Doorgaan naar artikel

Gratis bezorgd in Nederland en België

Kabrita Nederland

Hoe kies je de juiste fopspeen?

Hoe kies je de juiste fopspeen?

Er zijn heel veel verschillende soorten te verkrijgen. Functioneel of origineel, normaal of juist een hele gekke. We hebben het over de fopspeen. Hoewel de keuze dus enorm is, zorgt dit wel voor een nieuw probleem: welke is de juiste voor mijn kind en waar let je op tijdens het kiezen?

Je kind heeft van nature een enorme behoefte om te zuigen. Want zuigen betekent voedsel! Wanneer je kindje geen voeding of drinken nodig heeft kun je ervoor kiezen om een fopspeen te geven om de zuigbehoefte alsnog te bevredigen. Een fopspeen is namelijk niets anders dan een speen zonder fles. Een fopspeen heeft naast het bevredigen van de zuigbehoefte ook een troostend effect; het verlaagt en kalmeert de hartslag en bloeddruk. Het zuigen aan de fopspeen is ook ter vervanging van het zuigen aan de duim. Zuigen aan een fopspeen is namelijk tandvriendelijker, veiliger en hygiënischer.

Welke materiaal fopspeen?

Waarschijnlijk ben je al op zoek gegaan naar de juiste fopspeen, maar door de grote hoeveelheid aan keuze, zie je misschien door de bomen het bos niet meer. Over het algemeen kan er gezegd worden dat er twee soorten fopspenen zijn: de fysiologische en de dentalspeen. De fysiologische speen heeft een kersvorm en heeft veel weg van een tepel en is daarom herkenbaar voor je kindje. Het zuiggedeelte is namelijk rond en bol van vorm. De dentalspeen is gemaakt voor een goede stimulering van de tong- en kaakspieren. Het zuiggedeelte is gebogen en wordt geplaatst tegen het gehemelte.

Naast de vorm van de speen, moet er ook een keuze gemaakt worden uit het materiaal van de fopspeen. Het meest voorkomende materiaal is silicone. Een alternatief is een fopspeen gemaakt van rubber. Als een fopspeen gemaakt is van 100% rubber, dan zijn ze altijd BPA-vrij. Dat is belangrijk aangezien BPA schadelijk kan zijn voor je baby en de hormoonbalans kan verstoren. Ook zijn ze vrij van parabenen en weekmakers. Fopspenen van rubber zijn gemaakt van één stuk, op deze manier zijn ze stof- en bacterievrij. Natuurlijk zijn er ook siliconen fopspenen die BHA vrij zijn, als dit het geval is, staat het op de verpakking.

Fopspeen vervangen

Af en toe moet je de fopspeen vervangen, dit kan bijvoorbeeld als je kindje ouder wordt. Er zijn namelijk verschillende maten fopspenen. Zo zijn er spenen voor pasgeborenen, kindjes van een half jaar en van een jaar oud. Het schildje en het zuiggedeelte is groter bij oudere kindjes dan bij pasgeborenen. De fopspeen dient ook vervangen te worden wanneer er scheurtjes of bijtsporen op het speentje zitten. Controleer regelmatig of hier sprake van is. Doe dit door hard te trekken aan het zuiggedeelte. Met zicht op de veiligheid is het advies om het speentje om de zes weken te vervangen.

HandigGeitje: zorg ervoor dat de speen vastzit aan een koord en maak dit vast aan de kleertjes van je baby. Zo raak je de speen niet kwijt!