Verkoudheid en RS-virus
Een verkoudheid bij baby’s is vaak onschuldig, maar je kleintje kan er toch behoorlijk last van hebben. Een snotneus, veel hoesten en niet vrij kunnen ademen is voor niemand een pretje, maar zeker niet als je zo klein bent. Het RS-virus lijkt op een verkoudheid, maar is een stuk minder onschuldig. In dit artikel vertellen we je wat de oorzaken kunnen zijn van een verkoudheid bij baby’s, wat de verschillen tussen een verkoudheid en het RS-virus zijn en wat de do’s en don'ts zijn wanneer je baby verkouden is.
Verkouden baby: is dat onschuldig?
Ja, een verkoudheid bij een baby is volkomen onschuldig. Sterker nog: het hoort erbij. Omdat het afweersysteem van je baby nog niet goed ontwikkeld is, kan hij soms wel tien keer per jaar verkouden zijn. Erg? Niet echt. Vervelend? Dat wel. Je kleintje heeft behoorlijk last van het niet vrij kunnen ademen, een snotneus en veel hoesten.
Waardoor wordt je baby verkouden?
Het is bijna niet te voorkomen dat je baby verkouden wordt. Zijn afweersysteem is nog niet ontwikkeld, waardoor je baby vatbaarder is voor de virussen die verkoudheid veroorzaken. Er bestaat niet één specifiek virus dat verkoudheid veroorzaakt; maar een veelvoud aan virussen die verkoudheid kunnen veroorzaken. Als er een zogenaamde verkoudheidepidemie is, dan gaan er vaak meerdere virussen rond die je baby kunnen aansteken. Dit verklaart ook waarom je baby soms achter elkaar verkouden wordt. Als je baby ouder wordt dan zal ook zijn weerstand verbeteren, waardoor de vatbaarheid voor verkoudheid af zal nemen.
Symptomen van verkoudheid
Een verkoudheid kan gepaard gaan met een snotneus, hoesten en niezen. Eigenlijk zijn de symptomen vrijwel gelijk aan een volwassene die verkouden is. Een verkoudheid bij baby’s is in feite ook hetzelfde als bij volwassenen: het slijmvlies van de keel, neus en de bijholten is ontstoken. Enkele symptomen van een verkoudheid bij baby’s zijn:
- Hoesten
- Niezen
- Een verstopte neus hebben
- Veel snotteren (loopneus)
- Tranende ogen
- Meer huilen
- Hangerig zijn
- Hoofd- en keelpijn
Is een verkoudheid besmettelijk?
Het is geen toeval dat je baby vaker verkouden is vanaf het moment dat hij naar de crèche of opvang is gegaan. Verkoudheidsvirussen verspreiden zich snel en een verkoudheid is zo overgedragen. Dit kan via de lucht of via lichamelijk contact. Het gevaar op besmetting is groter wanneer baby’s dicht bij elkaar zitten, zoals op een crèche vaak het geval is. Een verkoudheid kun je dus moeilijk vermijden, maar met de juiste voorzorgsmaatregelen kun je er wél voor zorgen dat je baby minder vaak verkouden wordt.
Is het gevaarlijk als een baby verkouden is en slaapt?
Een verkoudheid kan van invloed zijn op de slaap van een baby, maar het is meestal niet direct gevaarlijk. Wel zijn er enkele aandachtspunten om de slaap van je baby zo veilig mogelijk te houden:
- Verstopte neus: Een verkouden baby kan moeite hebben met ademhalen door een verstopte neus. Dit kan het slapen bemoeilijken en ervoor zorgen dat je baby onrustig slaapt of vaker wakker wordt. Het gebruik van een neusspray op basis van zoutoplossing kan helpen om de luchtwegen vrij te maken.
- Verhoogd risico bij jonge baby’s: Voor pasgeborenen en jonge baby’s kan een verkoudheid soms ernstiger zijn, omdat hun luchtwegen nog klein en gevoelig zijn. Let op signalen zoals ademhalingsproblemen, een piepende ademhaling of koorts. Raadpleeg bij twijfel altijd een arts.
- Slaapomgeving: Zorg ervoor dat de slaapplek veilig is, met een goed geventileerde ruimte en zonder losse dekens of knuffels in het bedje. Een verkouden baby slaapt veiliger in een slaapzakje.
Hoewel verkoudheid vaak onschuldig is, is het belangrijk om alert te blijven. Vooral als je merkt dat je baby moeite heeft met ademhalen of wanneer de verkoudheid samengaat met andere symptomen, zoals hoge koorts of sufheid, is het verstandig contact op te nemen met je huisarts.
Do’s en don’ts bij een verkouden baby
Als je baby een verkoudheid te pakken heeft, dan zijn er een aantal do’s en don’ts om rekening mee te houden.
Do’s:
- Was je handen en die van je baby zoveel mogelijk. Sowieso na ieder toiletbezoek en na iedere luierwisseling, maar ook nadat je geniest hebt en zoveel mogelijk tussendoor. Was ook het gezichtje van je baby regelmatig.
