Doorgaan naar artikel

Gratis bezorgd in Nederland en België

Kabrita Nederland

All I want for Christmas is… “Nu even niet!”

All I want for Christmas is… “Nu even niet!”

“It’s the most wonderful time…” Ja maar wacht eens even. Ik moet nog cadeautjes inslaan, de boom optuigen, een chefkokwaardig zes sterrenmaal maken, bij mijn eigen ouders én schoonouders langs, een kek outfitje scoren, de kerstvoorstelling van de kids bijwonen, oliebollen bakken voor de buurtvereniging, de eindejaarsborrel op kantoor en het moet óók nog eens gezellig zijn. Ho, ho, ho. Haal eens even diep adem. Wij zijn er voor je. Op naar stressvrije feestdagen! Hoe? Komt-ie:

1. Maak eens een lijstje

Oké, voordat we het overzicht verliezen, zetten we eerst eens onder elkaar wat je nog moet doen, wanneer dit moet, wat je hiervoor nodig hebt én wie je hierbij kan helpen. Dan mogen die kerstballen misschien nog wel door het huis bezaaid liggen, jouw hoofd is schoon en netjes. Wedden dat je plots precies weet hoe jij het aan moet pakken? “Yes, wéér iets afvinken!”

2. Leg de lat een tikkie lager

Wedden dat niemand het merkt als jij eens 80% van je energie in de feestdagen steekt in plaats van 100%? Doe gewoon een stapje terug, laat dat perfectionisme gaan. Het hóeft niet allemaal tot in de puntjes geregeld. Who cares dat jouw beenham met gegrilde groenten kant-en-klaar uit de supermarkt komt - zolang-ie maar lekker is. En dat je kind per ongeluk een glas rode wijn over het hagelwitte tafelkleed gooit: jammer dan. Doe wat kan, niet wat moet en stel je eigen verwachtingen bij. Het komt allemaal goed, echt waar. Jou geliefden houden heus niet minder van je.

3. Zeg eens nee

“Ja, maar hoe moet het dan met de opa’s en oma’s?” Als er nou eens vijf Kerstdagen waren, hè… Jammer, die zijn er niet. Dus ga jezelf niet in de meest onmogelijke posities wringen om iedereen tevreden te houden. Dat is niet alleen doodvermoeiend voor jou, maar ook voor de kinderen. Zeg eens nee. Moeilijk, dat weten we. Maar probeer één dag vrij te houden om lekker met je gezin te zijn. Kruip samen in chilloutfit op de bank voor een slechte kerstfilm of maak een heerlijke boswandeling. Pizza met kerst? Kan gewoon. Of stamppot. Of een soepje met lekkers. Maak het niet te moeilijk.

4. Geef het uit handen

De scherven van een gebroken oliebol opruimen, het derde chocoladekransje uit je peuters’ handen grissen, met je schoonmoeder bellen over de planning, een voeding klaarmaken en ondertussen de 87ste oliebol te bakken? Wacht eens even, je hoeft het niet allemaal alleen te doen. Vraag om hulp, verdeel de verantwoordelijkheid en bovenal: vertrouw erop dat een ander jouw taken heus wel goed uitvoeren.

5. Waar ging het ook alweer om?

Samen zijn met de mensen waar jij het meeste om geeft. Liefhebben en je geliefd voelen. Dat is waar de feestdagen om zou moeten gaan. Laat dát dan ook het belangrijkste zijn. Geniet! De rest is bijzaak.