Gevarieerde peutervoeding

Gevarieerde peutervoeding

Hoewel peuters veel actiever zijn, hebben ze eigenlijk minder calorieën nodig om hun behoeften te vervullen. Dit betekent dat de benodigde voedingsstoffen moeten komen van minder voedsel. Een gevarieerde voeding zal helpen om ervoor te zorgen dat je peuter alle voedingsstoffen binnenkrijgt die nodig zijn.

Waarom heeft mijn peuter minder calorieën nodig?

Na de eerste verjaardag van je peuter zal je waarschijnlijk merken dat de eetlust is gedaald. Dit wordt veroorzaakt door een vertraagde groei. Tijdens het eerste jaar groeien baby's ongeveer 3 centimeter per kwartaal, maar als je kleintje voorbij dit eerste jaar is vertraagt de groei tot ongeveer 3 tot 5 centimeter per jaar. Deze aanzienlijke daling heeft ook invloed op je peuters energie-eisen, deze zal langer zijn ondanks het feit dat je peuter meer actief is. Het zal er ook toe leiden dat je peuter kieskeuriger over het dieet zal zijn. Ze zal bijvoorbeeld het hoofd wegdraaien na een paar happen of weigeren naar de tafel te komen tijdens het eten.

Waar bestaat een gevarieerde voeding uit?

De sleutel tot het bereiden van een voedzame maaltijd voor je peuter is ervoor zorgen dat het een juiste balans van belangrijke voedingsstoffen, zoals vitaminen, mineralen, koolhydraten, vetten en eiwitten bevat. Deze voedingsstoffen ondersteunen je peuters gezonde groei en ontwikkeling en kan worden verkregen uit dezelfde vier basisvoeding groepen die jezelf ook elke dag gebruikt:

 • Vlees, vis, gevogelte, eieren
 • Zuivelproducten
 • Groenten en fruit
 • Granen, aardappelen, rijst, brood, pasta

Na de eerste verjaardag moet je kleintje in staat zijn om een groot gedeelte mee te kunnen eten met de rest van het gezin. Besef wel dat het voedsel voldoende afgekoeld moet zijn. Wees ook zuinig met kruiden, zout, boter en zoetstoffen. Deze toevoegingen kunnen je peuters vermogen om de natuurlijke smaak van voedsel te waarderen beïnvloeden en kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid op de lange termijn.

Door het kiezen van gezonde voeding en snacks kun je goede voedingsgewoonten voor je peuter creëren waarvan ze voor de rest van haar leven van kan profiteren. Het is verleidelijk om met regelmaat zoetigheid aan te bieden (zoals snoep, toetjes, ijs en gezoete dranken), maar probeer dit te weerstaan en zorg ervoor dat iedereen binnen je gezin een gezonde levensstijl hanteert.

Welke voedingsstoffen heeft mijn peuter absoluut nodig?

Volgens babycenter.com zijn er tien voedingsstoffen die elke peuter nodig heeft. We hebben ze ingedeeld naar type en geven suggesties in welke producten deze voedingsstoffen voorkomen.

Vitaminen

 • Vitamine A
  Vitamine A speelt een belangrijke rol bij het zicht en de bot groei. Het beschermt ook het lichaam tegen infecties en bevordert de gezondheid en groei van cellen en weefsels in het lichaam, waaronder het haar, nagels en huid.
  Komt voor in: donkergroene groenten (spinazie en boerenkool) en oranje en gele vruchten.
 • Vitamine C
  Vitamine C helpt bij de vorming en reparatie van rode bloedcellen, botten en weefsels. Het versterkt de bloedvaten en zorgt ervoor dat het tandvlees van je kind gezond blijft. Het helpt ook bij het herstel, het minimaliseren van blauwe plekken, versterkt het immuunsysteem en houdt infecties op afstand. Vitamine C helpt het lichaam ook met het absorberen van ijzer uit ijzerrijke voedingsmiddelen.
  Komt voor in: citrusvruchten, aardbeien, broccoli, aardappelen en paprika's.
 • Vitamine D
  Vitamine D helpt het lichaam met het absorberen van mineralen zoals calcium en bouwt sterke tanden en botten. Vitamine D is essentieel om tijden het opgroeien je botmassa te vergroten. Het functioneert ook als een hormoon met een rol voor het immuunsysteem en regelt de productie van insuline en de regulering van de celgroei.
  Komt voor in: eieren, verrijkte zuivelproducten en verrijkte voedingsmiddelen.
 • Vitamine E
  Vitamine E beperkt de productie van vrije radicalen, die cellen kunnen beschadigen. Het is daarnaast belangrijk voor immuniteit, DNA herstel en andere stofwisseling processen.
  Komt voor in: fruit, groenten, noten en zaden.

Mineralen

 • Calcium
  Calcium bouwt sterke botten en tanden. Het bevordert een gezonde zenuw en spierfunctie, helpt bij bloedstolsels en helpt het lichaam voedsel om te zetten in energie.
  Komt voor in: (geiten)zuivelproducten zoals melk, yoghurt en kaas en donkergroene groenten zoals boerenkool en tofu.
 • IJzer
  IJzer is belangrijk voor het maken van hemoglobine, wat verantwoordelijk is voor het transport van zuurstof door bloed en voor de rode kleur, en myoglobine, een eiwit dat zuurstof opslaat in de spieren. Gebrek aan ijzer kan bloedarmoede veroorzaken, wat kan leiden tot vermoeidheid, duizeligheid en prikkelbaarheid.
  Komt voor in: rundvlees, kip, gedroogd fruit, tofu, bonen, verrijkte ontbijtgranen, volle granen, linzen en donkergroene groenten zoals spinazie en broccoli.
 • Magnesium
  Magnesium houdt de botten sterk en het hartritme stabiel. Het ondersteunt het immuunsysteem en helpt spier- en zenuwfunctie te behouden.
  Komt voor in: noten en peulvruchten, groene bladgroenten en volkoren brood.
 • Kalium
  Kalium werkt samen met natrium om de waterbalans van het lichaam op peil te houden, en zorgt voor de controle van je bloeddruk. Het helpt met de spierfunctie en hartritme en kan uiteindelijk het risico op nierstenen en osteoporose verminderen.
  Komt voor in: groenten en fruit. Vlees, melk en granen bevatten ook kalium, maar uit deze bronnen is het niet zo makkelijk te absorberen.
 • Zink
  Zink is nodig voor de meer dan 70 enzymen die de spijsvertering en het metabolisme steunen, en is essentieel voor groei.
  Komt voor in: vlees, bonen, tofu en zuivel.

Vetten

 • Essentiële vetzuren
  Essentiële vetzuren (zoals DHA & AA) helpen bij de opbouw van cellen, reguleren de werking van het zenuwstelsel, versterken het cardiovasculaire systeem, zorgen voor immuniteit en helpen het lichaam voedingsstoffen te absorberen. Deze essentiële vetzuren zijn nodig voor een gezonde hersenfunctie en visie.
  Komt voor in: vis (zoals zalm), algen, walnoten, koolzaadolie en verrijkte voedingsmiddelen (zoals de Kabrita geitenmelk formules).

Kabrita 3 Peutermelk en Geitenmelk granenpapje

Kabrita biedt een assortiment van verrijkte geitenmelk producten die de meest belangrijke voedingsstoffen bevatten voor je peuter zoals hierboven vermeld. Ontdek meer over onze Peutermelk of onze Geitenmelk granenpapjes.

Andere artikelen

Categorieën

Mandje

Subtotaal