Is griep tijdens zwangerschap te voorkomen?
Griep, influenza of virus; welke naam je het beestje ook geeft, niemand heeft er zin in. De koude rillingen, constante loopneus en het gevoel dat je nooit meer weg wilt vanonder het kleedje op de bank: het overkomt de beste. Het volledig voorkomen van de griep kan natuurlijk nooit, maar wij gaan je helpen om de kans dat je het krijgt in ieder geval een stuk kleiner te maken. Mocht je toch ten prooi gevallen zijn aan deze seizoenskiller, dan hebben we ook nog een paar handvatten om er zo snel mogelijk weer vanaf te komen. You’ll thank us later!
Griep tijdens zwangerschap, wat houdt dat in?
First things first; even een kleine uitleg over wat dit vervelende tafereel nou precies inhoudt. Griep wordt veroorzaakt door een virus, het influenzavirus dat de luchtwegen infecteert om precies te zijn. Griep kan lijken op een (zware) verkoudheid, toch zijn er verschillen. Griep is namelijk een stuk heftiger en verloopt sneller. Je herkent griep aan de volgende symptomen:
- Koorts
- Koude rillingen
- Keelpijn
- Hoofdpijn
- Spierpijn (in het hele lichaam)
- Snotterigheid (loopneus)
- Veel hoesten
- Vermoeidheid
Hoe voorkom ik griep tijdens zwangerschap?
Zwanger en griep, geen goede combinatie. Tijdens de zwangerschap is je immuunsysteem zwakker, de kans dat je een griepje oploopt is daarom groter dan normaal. Maar daar hoef je je natuurlijk niet zomaar bij neer te leggen. De volgende tips kunnen je helpen om de griep buiten de deur te houden:
- Drink voldoende
- Zorg voor voldoende slaap
- Was je handen regelmatig én met zeep
- Raak zo min mogelijk je mond, neus en ogen aan
- Maak voorwerpen zoals deurklinken, afstandsbedieningen en toetsenborden schoon
- Hoest in je ellenboog
- Gebruik papieren zakdoeken
- Zorg voor frisse lucht in huis door dagelijks te ventileren
- Zorg dat je in goede conditie bent en blijf voldoende bewegen
- Eet genoeg groente en fruit
- Zoek de buitenlucht op
- Kleed je warm
- Vermijd stress
Wat te doen als ik te laat ben?
Als je zwanger bent zit je natuurlijk niet te wachten op griep, je lijf werkt immers al hard genoeg. Helaas valt het soms gewoon niet te voorkomen. Ook al ben je zwanger griep heeft als beste medicijn goed uitzieken. Het spreekwoord luidt niet voor niets: “ziekte komt ter paard en gaat te voet”. Er bestaan voor het griepvirus geen medicijnen die je direct kunnen genezen. Naast goed je rust pakken is daarom ook voldoende water drinken (minimaal twee liter) belangrijk. Tegen de koorts en pijn kun je eventueel een paracetamol gebruiken. Andere pijnstillers, zoals ibuprofen en aspirine, worden afgeraden tijdens de zwangerschap. Tip: check altijd even de bijsluiter of je het middel veilig kunt nemen! Als je koorts hebt, neem dan een lauwe douche bad om af te koelen en draag luchtige kleding zodat je makkelijk warmte kwijt kunt.
*Heb je meer dan 38,5°C koorts of denk je een ontsteking aan je luchtwegen of longen te hebben? Neem dan contact op met de huisarts.
Risico’s van griep tijdens mijn zwangerschap
Voor je ongeboren kind is de griep meestal ongevaarlijk. Behalve als je erg hoge griep krijgt. Dit kan zelfs voor vroegtijdige weeën zorgen en het kan invloed hebben op de proteïne-afvoer naar je kind. Echter kan er ook een voordeel zitten aan de griep krijgen terwijl je in verwachting bent. Je lichaam bestrijdt de griep namelijk door antistoffen aan te maken, deze gaan ook naar je baby. Daardoor is je kind na de geboorte beter beschermt tegen griep.
Wij gaan duimen voor een grieploze zwangerschap, mocht je toch de pineut zijn? Denk dan maar aan het net genoemde voordeel aan de griep en alle Netflixseries die je nu kunt gaat kijken!