Doorgaan naar artikel

Houd rekening met een langere levertijd rondom de feestdagen

Gratis bezorgd in Nederland en België

Kabrita Nederland

Reflux

Reflux

Wist je dat bijna 90% van alle baby’s last heeft van reflux? Niet allemaal even heftig, maar vrijwel iedere baby geeft wel eens voeding terug. Toch is er een behoorlijk verschil tussen een beetje melk spugen en reflux. In dit artikel leggen we uit wat reflux is, hoe je het herkent en wat je er eventueel aan kunt doen.

Wat is reflux?

Kort gezegd is reflux het terugstromen van de maaginhoud in de slokdarm. Bij baby’s komt het vaak voor: bijna 90% van alle kindjes onder de één jaar heeft er in meer of mindere mate last van. Dit komt omdat sluitspier tussen de slokdarm en de maag bij baby’s nog niet volledig ontwikkeld is. Reflux verdwijnt in bijna alle gevallen na het eerste jaar (vaak al eerder), omdat de sluitspier dan wel volledig is ontwikkeld. Reflux is heel vervelend voor een baby en kan op langere termijn zelfs pijn gaan doen.

Verschillende soorten reflux

De ene vorm van reflux is de andere niet. Bij baby’s maken we onderscheid tussen gewone, ongecompliceerde reflux en verborgen reflux. Bij de eerste vorm van reflux spuugt je kindje regelmatig wat melk. Dit kan een klein beetje zijn, maar ook iets meer melk. In principe is deze vorm van reflux onschuldig, het heeft alles te maken met de onderontwikkelde sluitspier. Zolang je kindje geen last heeft van het spugen, en bijvoorbeeld geen symptomen vertoont als veel huilen of slecht drinken, hoef je geen actie te ondernemen. Ingewikkelder én vervelender wordt het wanneer er sprake is van verborgen reflux. Ook bij verborgen reflux komt er maaginhoud omhoog alleen spuugt je kindje dit niet uit, maar slikt het weer door. Soms herkauwt je baby de maaginhoud. Door het omhoog stromen van de zure maaginhoud kan de slokdarm gaan irriteren. Op den duur kan dit pijn gaan doen, waardoor een baby meer kan gaan huilen en slechter kan gaan drinken. Behalve irritatie kan langdurige gecompliceerde reflux ervoor zorgen dat je kindje slikklachten krijgt en soms zelfs bloed moet spugen. Omdat kindjes met gecompliceerde reflux vaak slechter eten en drinken, kunnen ze afvallen en zelfs een groeiachterstand oplopen. Een derde variant is de atypische reflux, de meest ernstige vorm van reflux. Bij atypische reflux komt de maaginhoud in de luchtwegen terecht. Hierdoor kunnen ademhalingsproblemen, bronchitis, astma, apneu en keelontsteking ontstaan.

Oorzaken van reflux

In vrijwel alle gevallen is een onderontwikkelde sluitspier tussen de slokdarm en maag de oorzaak van reflux. Minder voorkomende oorzaken kunnen zijn: chronische verstopping, een vernauwde slokdarm of voedselallergie. Een arts kan vaststellen wat de oorzaak van reflux bij jouw baby is.

Symptomen van reflux

Behalve veel spugen is reflux te herkennen aan meerdere symptomen waaronder:

  • Veel huilen en hangerig zijn
  • Slecht drinken en voedingen weigeren
  • Slecht slapen
  • Vaak de hik hebben
  • Vaak kokhalzen
  • Kort na de fles weer willen drinken
  • Zurig uit het mondje ruiken

Vertoont je baby veel van deze symptomen in combinatie met regelmatig (veel) melk teruggeven? Raadpleeg dan je art zodat deze vast kan stellen of je baby reflux heeft en een verdere behandeling nodig is.

Hoe verklein ik de kans op reflux?

Hoewel bijna iedere baby wel eens spuugt, kan dit melk teruggeven behoorlijk vervelend zijn. Zeker wanneer de hoeveelheden melk groot zijn en je kleintje er last van lijkt te hebben. Mogelijk is de reflux te voorkomen of dragelijker te maken door:

  • Je kindje kleinere hoeveelheden melk verspreid over de dag aan te bieden. Je baby na de voeding minimaal een half uur rechtop te houden.
  • De voeding van je kindje wat in te dikken. Dikkere voeding stroomt minder snel terug. Voor het indikken van voeding kan bijvoorbeeld johannesbroodpitmeel gebruikt worden. Dit natuurlijke verdikkingsmiddel zonder voedingswaarde kan worden toegevoegd aan zowel afgekolfde melk als flesvoeding.
  • Je baby dicht bij je te dragen. Een draagdoek kan voor moeder én kind prettig zijn: je kindje voelt zich veilig bij je, jij geniet van de warmte van je baby en je houdt je kind in een draagdoek rechtop, wat het terugstromen van voeding tegenhoudt.

Probeer je vast te houden aan de gedachte dat vrijwel iedere baby melk teruggeeft. Soms veel, soms wat minder. Ook is reflux bijna altijd tijdelijk. Al voor het eerste jaar zijn de meeste refluxklachten voorbij. Twijfel je of je baby last heeft van (verborgen) reflux en maak je je zorgen? Een arts kan de diagnose vaak snel stellen en jou en je baby een passend advies geven.

Over Kabrita

Kabrita Geitenmelk Flesvoeding combineert milde Nederlandse geitenmelk met een moderne samenstelling in lijn met de laatste wetenschappelijke inzichten. Hierdoor ontstaat een volwaardige flesvoeding die belangrijke voedingstoffen op een milde, vriendelijke manier levert. Kabrita wordt volledig in Nederland geproduceerd op basis van Nederlandse geitenmelk.

Bekijk alle producten en bestel de milde flesvoeding van Kabrita