- Vermijd de koude buitenlucht zoveel mogelijk. Wacht in ieder geval tot het ergste hoesten voorbij is.
- Let erop dat de babykamer niet tocht, maar laat het er ook niet te warm worden. Tussen de 15 en 18 graden is prettig voor je baby.
- Geef je baby extra te drinken. Dit ‘smeert’ de keel en maakt het slijm los.
- Boots het effect van stomen na. Ga met je baby in een dampende badkamer zitten, zodat hij de warme, vochtige lucht kan inademen.
- Maak de ruimtes in huis minder droog door bakjes water aan de radiatoren te hangen.
- Om je baby vrijer te laten ademen, kun je met een speciaal neuspeertje vloeibaar snot uit het neusje zuigen. Ook een speciale babyneusspray kan helpen om je baby vrijer te laten ademen wanneer hij verkouden is.
- Kleed je baby in katoenen kleertjes. Dit ademt, zit prettig en zorgt ervoor dat je baby het niet te warm krijgt als hij koortsig wordt ten gevolge van de verkoudheid.
- Heeft je baby moeite met slapen vanwege de volle neus? Hoog het matrasje iets op, waardoor je baby vrijer kan ademen in zijn slaap.
Don’ts:
- Je baby te veel frisse lucht geven. Het is verleidelijk om er toch met je kind op uit te trekken, maar onderschat een verkoudheid niet. Te veel naar buiten gaan, kan ervoor zorgen dat de verkoudheid langer aanhoudt.
- Gebruik geen smeerseltjes met menthol erin. Bij volwassenen brengt dit verlichting, maar voor je baby is dit te heftig. Kies liever een speciaal wrijfmiddel voor baby’s. Laat je informeren bij de apotheek of drogist.
- De thermostaat te hoog zetten. Je baby heeft behoefte aan warmte, maar een te warme kamer werkt averechts. Zorg voor een geventileerd huis dat prettig aanvoelt, maximaal 20 graden.
- Je baby naar het kinderdagverblijf brengen. Hoewel een verkoudheid redelijk onschuldig van aard is, heeft je baby er wel last van en is hij het liefst bij jou. Geef je baby daarom wat extra aandacht.
Symptomen van RS-virus
Het RS-virus (Respiratoir Syncytieel Virus) lijkt erg op een verkoudheid, zeker in het begin. De symptomen – niezen, hoesten, een snotneus hebben – zijn nagenoeg gelijk. Maar waar een verkoudheid binnen twee weken over zou moeten zijn, houdt het RS-virus aan en worden de symptomen juist heftiger.
Baby’s met het RS-virus vertonen de volgende symptomen:
- Heftige hoestbuien waar je baby maar niet uit lijkt te komen, soms met kokhalzen ten gevolg.
- Een zware, piepende ademhaling.
- Verandering van huidskleur: de huid wordt grauw.
Het RS-virus veroorzaakt een infectie aan de luchtwegen (neus en keel), vandaar ook de zware ademhaling en het vele hoesten. In de herfst- en wintermaanden is de kans op het virus het grootst. Net als bij een verkoudheid geldt dat het RS-virus erg besmettelijk is. Het virus wordt overgedragen via druppeltjes in de lucht, als iemand met het virus hoest of niest. Als je baby deze besmette lucht inademt, kan hij het RS-virus oplopen. De kans op besmetting verkleinen kan door de do’s en don’ts op te volgen die ook voor een verkoudheid gelden.
Pasgeboren baby verkouden
Het is normaal dat pasgeboren baby verkouden kan worden, vooral in de eerste maanden van hun leven. Het immuunsysteem van een pasgeboren baby is nog in ontwikkeling, waardoor ze vatbaarder zijn voor verkoudheden en andere infecties. Het is belangrijk om goed op de symptomen te letten, vooral als je baby moeite heeft met ademhalen of eten. In dat geval is het raadzaam om contact op te nemen met een arts.
Behandelingen en preventietips
In de meeste gevallen gaat een verkoudheid vanzelf over. Het kan even duren: soms duurt een verkoudheid bij een baby wel twee weken. Duurt het langer of maak je je zorgen? Een bezoekje aan de huisarts kan nooit kwaad. Ga ook naar de dokter als je kind suf is, zwaar ademt, niet wil eten of drinken, benauwd is of langer dan 24 uur koorts heeft.
Kabrita flesvoeding op basis van geitenmelk
Wist je dat er wereldwijd meer geitenmelk wordt gedronken dan koemelk? Geitenmelk is van nature mild en vormt een goede basis voor flesvoeding. Kabrita Opvolgmelk en Peutermelk brengen de mildheid van Nederlandse geitenmelk samen met waardevolle ingrediënten zoals DHA Omega-3 vetzuren* en GOS voedingsvezels. Dat maakt Kabrita een geschikte keuze voor baby's en peuters
* Zoals alle opvolgmelk/peutermelk