt en even lekker gaat trappelen? Gaat niet gebeuren, dat doet hij al niet eens bij zijn vader. Mensen, als je heel erg de behoefte voelt om een zwangere vrouw te betasten, vraag je dan even af of je het ook zou doen bij iemand die niet zwanger is. Nee hè? Ik waarschuw alle toekomstige grijpers vast: de volgende keer doe ik het terug. ;-)

Lees ook onze andere blog:

Wat is een doula en wat kan je ervan verwachten?