Doorgaan naar artikel

Gratis bezorgd in Nederland en België

Kabrita Nederland

Huilen en huilbaby

Huilen en huilbaby

Van heel klein tot al wat groter: iedere baby huilt. Maar sommige baby’s huilen wel heel vaak en heel lang. We spreken dan van een huilbaby. In dit artikel vertellen we je wat de definitie van huilbaby is, waarom sommige baby’s veel huilen en hoe je hiermee om kan gaan.

Hoeveel huilt een baby?

Het is voor een baby heel normaal om twee uur per dag te huilen. Zeker in de eerste zes weken, als ze nog moeten wennen aan de wereld buiten de baarmoeder. Een baby huilt in het begin onbewust: het is zijn enige manier van communiceren. Door te huilen, laat hij merken dat hij zich ongemakkelijk voelt. De piek in het huilen zit bij de meeste baby’s rond de zes weken. Daarna neemt het aantal huiluren in de meeste gevallen af.

Definitie van huilbaby

Een baby wordt een huilbaby genoemd wanneer hij langer dan drie weken achter elkaar minstens drie dagen in de week, langer dan drie uur per dag huilt. Uitgaande van deze definitie, is ongeveer 10 tot 15% van de baby’s een huilbaby. Een baby die veel huilt, vertoont vaak ook nog andere kenmerken die typerend zijn voor een huilbaby, bijvoorbeeld dat ze moeilijk tegen verandering kunnen. Andere signalen voor een huilbaby kunnen zijn:

  • ‘Gewoon’ huilen afwisselen met hysterisch krijsen
  • Heeft altijd dezelfde, niet te onderscheiden huil: voor zowel honger, aandacht, een volle luier als vermoeidheid
  • Vaak onrustig zijn
  • Het snel rood aanlopen
  • Ontroostbaar zijn wanneer hij huilt
  • Heel actief zijn
  • Last hebben van een hard buikje (waarschijnlijk van alle spanning)

Let wel: bovenstaande signalen kunnen echter allerlei oorzaken hebben. Niet iedere huilbaby hoeft deze signalen te laten zien en ook niet alle kindjes die deze signalen tonen, zijn automatisch een huilbaby.

Waarom huilt een huilbaby?

Voor het overmatig huilen kan vaak geen reden worden gevonden. Toch zijn er veel factoren die van invloed kunnen zijn op de gemoedsrust en dus het huilen van een huilbaby. Stress, een traumatische bevalling, lichamelijke ongemakken bij het kindje (krampjes, spruw, allergieën, reflux) en spanningen binnen het gezin zijn enkele van de factoren die een rol kunnen spelen in het veroorzaken van veel huilen.

Realiseer je dat iedere baby huilt, in het begin tot wel twee uur per dag. Veel ouders vinden dit extreem veel, maar het hoort erbij. Het is zijn manier van communiceren. Het huilen van een baby gaat vaak vanzelf weer over, ook bij huilbaby’s. In de meeste gevallen is je baby binnen drie tot zes maanden over zijn huilbuien heen gegroeid.

Hoe ga je om met een huilbaby?

Het hebben van een baby die veel huilt, gaat je niet in de koude kleren zitten. Een huilbaby zorgt vaak voor frustratie, wanhoop en kan leiden tot (over)vermoeidheid. Ook kun je je als ouder behoorlijk onzeker gaan voelen. Want waarom krijg jij als moeder je baby niet stil? Hou je vast aan de gedachte dat een huilbaby zich moeilijk laat troosten. Je kunt niet snel iets verkeerd doen wanneer je je baby toch deze troost biedt. En ook al wordt hij niet gelijk rustig; je baby heeft wel degelijk baat bij getroost worden.

Troosten

Troost bieden dus. Maar hoe doe je dat? Een aantal manieren om je kindje te kalmeren kunnen zijn:

  • Je baby bij je dragen in de draagdoek. Nergens anders voelt je kindje zich zo geborgen als dicht bij jou op de huid.
  • Je baby ’s nachts dicht bij je in de buurt laten slapen, bijvoorbeeld in een wiegje op je slaapkamer.
  • Je baby inbakeren. Door je baby van top tot teen strak in doeken te wikkelen, kan hij minder makkelijk bewegen, wat hem zal kalmeren. Vraag vooraf advies aan het consultatiebureau over inbakeren.
  • Je baby badderen in een warm badje met kalmerende (lavendel)olie. Ook kun je je kleintje een babymassage geven. Dit verbindt, kalmeert en kan ervoor zorgen dat het huilen minder wordt.
  • Zachtjes liedjes voor je baby zingen. Van jouw stem wordt je kindje vaak rustig.

