Doorgaan naar artikel

Gratis bezorgd in Nederland en België

Kabrita Nederland

Is geitenmelk een kostbaar alternatief?

Is geitenmelk een kostbaar alternatief?

De goedkoopste en beste voeding voor baby’s is natuurlijk borstvoeding. Na de borstvoedingsperiode kiezen veel moeders voor flesvoeding. Bij Kabrita krijgen we regelmatig reacties van tevreden ouders die blij zijn met onze flesvoeding op basis van geitenmelk, maar zich ook afvragen waarom flesvoeding op basis van geitenmelk zoveel duurder is dan flesvoeding op basis van koemelk. In deze blog willen we dieper ingaan op dit vraagstuk en een aantal oorzaken nader toelichten.

Duurdere grondstoffen

De belangrijkste reden van de hogere prijs is het gebruik van exclusieve (en dus duurdere) grondstoffen. Kabrita wordt gemaakt van de beste ingrediënten, waaronder Nederlandse geitenmelk van de hoogste kwaliteit. Geitenmelk is ongeveer twee keer zo duur als koemelk. Dit komt door een combinatie van factoren, zoals bijvoorbeeld het feit dat een geit nu eenmaal minder melk geeft dan een koe (gemiddeld 2,5 à 3 liter, tegenover 30 liter bij koeien) en geiten hogere verzorgingskosten kennen. Doordat Kabrita de geitenmelk gebruikt voor flesvoeding accepteren wij alleen de allerbeste kwaliteit melk van onze geitenhouders. Hier staat vaak ook weer een hogere prijs tegenover.

Maar niet alleen de geitenmelk die Kabrita gebruikt is duurder. Ook bij alle andere ingrediënten wordt gezocht naar het beste alternatief; en helaas is de beste keuze vaak niet de goedkoopste. Zo gebruiken wij in Kabrita een vetblend, die normaal alleen in speciale voedingen gebruikt wordt. En omdat wij in Kabrita absoluut geen koemelk eiwitten willen gebruiken, voegen we in Kabrita DHA en AA toe die geen koemelk eiwit als ‘drager’ heeft, terwijl dit wel de meest gangbare en meest voordelige oplossing is. Voor een deel van de overige ingrediënten is dit ook van toepassing.

Beperkte schaalvoordelen

De markt voor flesvoedingen op basis van geitenmelk is (nog) relatief klein en Kabrita kan dan ook worden beschouwd als een niche product. Daar waar de grote merken flesvoeding op basis van koemelk fabriceren in fabrieken, die aan de lopende band miljoenen blikken per jaar produceren, wordt Kabrita eens per weken in relatief kleine producties geproduceerd. De productielijnen moeten voor en na elke productie uitvoerig gereinigd worden om te voorkomen dat er kruisbesmetting optreedt. Door deze relatief kleine producties beschikken wij niet over de schaalvoordelen die de grote producenten wel hebben. Ook op andere gebieden, bijvoorbeeld logistiek en distributie, hebben wij hiermee te maken, waardoor ook deze kosten vaak hoger uitvallen.

Lagere marges

Een minder voor de hand liggende, maar zeker niet minder belangrijke, reden voor de relatief hoge prijs van flesvoeding op basis van geitenmelk is dat supermarkten de standaard flesvoeding als consumententrekker zien en daarom een lagere of zelfs geen marge hanteren. De redenatie hierachter is dat een consument die flesvoeding komt kopen, ook luiers en andere boodschappen mee naar huis neemt. Het gebrek aan marge op de flesvoeding wordt door de marges op de andere producten terugverdiend. Dit is een bekende marketingtruc die niet alleen verklaart waarom de meeste merken flesvoeding online duurder zijn dan in de winkel, maar ook als bijeffect heeft dat consumenten een verkeerd beeld krijgen van de werkelijke prijs van flesvoeding.

Geitenmelk is een waardevol alternatief!

Geitenmelk beschikt over een aantal unieke eigenschappen die het, ondanks de hogere prijs, een uitstekend alternatief voor flesvoeding op basis van koeienmelk maken. Niet alleen hebben ouders een extra optie om na de borstvoedingsperiode uit te kiezen, maar de milde eigenschappen van geitenmelk zullen ook voor veel baby’s en peuters een positief verschil maken.

Over Kabrita

Kabrita Geitenmelk Flesvoeding is een Nederlandse product en combineert de milde Nederlandse geitenmelk met een moderne samenstelling in lijn met de laatste wetenschappelijke inzichten. Hierdoor ontstaat een volwaardige flesvoeding die belangrijke voedingstoffen op een milde, vriendelijke manier levert.