Voorlees Tips
Je kindje voorlezen is niet alleen heel leuk en gezellig, maar ook erg goed voor zijn/haar taalontwikkeling en het prikkelt de fantasie! Maar wanneer begin je met voorlezen en hoe pak je het aan?
Wanneer voorlezen?
Vanaf het moment dat je kindje zo'n drie maanden oud is, kun je al het eerste boekje gaan pakken. Erg leuk zijn de knisperboekjes die geluid maken zodra je kindje het aanraakt en waarin felle kleurtjes gebruikt worden. Het prikkelt de zintuigen!
Is je kindje ongeveer één jaar, dan zijn de kartonnen boekjes erg leuk, zo zijn er boekjes met dieren en boekjes met voorwerpen in huis. Je kunt ze benoemen en je kindje ze laten aanwijzen.
Ook de nijntje serie blijft erg leuk, deze zijn met name heel geschikt voor kindjes rond de twee jaar. Prenten, eenvoudige teksten en rijmpjes scoren altijd heel goed bij kleine kindjes!
Voordelen van voorlezen
Wist je dat voorlezen enorm goed is voor de woordenschat van je kindje? Ook wordt de fantasie geprikkeld en sociaal emotionele vaardigheden gestimuleerd. Door veel (voor) te lezen wordt het taalgevoel ontwikkeld. Kortom: veel voordelen en het is natuurlijk ook nog een enorm leuk!
Rustmoment
Samen even een momentje van rust, tegen elkaar aan kruipen en een boekje erbij is fijne ontspanning. Een vast voorleesmoment is aan te raden, zo kan je kindje hiernaar uitkijken en zich erop verheugen. Hetzelfde boekje meerdere keren voorlezen is prima, je kindje houdt van herkenning.
Luisteren
Is je kindje er niet meer bij met zijn/haar gedachten? Pak dan zijn favoriete voorwerpen bijvoorbeeld een knuffel en betrek deze in het verhaal.
Praat de volgende dag nog eens na over het verhaal of benoem het nog eens.
We wensen je veel plezier met voorlezen en horen graag jouw voorleestips op onze Facebookpagina!