Doorgaan naar artikel

Gratis bezorgd in Nederland en België

Kabrita Nederland

Spelenderwijs leren

Spelenderwijs leren

Het eerste levensjaar van je baby is één grote ontdekkingsreis. In dit eerste jaar ontwikkelen de zintuigen volop en door de omgeving van je kindje interessant te maken, zal hij enorm graag alles willen ontdekken. Kleuren, geuren, geluiden en smaken, alles is nieuw!

Proeven

In je baarmoeder neemt je baby al slokjes van het vruchtwater. Hierdoor heeft je baby een duidelijke voorkeur voor een zoete smaak. Na de geboorte zal je kindje de eerste 4 maanden uitsluitend melk drinken. Tot 18 maanden zal je kindje waarschijnlijk bijna alles eten wat je hem voorzet. Daarna zal hij waarschijnlijk niet meer zo’n makkelijke eter meer zijn. Laat hem toch iedere smaak minstens 5x proeven, de kans is groot dat hij er aan gaat wennen.

Ruiken

Smaak en geur zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zo zal je kindje waarschijnlijk de geur van een stukje zoete banaan prettiger vinden ruiken dan een stukje vis. Vanaf dag 1 is het reukvermogen van een baby al sterk ontwikkeld. Zo herkent hij feilloos de geur van zijn moeder. Ook zijn ze dol op de geur van hun favoriete knuffel en door deze te wassen haal je de fijne, vertrouwde geur weg. Uiteraard moet dit vanwege hygiëne wel eens gebeuren maar als het aan je kindje lag, dan bleef de knuffel ver uit de buurt van een sopje!

Horen

Onderzoek heeft aangetoond dat (klassieke) muziek een positief effect heeft op de hersenen van een baby. Baby’s zijn dol op muziek en zijn al vanaf de geboorte in staat toonhoogte en volume te onderscheiden. Zet dus lekker een rustig muziekje op, zing voor je kindje of kies voor een boxmobile met prettige muziek. Zo zijn er mooie mobiles te koop die bijvoorbeeld deuntjes van componist Bach afspelen.

Voelen

Wist je dat een te vroeg geboren baby 47% sneller groeit als hij 3x per dag gemasseerd of geknuffeld wordt? Fysiek contact is voor je baby essentieel; het gewicht neemt sneller toe, hersenen ontwikkelen beter en ook slaapt hij beter. Neem lekker een paar keer per week de tijd om je kindje na een ontspannen bad nog even zachtjes te masseren met een fijne olie. Een cursus babymassage is absoluut een aanrader. Ook vindt je kindje het zelf heerlijk om alles vast te pakken en de verschillende structuren en materialen te voelen.

Zien

Wanneer een baby geboren wordt, dan is hun zicht nog wazig. Ze kunnen nog nauwelijks contrasten onderscheiden en reageren het eerste op zwart-wit patronen. Hoe hoger het contrast, hoe beter ze zien. Vanaf zes maanden kan je kindje goed kleuren en details onderscheiden. Het grote ontdekken gaat nu beginnen, ze gaan kruipen en willen alle kleuren en vormen die ze zien ontdekken.

Speelgoed

Stem het speelgoed af op de leeftijd van je kindje. Zo kan hij vanaf 3 maanden ongeveer een rammelaar vast houden, vanaf 5 maanden gaat je kindje actief reageren op een boxmobiel of speelmat en vanaf 8 maanden is spelen met papa en mama in de vorm van 'kiekeboe' het einde! Vanaf 9 maanden wordt een blokkendoos interessant en vanaf 10 maanden zal hij zich verbazen en vermaken met een spiegel!

Allemaal bijzondere momenten die jullie ongetwijfeld vast willen leggen met fototoestel en videocamera. Veel plezier!