Doorgaan naar artikel

Gratis bezorgd in Nederland en België

Kabrita Nederland

Nagelknip tips voor babynagels

Nagelknip tips voor babynagels
Kijk, de nageltjes van jouw baby zijn misschien nog heel zacht en buigzaam - een beetje zoals een vliesje - toch kunnen ze behoorlijk scherp zijn. Voordat je baby zichzelf bezeert, geven wij jou een snelcursus nageltjes knippen.

1. Nog even wachten

First things first: knip de nagels van jouw baby pas op het moment dat ze iets harder zijn, rond twaalf weken. “Maar ze zijn nu al zo lang en scherp!” Probeer de nageltjes dan licht te vijlen met een speciaal babynagelvijltje. Vijl nooit heen en weer, maar altijd één kant op. Toch nog te spannend? Doe dan sokjes om de handjes van jouw kindje.

2. Kies een fijn, rustig moment

Zijn de nageltjes er klaar voor (lees: durf je het aan)? Dan kunnen we aan de slag. Knip de nagels met een babynagelschaar of een klein nagelknippertje speciaal voor baby’s. Deze zijn rond en stomp, waardoor jij je kind niet pijn doet op het moment dat je uitschiet. Kies een fijn, rustig moment. Zit de voeding er net op? Misschien ligt je baby tevreden te luieren? Grijp je kans! Het is trouwens niet verstandig de nageltjes te knippen als je baby net uit bad komt. Dan zijn de nagels zachter, waardoor het knippen lastiger is.

3. Kies een fijne, rustige plek

Leg je kind op zo’n positie dat jij goed bij de nageltjes kunt. In het wipstoeltje, op schoot of in de commode: kies een plek uit waar je kindje stil kan liggen.

4. Teamwork? Let’s go!

Spreid de vingertjes (of teentjes) en pak het handje van je baby stevig vast. Maak het nageltje dat je wilt knippen vrij door het vingertopje iets naar beneden te duwen. Protesteert je kindje? Dan kan het handig zijn de hulp van je partner in te schakelen. Terwijl de één het handje vasthoudt, knipt de andere. Teamwork? Let’s go!

5. Rond en recht

Eerst de de de vingernageltjes? Zorg er dan voor dat je deze rond afknipt, met de vorm van de vingers. Teennageltjes daarentegen knip je juist recht af om ingroeiende nagels te voorkomen.

6. We zijn allemaal mensen, mama

Heb je toch per ongeluk in een vingertje geknipt? We zijn allemaal mensen, mama. Voel je niet enorm schuldig, je bent niet de eerste die het overkomt. Het valt nou eenmaal niet mee, het knippen van die ieniemienie nageltjes. Spel snel het bloedende vingertje af onder de koude kraan en druk vervolgens een steriel gaasje op de pijnlijke plek tot het bloeden is gestopt. Omdat kindjes het nogal fijn vinden om aan vingertjes te sabbelen is het niet verstandig een pleister te plakken.

7. “Maar ik heb ze net nog geknipt!”

Die vingertjes en tenen mogen dan nog piepklein zijn, voordat je het weet zit er al een flink nageltje op. “En dat terwijl ik ze net nog geknipt heb”. Het is heel normaal om iedere week of zelfs om de paar dagen de nagels te knippen, want vooral de vingernagels groeien ontzettend snel. Houd de volgende regel in de gaten: liever wat vaker knippen dan in één keer te kort. Dat kan zeer doen of tot ontstoken nagelriempjes leiden.