Vraag het Vivian - hoe zit het met allergieën en geitenmelk?

Vraag het Vivian - hoe zit het met allergieën en geitenmelk?

Naar aanleiding van een oproep op Facebook, heeft voedingsdeskundige en Kabrita Ambassadrice Vivian Reijs één van jullie vragen beantwoord. “Hoe zit het nou precies met intoleranties, allergieën en wanneer is geitenmelk ongeschikt?”. Vandaag vertelt Vivian je hier alles over!

Eerst nog even over geitenmelk

De vraag naar geitenmelk neemt in Nederland gestaag toe, maar in grote delen van de wereld wordt geitenmelk van oudsher al meer gedronken dan bijvoorbeeld koemelk. Geitenmelk staat bekend als een zachte melk; het bevat van nature rijk aan vitamines en mineralen, en mild van smaak. Door de unieke vet- en eiwitsamenstelling van geitenmelk vormt zich een zachte voedselmassa in de maag die snel verteerd en eenvoudig kan worden opgenomen.

Is geitenmelk een alternatief bij koemelk allergie?

Bij een babyvoeding op basis van geitenmelk wordt vaak gedacht dat het een alternatief is voor baby’s met een vastgestelde koemelkallergie. Gek genoeg is dit juist de enige groep waarvoor een babyvoeding op basis van geitenmelk geen geschikt alternatief is.

Bij een medisch vastgestelde koemelk allergie reageert een baby allergisch op de eiwitten in koemelk. Helaas geldt ook voor geitenmelk dat, ondanks de relatief lage hoeveelheid αS1-caseine, er toch nog te veel overeenkomsten in de eiwitstructuur bestaan met koemelk. Hierdoor is het risico groot op een kruisreactie. Om deze reden is geitenmelk geen geschikt alternatief bij een medisch vastgestelde koemelkallergie en wordt aangeraden in overleg met de arts een geschikte voeding te kiezen.

Wanneer kies je voor geitenmelk?

Het verteringsstelsel van kleintjes is in de eerste jaren nog volop in ontwikkeling. Voor een gezonde groei is het belangrijk dat voedingsstoffen goed en makkelijk door het lichaam worden opgenomen. Sommige baby’s en peuters hebben moeite met het verdragen van koemelk (producten) en kunnen hierdoor milde klachten hebben zoals eczeem, luieruitslag, verstopping en/of krampjes. Indien zij geen medisch bewezen koemelkallergie hebben, dan kan het zijn dat deze kleintjes intolerant zijn voor koemelk. In de praktijk blijkt dat door een overstap naar een geitenmelk product de klachten kunnen verminderen of soms zelfs helemaal verdwijnen. Als je nadenkt over een babyvoeding op basis van geitenmelk omdat je kleintje moeite heeft met het verdragen van koemelk, dan is het verstandig om dit eerst met je huisarts of consultatiearts te bespreken. Zij kunnen het beste inschatten of geitenmelk een geschikt alternatief is.

Mandje

Subtotaal