Doorgaan naar artikel

Gratis bezorgd in Nederland en België

Kabrita Nederland

Gevarieerde peutervoeding

Gevarieerde peutervoeding

Hoewel peuters veel actiever zijn, hebben ze eigenlijk minder calorieën nodig om hun behoeften te vervullen. Dit betekent dat de benodigde voedingsstoffen moeten komen van minder voedsel. Een gevarieerde voeding zal helpen om ervoor te zorgen dat je peuter alle voedingsstoffen binnenkrijgt die nodig zijn.

Waarom heeft mijn peuter minder calorieën nodig?

Na de eerste verjaardag van je peuter zal je waarschijnlijk merken dat de eetlust is gedaald. Dit wordt veroorzaakt door een vertraagde groei. Tijdens het eerste jaar groeien baby's ongeveer 3 centimeter per kwartaal, maar als je kleintje voorbij dit eerste jaar is vertraagt de groei tot ongeveer 3 tot 5 centimeter per jaar. Deze aanzienlijke daling heeft ook invloed op je peuters energie-eisen, deze zal langer zijn ondanks het feit dat je peuter meer actief is. Het zal er ook toe leiden dat je peuter kieskeuriger over het dieet zal zijn. Ze zal bijvoorbeeld het hoofd wegdraaien na een paar happen of weigeren naar de tafel te komen tijdens het eten.

Waar bestaat een gevarieerde voeding uit?

De sleutel tot het bereiden van een voedzame maaltijd voor je peuter is ervoor zorgen dat het een juiste balans van belangrijke voedingsstoffen, zoals vitaminen, mineralen, koolhydraten, vetten en eiwitten bevat. Deze voedingsstoffen ondersteunen de normale groei en ontwikkeling van je peuter en kan worden verkregen uit dezelfde vier basisvoeding groepen die jezelf ook elke dag gebruikt:

 • Vlees, vis, gevogelte, eieren
 • Zuivelproducten
 • Groenten en fruit
 • Granen, aardappelen, rijst, brood, pasta

Na de eerste verjaardag moet je kleintje in staat zijn om een groot gedeelte mee te kunnen eten met de rest van het gezin. Besef wel dat het voedsel voldoende afgekoeld moet zijn. Wees ook zuinig met kruiden, zout, boter en zoetstoffen. Deze toevoegingen kunnen je peuters vermogen om de natuurlijke smaak van voedsel te waarderen beïnvloeden.

Door het kiezen van gezonde voeding en snacks kun je goede voedingsgewoonten voor je peuter creëren waarvan ze voor de rest van haar leven van kan profiteren. Het is verleidelijk om met regelmaat zoetigheid aan te bieden (zoals snoep, toetjes, ijs en gezoete dranken), maar probeer dit te weerstaan en zorg ervoor dat iedereen binnen je gezin een gezonde levensstijl hanteert.

Welke voedingsstoffen heeft mijn peuter absoluut nodig?

Volgens babycenter.com zijn er tien voedingsstoffen die elke peuter nodig heeft. We hebben ze ingedeeld naar type en geven suggesties in welke producten deze voedingsstoffen voorkomen.

Vitaminen

 • Vitamine A
  Vitamine A draagt bij tot het instandhouding van een normaal gezichtsvermogen en het normaal functioneren van het immuunsysteem.
  Komt voor in: donkergroene groenten (spinazie en boerenkool) en oranje en gele vruchten.
 • Vitamine C
  Vitamine C verhoogt de ijzeropname. Daarnaast draagt vitamine C bij tot de normale collageenvorming voor de normale werking van de tanden en tandvlees. Vitamine C draagt ook bij tot de vermindering van vermoeidheid en moeheid.
  Komt voor in: citrusvruchten, aardbeien, broccoli, aardappelen en paprika's.
 • Vitamine D
  Vitamine D draagt bij tot normale calciumgehalten in het bloed. Daarnaast is vitamine D nodig voor een normale groei en ontwikkeling van het beendergestel van kinderen. Het draagt ook bij tot een normale werking van de spieren.
  Komt voor in: eieren, verrijkte zuivelproducten en verrijkte voedingsmiddelen.
 • Vitamine E
  Vitamine E draagt bij tot de bescherming van cellen tegen oxidatieve schade.
  Komt voor in: fruit, groenten, noten en zaden.

Mineralen

 • Calcium
  Calcium is nodig voor een normale groei en ontwikkeling van het beendergestel van kinderen. Het ondersteunt een normale werking van zenuw en spierfunctie.
  Komt voor in: (geiten)zuivelproducten zoals melk, yoghurt en kaas en donkergroene groenten zoals boerenkool en tofu.
 • IJzer
  IJzer draagt bij tot de normale cognitieve ontwikkeling van kinderen. Ook draagt het bij tot een normaal zuurstoftransport in het lichaam.
  Komt voor in: rundvlees, kip, gedroogd fruit, tofu, bonen, verrijkte ontbijtgranen, volle granen, linzen en donkergroene groenten zoals spinazie en broccoli.
 • Magnesium
  Magnesium draagt bij tot een normaal energieleverend metabolisme.
  Ook draagt het bij tot de instandhouding van normale botten.
  Komt voor in: noten en peulvruchten, groene bladgroenten en volkoren brood.
 • Kalium
  Kalium draagt bij tot de instandhouding van de normale bloeddruk. Ook draagt het bij tot een normale werking van de spieren.
  Komt voor in: groenten en fruit. Vlees, melk en granen bevatten ook kalium, maar uit deze bronnen is het niet zo makkelijk te absorberen.
 • Zink
  Zink draagt bij tot de instandhouding van normale botten. Daarnaast draagt het bij tot het instandhouding van een normaal gezichtsvermogen.
  Komt voor in: vlees, bonen, tofu en zuivel.

Kabrita 3 Peutermelk

Kabrita biedt een assortiment van verrijkte geitenmelk producten die de meest belangrijke voedingsstoffen bevatten voor je peuter zoals hierboven vermeld.