Doorgaan naar artikel

Gratis bezorgd in Nederland en België

Kabrita Nederland

Een broertje of zusje op komst!

Een broertje of zusje op komst!

Wanneer er een tweede kindje op komst is, zal je je hier als ouders zijnde uitgebreid op voorbereiden. Het is belangrijk om ook je andere kindje(s) te laten wennen aan het idee dat hij/zij straks een broertje of zusje krijgt.

Je kunt je vast voorstellen dat het straks voor je kindje enorm wennen zal zijn om niet meer de volledige aandacht te krijgen. De drie eenheid die jullie momenteel vormen, zal gewijzigd worden. De komst van een broertje of zusje zal een heleboel emoties oproepen bij de oudste, soms zijn dit hele positieve emoties maar het kan ook heel goed zo zijn dat je kind het er moeilijk mee zal hebben. Een goede voorbereiding is daarom verstandig.

Deel het mooie nieuws met je kindje

Wacht niet te lang om je kindje te vertellen dat mama een baby'tje in haar buik heeft. Natuurlijk wil hij/zij het niet horen via opa, oma, de buurvrouw of een kennis. Maak er dus een bijzonder, dierbaar momentje van!

Betrek je kindje bij de voorbereiding

Het is een goed idee om je kindje te betrekken bij de voorbereiding. Uiteraard ligt het wel aan de leeftijd van je oudste. Is deze nog erg klein (1 a 2 jaar) dan zal de betrokkenheid uiteraard minder groot zijn dan wanneer je oudste al 3 of 4 jaar is. Betrek je kindje bij de keuze voor een wiegje of ledikantje, de kleur van het behang, laat hem/haar vertellen welke babykleertjes mooi zijn en en geef je kindje vervolgens het gevoel dat hij/zij een hele goede grote broer of zus zal zijn!

Veranderingen

Wanneer je oudste kindje plaats zal moeten maken voor de baby (denk aan de overstap van ledikant naar peuterbed, eventueel ook een andere kamer), beloon hem dan door te vertellen dat hij nu zo groot is dat er een nieuw bed mag komen of een andere kamer. Breng deze veranderingen positief en laat hem meedenken over bepaalde details.

Eigen ervaringen

Heb je zelf broers of zussen? Vertel je kindje daar dan over en laat eventueel foto's zien van toen jullie klein waren. Pak ook de babyfoto's van je kindje er nog eens bij en laat zien dat hij zelf vroeger ook zo klein was.

Na de bevalling

Is het broertje of zusje geboren, zorg dan dat er een cadeautje voor je oudste klaar ligt om hem te feliciteren. Afhankelijk van de leeftijd van je oudste, kan het leuk zijn om hem een paar 'hulp taken' te geven zoals het aangeven van een flesje, speentje, spuugdoekje etc. Je oudste wil zich graag belangrijk voelen.

Quality time

Natuurlijk slokt de pasgeborene al jullie aandacht op, maar vergeet de oudste niet. Maak tijd voor hem alleen. Ga eens samen naar de speeltuin, naar de kinderboerderij of gewoon even samen zitten aan de keukentafel met papier en potloden. Je oudste zal genieten van aandacht één op één.

We hopen dat je wat hebt gehad aan onze tips en adviezen. Let vooral goed op je oudste en kijk naar zijn gedrag, hoe reageert hij en wat heeft hij nodig? Alle nieuwe situaties hebben tijd nodig maar zolang er aandacht en begrip is, komt het altijd goed. Succes!