Doorgaan naar artikel

Gratis bezorgd in Nederland en België

Levering binnen 1-2 werkdagen

Kabrita Nederland

Vitamine D en K

Vitamine D en K

Een gezonde voeding bevat o.a. de benodigde vitamines. Voor baby- en kindervoeding is wettelijk vastgelegd hoeveel van alle vitamines aanwezig moeten zijn. . Vaak hoor je dat je kindje extra vitamine D en K nodig heeft. Vandaag vertellen wij je waarom deze vitamines zo belangrijk zijn.

Vitamine K

Vitamine K is belangrijk voor de bloedstolling in het lichaam van je kindje. Bij een gebrek aan vitamine K kan het bloed niet goed stollen en zou bij een wondje of inwendige bloeding het bloeden niet meer stoppen. Hoe krijgt je kindje vitamine K binnen? Vitamine K komt voor in de voeding (oa groene bladgroenten, melkproducten en vlees) en wordt in de darmen aangemaakt door bepaalde bacteriën. Geadviseerd wordt om baby's extra vitamine K toe te dienen.

Waarom extra vitamine K?

Het lichaam maakt in de darmen zelf vitamine K aan, maar bij baby's gebeurt dit nog niet voldoende. Vlak na de geboorte krijgen alle baby's standaard vitamine K toegediend door de verloskundige of gynaecoloog. Moedermelk voorziet niet voldoende in de benodigde hoeveelheid vitamine K. Daarom hebben baby's die geheel of grotendeels borstvoeding krijgen, gedurende de eerste 3 maanden extra vitamine K nodig. Aan flesvoeding is vitamine K toegevoegd.

Vitamine D

Vitamine D heeft je kindje nodig voor een gezonde botopbouw, een goede werking van de spieren en vitamine D speelt een rol bij het normaal functioneren van het immuunsysteem. Vitamine D wordt in onze huid gemaakt onder invloed van zonlicht en zit in melkproducten. Kleine kinderen (baby’s) blijken zelf niet voldoende vitamine D in de huid te kunnen aanmaken. Daarom wordt er aangeraden om extra Vitamine D te geven aan je baby.

Waarom extra vitamine D

Geadviseerd wordt alle baby’s vanaf dag 8 dagelijks een dosering van 10 microgram vitamine D te geven. Voorheen gold dit advies niet voor baby’s die flesvoeding kregen omdat aan de flesvoeding ook vitamine D is toegevoegd. Omdat het bestaan van twee verschillende adviezen (één bij borstvoeding en één bij flesvoeding) vaak tot verwarring leidde is het advies sinds juni 2011 voor alle kinderen, ongeacht het type en de hoeveelheid voeding, hetzelfde. Het advies om dagelijks 10 microgram vitamine D in te nemen geldt tot je kindje 4 jaar wordt. Overigens is ook voor zwangere vrouwen het advies om dagelijks 10 microgram vitamine D te nemen.

Bij een apotheek of drogist kun je je terecht voor de juiste vitamine supplementen (bijvoorbeeld in olie vorm) voor je kindje.