Doorgaan naar artikel

Gratis bezorgd in Nederland en België

Levering binnen 1-2 werkdagen

Kabrita Nederland

Maak je eigen keuze. Die is goed

peuter met fiets mama

Door: Valérie Belloli

In 2016 werd ik mama van mijn eerste kindje, een jongetje, genaamd Noah. Voordat Noah er was, tijdens mijn zwangerschap, had ik nog geen specifieke ideeën over het moederschap in mijn hoofd. Ik zou het op me af laten komen; we zouden wel zien hoe dit zou lopen. Toen Noah geboren werd, vond ik het heel bijzonder om te voelen hoe mijn oerinstinct het van me overnam. Zonder mezelf ook maar enige vragen te stellen, ging ik de uitdaging aan en volgde mijn mama-gevoel. Ik droeg mijn kleintje dag en nacht bij me. We sliepen samen, overdag lekker in de doek knuffelen, we weken niet van elkaars zijde. Na een tijdje begon ik me af te vragen of ik het wel zag zitten om straks, als ik weer aan het werk zou zijn, acht uur per dag gescheiden te zijn van mijn baby. Na een paar maanden wikken en wegen, was de kogel door de kerk: ik zou thuisblijfmama worden en zelf voor mijn zoontje zorgen totdat hij oud genoeg zou zijn om naar school te gaan!

Thuisblijfmoeder

Zo gezegd zo gedaan. Toen het besluit vaststond, gaf me dat als vanzelf een zekere vorm van rust. Het bracht me heel veel mooie dingen. Zo kon ik elk klein onderdeeltje van de ontwikkeling van mijn zelf beleven en met mijn eigen ogen waarnemen, konden we vaker leuke uitstapjes doen samen, hadden we gewoon eens tijd om lekker te niksen, een dagje gewoon samen in bed te kruipen als we daar behoefte aan hadden en noem maar op.

Niet altijd even makkelijk

Maar niet elke dag is even makkelijk. Want waar ik wel achter ben gekomen is dat thuisblijfmama voor mij ook een echte fulltime job is! Het is niet alleen de continue zorg voor je kindje, maar ook je huishouden kent geen stop. Alles draait door en er komen steeds meer taken bij. Als je gaat werken, trek je op de werkvloer de deur even achter je dicht. Of die taken thuis nou wel of niet klaar zijn, dat maakt niet uit. Je kunt even je gedachten op iets anders zetten en je hebt een keer zoveel energie om die taken van thuis nog even uit te voeren zodra je thuis bent. Nu heb ik op sommige momenten het gevoel alsof ik niets anders doe dan zorgen. Er lijkt soms geen einde aan te komen en het is langdradig.

Maak je eigen keuze

Maar zou ik het daarom toch anders hebben aangepakt? Nee, helemaal niet! De momenten die je met je kinderen kan doorbrengen zijn GOUD. Het gaat allemaal zo snel en je moet pakken wat je pakken kunt! In november 2018 werd ik opnieuw mama van mijn tweede kindje, deze keer een meisje. Ook nu twijfelde ik geen moment: ik blijf thuis tot ze naar school kan. Met dit verhaal wil ik eigenlijk gewoon duidelijk maken aan alle mama’s: is er de mogelijkheid voor jou om ook een thuisblijfmama te zijn voor jouw kindje(s) en lijkt het je wat? Maak dan jouw keuze. Die is goed! Je gaat later nooit spijt krijgen van de tijd die je teveel hebt doorgebracht met je kinderen, dat is een ding dat zeker is!