Doorgaan naar artikel

Gratis bezorgd in Nederland en België

Kabrita Nederland

Foliumzuur slikken: wat is het, wanneer en waarom?

Foliumzuur slikken: wat is het, wanneer en waarom?

Wanneer je zwanger bent of wilt worden krijg je vaak het nadrukkelijke advies om foliumzuur te slikken. Wanneer je foliumzuur slikt heeft je baby minder kans op aangeboren aandoeningen zoals bijvoorbeeld een open ruggetje. Maar wat is foliumzuur, wanneer slik je het en waarom slik je het?

Wat is foliumzuur?

Foliumzuur staat ook wel bekend als vitamine B11. Iedereen die een gezond en gevarieerd dieet volgt krijgt foliumzuur binnen. Het zit veel in verse groenten, fruit, vlees, volkorenproducten en zuivel. Het speelt een grote rol voor je lichaam om goed te functioneren, het is namelijk een belangrijke factor in de groei en werking van ons lichaam.

Wanneer slik je het?

Over het algemeen krijg je genoeg foliumzuur binnen door wat je eet, maar wanneer je zwanger bent of wilt worden, heb je wat extra’s nodig voor je kindje. In het begin van de zwangerschap is het een belangrijke factor voor de ontwikkeling van je ongeboren kindje.

Je begint met het slikken van foliumzuur zodra je zwanger wilt worden, zorg er dan voor dat je minimaal 4 weken van tevoren foliumzuur hebt geslikt. Wanneer je bent gestopt met de pil of het andere soort voorbehoedsmiddel wat je gebruikt kan je gelijk foliumzuur slikken. Zorg er dan voor dat je op je eerste natuurlijk menstruatie wacht voordat je zwanger wordt. Op deze manier ben je er zeker van dat je op tijd bent begonnen met het slikken van foliumzuur. Ben je tot de ontdekking geworden dat je zwanger bent? Begin dan zo snel mogelijk met het slikken van foliumzuur, omdat alle kleine beetjes helpen. Overleg overigens wel met je arts en eet veel foliumzuurrijk voedsel.

Waarom slik je het?

Foliumzuur helpt bij de aanmaak van rode bloedcellen in het beenmerg. Naast dat het belangrijk is voor de aanmaak van de bloedcellen heeft het ook een positieve invloed op het immuunsysteem en bij de opbouw van aminozuren, de basis van eiwitten. Daarnaast verkleint het de kans op aangeboren afwijkingen zoals een open ruggetje, een open gehemelte of een hazenlip en het draagt bij aan weefselgroei en de vorming van de placenta.

Het innemen van foliumzuur gebeurt op dagelijkse basis door middel van voeding, daarnaast is het raadzaam om foliumzuur in te nemen in de vorm van een tablet. De normale dosering voor zwangere vrouwen kan je bij de apotheek of drogist halen, meestal is dit ongeveer 400 microgram per dag. Het is raadzaam om een vast moment op de dag uit te zoeken voor het slikken van foliumzuur, ondanks dat je foliumzuur op ieder moment van de dag in kan nemen is de kans kleiner dat je het vergeet te slikken wanneer je een vast moment kiest. Als toevoeging kun je ervoor kiezen om multivitamine tabletten met extra foliumzuur, speciaal voor zwangere vrouwen te slikken. Ons lichaam neemt foliumzuur gemakkelijker op uit een foliumzuurtablet, dan uit groenten.

Kabrita geitenmelk flesvoeding is een Nederlands product en combineert milde Nederlandse geitenmelk met een moderne samenstelling in lijn met de laatste wetenschappelijke inzichten. Hierdoor ontstaat een volwaardige flesvoeding die belangrijke voedingstoffen op een milde, vriendelijke manier levert en die helpt bij de groei van je kindje. Ben je benieuwd naar onze geitenmelk babyvoeding?

Bekijk onze producten