Doorgaan naar artikel

Gratis bezorgd in Nederland en België

Kabrita Nederland

Geelzucht bij je baby

Geelzucht bij je baby

Baby’s gaan soms geel zien een paar dagen nadat ze geboren zijn. Dit gebeurt meestal 2 tot 7 dagen na de geboorte. Dit wordt ook wel geelzucht genoemd. Is dit heel erg? En kan het voorkomen worden? Wij leggen het uit in deze blog.

Geelzucht bij je baby

Dat je baby een paar dagen na de geboorte geel ziet, is vrij normaal. Dit gaat meestal vanzelf weer weg. Als je kindje geelzucht heeft, dan is er sprake van een hoog bilirubine gehalte in het bloed. Dit is een stof die ontstaat vanuit de afbraak van rode bloedcellen. Bij een kindje is de afbraak van rode bloedcellen veel hoger, omdat er nog veel rode bloedcellen aanwezig zijn van toen je kindje nog in de baarmoeder zat. De bilirubine stapelt zich onder de huid, waardoor er een gele gloed ontstaat.

Hoe verdwijnt geelzucht?

Meestal hoef je je geen zorgen te maken als je baby geelzucht heeft, vaak gaat dit vanzelf weer over. Gaat het niet vanzelf over? En maak je je zorgen? Neem dan contact op een arts, maar het kan ook met je verloskundige of verpleegkundige. Zij controleren de mate van hoe geel je baby er uitziet, hierbij wordt er ook gekeken of bepaalde lichaamsdelen geel gekleurd zijn. Er wordt dan vooral gelet op de slijmvliezen van de mond, het oogwit en het gezicht.

Twijfel je aan de gezondheid van je kind? Neem dan contact op met je huisarts.

Kun je het voorkomen?

Er is een aantal dingen waar je zelf op kan letten om de kans dat je baby geelzucht krijgt te verminderen.

  • Je zou je baby vaker kunnen voeden. Wanneer je baby veel voeding binnenkrijgt, zal je kindje ook vaker ontlasting krijgen. De stof die geelzucht bij je baby veroorzaakt, bilirubine, wordt uitgescheiden via de ontlasting.
  • Zonlicht zorgt ook voor de afbraak van bilirubine. Zorg ervoor dat je kindje indirect in contact komt met zonlicht. Je kunt bijvoorbeeld het bedje of wiegje van je kindje voor het raam plaatsen. Je baby heeft een kwetsbaar huidje, daarom is het belangrijk om achter het raam te blijven en goed te beseffen dat het gaat om indirect contact met zonlicht.
  • Geef je baby niet te veel water bij geelzucht. De stof bilirubine wordt voornamelijk afgescheiden vanuit de ontlasting en niet via de urine. Door je kindje veel water te geven, zal de behoefte aan moedermelk minder zijn omdat het maagje al vol is met water. Minder eten betekent minder ontlasting. Hierdoor wordt het dus moeizamer voor het lichaam om de stof af te breken.

Over Kabrita

Wanneer je eenmaal klaar bent om af te bouwen met borstvoeding na ten minste 6 maanden, kan opvolgmelk van Kabrita een geschikte keuze zijn. Kabrita geitenmelk flesvoeding is een Nederlands product en combineert milde Nederlandse geitenmelk met een moderne samenstelling in lijn met de laatste wetenschappelijke inzichten. Hierdoor ontstaat een volwaardige flesvoeding die belangrijke voedingstoffen op een milde, vriendelijke manier levert en die helpt bij de groei van je kindje. Ben je benieuwd naar onze geitenmelk babyvoeding?