Doorgaan naar artikel

Gratis bezorgd in Nederland en België

Levering binnen 1-2 werkdagen

Houd rekening met een langere levertijd rondom de paasdagen

Kabrita Nederland

Het consultatiebureau: wat doet het?

Het consultatiebureau: wat doet het?

Tot je baby een jaar of 4 is, zal je regelmatig het consultatiebureau bezoeken. Ook wordt er soms geadviseerd om bepaalde veranderen die betrekking hebben op je baby te overleggen met je consultatiebureau. Wat is dit bureau precies en wat doen ze?

Wat is het consultatiebureau?

Vanaf de geboorte totdat je kindje 4 jaar is, kun je het consultatiebureau bezoeken voor periodieke controles en eventueel voor vaccinaties. In Nederland hebben we geen vaccinatieplicht, dat betekent dat iedereen vrij is in de keuze of je je kind laat vaccineren. Inschrijven voor het consultatiebureau is niet nodig, dit gaat automatisch wanneer je je kindje hebt aangegeven bij de gemeente. Het consultatiebureau bestaat uit verschillende specialisten die zorg en informatie leveren, zodat jij als ouder krijgt wat je nodig hebt en waar je behoefte aan hebt. Daarnaast is het bureau gratis en ze zijn verplicht om problemen die te maken hebben met de ontwikkeling van je baby te signaleren.

Wat doet het consultatiebureau?

Bij het consultatiebureau kun je altijd terecht voor vragen over de ontwikkeling van je baby. In het eerste levensjaar van je baby worden jij en je baby acht keer uitgenodigd op het consultatiebureau. Dit aantal is wettelijk vastgesteld. De eerste week na de geboorte krijgt je kindje een hielprik en een gehoortest van de jeugdverpleegkundige bij je thuis. Bij de hielprik wordt bloed afgenomen dat in het ziekenhuis onderzocht wordt. Je ontvangt geen bericht als er niets aan de hand is. Indien er wel iets aan de hand is, dan hoor je dat binnen drie weken van je huisarts.

In de tweede week wordt er een huisbezoek ingepland. Dit huisbezoek wordt gedaan door de jeugdverpleegkundige en tijdens dit bezoek vertelt diegene je wat je kunt verwachten van het consultatiebureau de komende tijd. Deze persoon voert eventueel de vaccinaties uit en staat tijdens de spreekuren voor je klaar met al je vragen.

Je eerste bezoek aan het consultatiebureau zal plaatsvinden wanneer je baby 1 maand oud is. Deze afspraak heb je met de jeugdarts. De jeugdarts zal een algemene gezondheidscheck doen bij je baby. Daarnaast wordt er gekeken naar de geestelijke en lichamelijke ontwikkeling van je baby. Dit kan bijvoorbeeld gaan over wanneer je baby begint met de eerste hapjes of over het slaapritme van je baby. De vervolgbezoeken vinden elke maand plaats tot een leeftijd van 4 maanden. De volgende bezoeken vinden plaatst wanneer je baby 6, 7,5, 9, 11, 14 en 18 maanden is. Vervolgens wanneer je baby 2 jaar wordt, 3 jaar wordt en het laatste bezoek bij het consultatiebureau is rond een leeftijd van 3 jaar en 9 maanden. De GGD heeft kinderen van 4 tot 19 jaar in zorg door middel van een schoolarts.

De jeugdverpleegkunde zal bij elk bezoek een gezondheidscheck doen bij je baby. Je baby wordt elk bezoek gewogen en gemeten, dit wordt bijgehouden in een persoonlijke groeidiagram. Hiermee wordt de groei in de gaten gehouden en kunnen er eventueel afwijkingen worden geconstateerd. De jeugdarts houdt zich voornamelijk bezig met de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van je baby en de jeugdverpleegkundige kijkt naar de dagelijkse verzorging, de voeding en het gedrag van je baby.

Is het verplicht?

Het is niet verplicht om het consultatiebureau te bezoeken, maar wordt wel aangeraden. De specialisten bij het bureau hebben de juiste kennis, wat handig is voor advies of tips. Met deze kennis kun je bepaalde problemen in de ontwikkeling van je kindje voor zijn en indien nodig op tijd behandelen. Wel zijn de taken van het bureau wettelijk vastgesteld.

Je kunt voor veel vragen terecht bij het consultatiebureau. Dit kan zowel gaan over de ontwikkeling van je kindje, maar ook over borstvoeding of over de opvoeding. Het is niet verplicht, maar het wordt wel aangeraden om bezoekjes te brengen aan het bureau.

Kabrita flesvoeding op basis van geitenmelk

Wist je dat er wereldwijd meer geitenmelk wordt gedronken dan koemelk? Geitenmelk is van nature mild en vormt een goede basis voor flesvoeding. Kabrita Opvolgmelk en Peutermelk brengen de mildheid van Nederlandse geitenmelk samen met waardevolle ingrediënten zoals DHA Omega-3 vetzuren* en GOS voedingsvezels. Dat maakt Kabrita een geschikte keuze voor baby's en peuters

* Zoals alle opvolgmelk/peutermelk