Doorgaan naar artikel

Gratis bezorgd in Nederland en België

Kabrita Nederland

Inbakeren van je baby

Inbakeren van je baby

Inbakeren, je hebt er vast wel eens over gehoord. Feitelijk is inbakeren een oeroude techniek die al eeuwen wordt toegepast, tot het einde van de achttiende eeuw. Pas de laatste 20 jaar is inbakeren weer 'herontdekt' en vele moeders zweren erbij. Vandaar dat we het vandaag gaan hebben over inbakeren!

Inbakeren is weer helemaal terug van weggeweest. Deze oude techniek is inmiddels weer zeer geliefd onder Nederlandse ouders. En dat is logisch want veel dingen van vroeger zijn zo gek nog niet! Allereerst, wat is inbakeren nou precies?

Wat is inbakeren?

Bij inbakeren wordt je baby ingepakt in stevige doeken. De geborgenheid die dit geeft, biedt je baby een veilig gevoel. Immers, in de baarmoeder was op het laatst ook niet veel ruimte meer. Eenmaal geboren kan het licht, het geluid en alle bewegingsvrijheid best beangstigend zijn en onrust geven.

Voordelen

Je baby slaapt rustiger, beter en dieper. Doordat de beentjes en armpjes weinig bewegingsruimte krijgen (afhankelijk van inbakerproduct) kan je kindje zich beter overgeven aan zijn moeheid. Hierdoor zal de slaap van betere kwaliteit zijn. Je baby is hierdoor beter uitgerust en zal dan ook wanneer hij/zij wakker is meer energie hebben om bijvoorbeeld goed te kunnen drinken, te spelen en te ontdekken.

Wanneer inbakeren

Sommige moeders kiezen er standaard na de geboorte voor om te gaan inbakeren, anderen komen er na de eerste dagen/weken achter dat inbakeren een oplossing kan zijn voor hun overprikkelde of onrustige baby. Wanneer je een kindje hebt dat veel met de armpjes maalt, zichzelf open krabt, of de slaap niet kan vatten, dan is inbakeren zeker de moeite waard.

Wanneer niet inbakeren

Inbakeren is niet altijd een goed idee. Bijvoorbeeld als je kindje koorts heeft. Baker dan zeker niet in want hij/zij moet de warmte juist kwijt kunnen. Ook de eerste 24 uur na een vaccinatie mag niet ingebakerd worden en wanneer je kindje last heeft van de luchtwegen, ook niet. In de kraamweek mag nog niet ingebakerd worden en is je baby in stuitligging geboren? Dan zal er eerst een echo gemaakt worden om te zien of er een heupafwijking is. In dit geval is strak inbakeren geen goed idee.

Welk inbakerproduct

Er zijn veel verschillende soorten inbakerproducten verkrijgbaar zoals inbakerdoeken en inbakerzakjes. Laatstgenoemde zijn er ook in vele varianten. Van een slaapzakje met bewegingsruimte tot een inbakerzakje waar je kindje strak ingebakerd wordt. Over het algemeen zijn de traditionele doeken geschikt voor moeders met ervaring in het inbakeren. De zakjes zijn ideaal voor kersverse moeders die nog onbekend zijn met inbakeren.