Doorgaan naar artikel

Houd rekening met een langere levertijd rondom de feestdagen

Gratis bezorgd in Nederland en België

Kabrita Nederland

Clusteren bij opvolg- en peutermelk.

Clusteren bij opvolg- en peutermelk.

Is je kindje op een bepaald moment van de dag onrustig, huilt hij veel en wil hij vaak drinken? Grote kans dat je kindje aan het clusteren is. Clusteren is heel normaal voor baby’s die borstvoeding krijgen. Maar ook baby’s die flesvoeding krijgen, kunnen clustergedrag vertonen. Waar komt clusteren precies vandaan en hoe kun je er het beste mee omgaan?

Clusteren: wat is het?

Veel baby’s vertonen vanaf de tiende dag een patroon dat ‘clusteren’ wordt genoemd. Je kindje wil dan een aantal korte voedingen vlak achter elkaar, soms wel elk uur. Typerend voor het clusteren is dat je kindje steeds op ongeveer hetzelfde moment van de dag onrustig is. Het verschilt per baby wanneer dit moment is, maar bij veel baby’s vindt het clusteren vooral in de late middag of in de vroege avond plaats. Hierdoor kan je kindje met een voldaan gevoel een langere (slaap)periode overbruggen.

Je kindje kan ook clusteren omdat hij behoefte heeft aan contact met jou. Het beste is om aan de behoeften van je baby tegemoet te komen. Houd je kindje wat meer bij je en geef hem kleine beetjes als hij daar om vraagt. Ook als dat betekent dat je van zijn gewoonlijke voedingsritme afwijkt. Je zult merken dat je kindje er rustiger van wordt.

Clusteren en opvolg-/peutermelk

In het begin kan het best lastig zijn om goed met het clusteren van je kindje om te gaan. Zeker als je opvolg- of peutermelk geeft, kan dit de nodige uitdagingen met zich meebrengen. Je wilt je kindje immers ook niet overvoeden. Doordat clusteren vaak een dagelijks terugkerend iets is, kun je hierop inspelen door tijdens het clusteren kleinere hoeveelheden te geven. Zo kun je je kindje meerdere keren drinken geven, zonder dat je kleintje teveel binnen krijgt. Je kunt ook proberen of je kindje rustiger wordt als je hem dicht bij je draagt en een fopspeen geeft. Eventueel kun je je kind ook slokjes water geven als je kindje al genoeg voeding heeft gehad. Zo voorkom je dat je je kindje overvoedt tijdens clusterperiodes.

Voordelen van clusteren

De momenten van clusteren kunnen vermoeiend zijn, maar clusteren brengt ook voordelen met zich mee. Een van de voordelen is bijvoorbeeld dat je kindje na het clusteren langer doorslaapt omdat je baby meer voldaan is. Hierdoor kan hij een langere slaapperiode overbruggen en heb jij ook tijd om even te ontspannen en bij te slapen.

Clusteren biedt daarnaast ook een gevoel van rust en geborgenheid. Clustervoeden is namelijk niet alleen een kwestie van honger stillen, maar het biedt je kindje ook geborgenheid en huid-op-huid contact. Dit is niet alleen rustgevend, maar ook goed voor de hechting tussen jou en je kindje.

Verschil tussen clusteren en regeldagen

Naast clusteren hebben baby’s ook regeldagen. Clusteren en regeldagen zijn niet hetzelfde, hoewel deze twee termen wel veel verband houden met elkaar. Baby’s die borstvoeding krijgen, hebben af en toe een regeldag waarbij ze meer en vaker willen drinken dan normaal. Deze dagen komen vaak rond de leeftijd van 10 dagen, 6 weken en 3 maanden voor. Op deze dagen kun je je kindje bijvoorbeeld om de 2 uur een (kleiner) flesje aanbieden. Het grote verschil tussen regeldagen en clusteren is dat regeldagen niet dagelijks terugkeren, terwijl clusteren vaak wel een dagelijks terugkerend iets is.

Lees ook onze blog over regeldagen

Tips voor het clusteren

Is jouw baby veel aan het clusteren en vind je het lastig om hiermee om te gaan? Je bent niet de enige. Hieronder geven we je een aantal tips.

  • Maak er een ontspanmomentje voor jezelf van
    Terwijl je baby clustert, kun jij lekker een kopje thee drinken, een boek lezen of een serie kijken. Leg je baby lekker tegen je aan en geniet van het rustgevende moment. Een baby kost vaak genoeg energie en tijd, het clusteren geeft een mooi moment om zelf ook een beetje te ontspannen.

  • Probeer het clusteren voor te bereiden
    Probeer de routine op de dag aan te passen op het clustermoment. Ga bijvoorbeeld wandelen of boodschappen doen op de momenten dat je kindje langere tijd tussen de voedingen laat. Op de momenten dat je baby vaker wil drinken, kun je dan rustig op de bank ontspannen.

  • Fopspeen
    Is je kindje aan het clusteren omdat hij honger heeft of omdat hij geborgenheid zoekt? Soms heeft je kindje gewoon een grote zuigbehoefte en wil hij graag bij je zijn. Kijk of je kindje rustiger wordt als je hem dicht bij je draagt en een fopspeen geeft.

  • Geef je baby kleine beetjes voeding tijdens het clusteren
    Clusteren is vaak een dagelijks terugkerend patroon. Je kunt hierop inspelen door tijdens de clustermomenten kleinere flesjes aan te bieden. Zo voorkom je dat je kindje teveel binnenkrijgt en kun je genieten van het contact met je kleintje.
  • Twijfel je of je kindje clustert of voel je je onzeker over hoe je ermee om moet gaan? Bespreek je zorgen gerust met het consultatiebureau. Zij kunnen je advies en informatie geven over hoe je er het beste mee om kunt gaan.

    Over de hoeveelheid Kabrita Opvolg- en Peutermelk

    De algemene richtlijn voor de hoeveelheid flesvoeding geldt voor zowel flesvoeding op basis van koemelk als voor voeding op basis van geitenmelk. Je kunt deze hoeveelheid dus ook aanhouden voor Kabrita flesvoeding. Op het blik van Kabrita staat een handig overzicht van de hoeveelheid voeding per gewichtsklasse en de bereiding daarvan! Wil je meer weten over de voordelen van babyvoeding van geitenmelk? Kijk dan verder op ons artikel over Kabrita Opvolgmelk en Peutermelk op basis van geitenmelk.