Doorgaan naar artikel

Gratis bezorgd in Nederland en België

Levering binnen 1-2 werkdagen

Kabrita Nederland

Gillende peuter

Gillende peuter

Ook al ging je er ooit van uit dat jouw toekomstige kinderen vast nooit zouden gillen of schreeuwen, de kans bestaat dat je inmiddels een dergelijke confrontatie mee hebt gemaakt. Hoe kun je het beste met een boze, luidruchtige en opstandiger peuter om gaan? Vandaag geven wij je tips!

Blijf rustig

Ook al maakt zijn gedrag je onrustig en onzeker, blijf zelf rustig. Jij bent zijn voorbeeld. Praat rustig tegen hem en vraag je peuter hetzelfde te doen. Vraag hem om te praten met een rustige stem zodat je hem kunt verstaan, kunt begrijpen wat hij bedoelt en wat hij probeert duidelijk te maken.

Hanteer zijn tempo

Is je peuter moe en hongerig dan is het niet het juiste moment om bijvoorbeeld naar de supermarkt te gaan. Zo voorkom je gegil op de snoep- of chips afdeling.

Probeer zijn gevoelens te verwoorden

Door te gillen probeert je peuter je wat duidelijk te maken alleen lukt dat vaak niet. Probeer daarom zijn gevoelens te verwoorden. 'Ik weet dat je naar huis wil, we hoeven alleen nog brood en kaas te kopen, dan gaan we lekker naar huis'. Op deze manier weet je peuter dat je begrijpt wat hem dwars zit en weet hij ook nog hoe lang hij het vol moet houden.

Afleidingstactiek

Een goede afleidingstactiek werkt vaak het beste. Houd je peuter bezig, vertel wat je aan het doen bent, wat je straks gaat doen, vertel een verhaaltje of vraag hem je te helpen ('wil jij een pak melk voor mama pakken?') en beloon vervolgens zijn goede gedrag.

Trek je niets aan van 'kijkers'

Er zijn altijd mensen die graag uitgebreid (en kritisch) kijken naar een moeder met een gillend kind. Probeer deze mensen te negeren en trek je niets van hen aan. Focus je op jezelf en op je peuter. Het maakt niet uit wat zij denken, jij weet dat jouw peuter ook lief en stil kan zijn en iedereen heeft wel eens een slechte dag of tijdelijk minder leuk gedrag. Kinderen zijn nou eenmaal geen machientjes.