Blijf je kindje in ieder geval liefde en troost geven, ook al zit je erdoorheen. Bedenk dat je baby niet huilt om zijn zin door te drijven en de eerste weken écht behoefte aan troost heeft.

Rust en regelmaat

Een baby die veel huilt zorgt bij de ouders voor oververmoeidheid en wanhoop. Dit is voelbaar voor je kindje, die vervolgens nog meer gaat huilen omdat hij zelf óók moe is. Zo wordt het huilen in stand gehouden en ontstaat een vicieuze cirkel die vaak leidt tot nog meer huilen. Bij huilbaby’s zijn rust en regelmaat van groot belang. Onderzoek heeft uitgewezen dat kinderen die een vast dagpatroon volgen, minder huilen en meer rust voelen. Probeer je kindje op vaste tijden te voeden en te laten slapen. Hou een vaste volgorde aan voor de dagelijkse routine: voeden, knuffelen, spelen, slapen. Bied je kind niet te veel prikkels, maar zorg voor voldoende rust.

Voeding van een huilbaby

Het vele huilen van een kleine baby kan te maken hebben met darmkrampjes . Is dat het geval, dan begint je baby vaak een half uur na de voeding te huilen en te trappelen met zijn beentjes. In veel gevallen loopt een baby met krampjes rood aan. Het kan helpen de voeding en het voedingspatroon van je kleintje onder de loep te nemen. Mogelijk heb je iets anders gedaan of heeft je baby meer voeding gekregen dan voorheen?

En als dat niet helpt?

Heb je alles geprobeerd en lijkt niets te werken? Er zijn ouders met huilbaby’s die de uitkomst hebben gevonden in het bezoeken van een osteopaat. Een osteopaat maakt met manuele technieken spanningen in het lichaampje van de baby los. Hierdoor kan hij vrijer bewegen. De werkwijze is holistisch. Voor het bezoeken van een osteopaat heb je geen doorverwijzing nodig.

Zorg goed voor jezelf

Een tip die we ook willen meegeven: zorg goed voor jezelf. Een huilbaby is een inbreuk op je slaap en kan er behoorlijk inhakken, fysiek én mentaal. Probeer gezond te eten en waar nodig wat extra slaap te pakken. Dit geeft je energie om de dagen en nachten je baby de liefde en aandacht te geven die hij nodig heeft. En vraag – indien mogelijk – hulp aan vrienden en familie, zodat je de verzorging van je kleintje kunt verdelen en zelf wat rust kunt nemen. Je zult zien dat je ervan opknapt.

Bedenk je dat je niet de enige bent én dat een huilbaby altijd over het huilen heen groeit. Tot die tijd doe je er goed aan hem zoveel mogelijk te troosten en je baby rust en regelmaat te bieden.

Over dit artikel

Dit artikel is onderdeel van een reeks artikelen over veel voorkomende babykwaaltjes. De informatie in dit artikel is met zorg samengesteld en bedoeld om jonge ouders te ondersteunen bij het omgaan met baby’s die veel huilen. Ieder kind is anders en daarom adviseren wij altijd om in het geval van heftige en/of aanhoudende klachten contact op te nemen met de huis- of consultatiearts. Deze is bekend met de specifieke situatie van je kind en kan daarom als geen ander inschatten of verder onderzoek nodig is.

Over Kabrita

Kabrita Geitenmelk Flesvoeding combineert milde Nederlandse geitenmelk met een moderne samenstelling in lijn met de laatste wetenschappelijke inzichten. Hierdoor ontstaat een volwaardige flesvoeding die belangrijke voedingstoffen op een milde, vriendelijke manier levert. Kabrita wordt volledig in Nederland geproduceerd op basis van Nederlandse geitenmelk.