Doorgaan naar artikel

Gratis bezorgd in Nederland en België

Kabrita Nederland

Alles over berg bij baby's

Alles over berg bij baby's

Natuurlijk is jouw baby de mooiste van de hele wereld. Maar plotseling treedt er berg op. Vettige, geel gekleurde schilfertjes op de hoofdhuid. Wat is berg precies en wat kun je er aan doen?

Wat is berg?

Wat roos is voor volwassenen is berg voor baby’s. Het is een vorm van eczeem die voorkomt op het hoofdje, op de wenkbrauwen, de plooi tussen neus en wangen, achter de oren en op de borst. Meestal komt berg voor als je baby tussen de 6 en 8 weken oud is en berg kan aanhouden tot ongeveer 4 maanden na de geboorte. Over het algemeen verdwijnt berg vanzelf maar het is begrijpelijk als je het wil aanpakken.

De oorzaken van berg

De oorzaak van berg is onbekend en je kunt niets doen om het te voorkomen. Berg is afkomstig van de talgklieren en is niet besmettelijk. Iedereen kan dus lekker met je baby knuffelen!

Hoe behandel je berg?

Men vermoedt dat berg wordt veroorzaakt door een gist en kan dus worden behandeld met een gistdodende shampoo, verkrijgbaar bij de apotheek of drogist. Berg jeukt niet en valt niet onder de eczeem soorten die irritatie veroorzaken. Je baby heeft er geen last van en het verdwijnt dus vanzelf. Kies je ervoor om gistdodende shampoo te gebruiken, let dan wel goed op want het prikt flink in de oogjes.

Ook kun je met babyolie en een zachte babyborstel de berg zachtjes verwijderen. Een andere tip is om het hoofdje in te smeren met olie, dit kort laten inweken en vervolgens heel voorzichtig met een zacht babyborsteltje de berg verwijderen. Je kunt babyolie gebruiken maar ook olijfolie en pure cocos olie is geschikt.

Hardnekkig?

Werken bovenstaande tips niet of heb je vragen over berg? Neem dan contact op met je huisarts, consultatie arts of een dermatoloog. Eventueel kunnen zij speciale zalfjes voorschrijven.