Doorgaan naar artikel

Gratis bezorgd in Nederland en België

Kabrita Nederland

Baby winter kleding: Hoe kleed je je baby warm en veilig aan in de winter?

baby winter kleding

De winter kan voor jonge ouders best een uitdaging zijn, vooral als het gaat om het aankleden van je baby. Je wilt ervoor zorgen dat je kleintje warm blijft, zonder dat je ze te veel aankleedt. In deze blog geven we je handige tips over baby winter kleding, zodat je precies weet wat je baby nodig heeft om comfortabel en veilig de winter door te komen.

Welke kleding voor je baby in de winter?

In de winter is het belangrijk om je baby in meerdere lagen aan te kleden. Dit zorgt ervoor dat je de temperatuur gemakkelijk kunt aanpassen, afhankelijk van waar je bent en hoe koud het is. Hier zijn een paar basisstukken die elke baby in de winter nodig heeft:

  • Bodysuits: Begin met een warme, lange mouwen romper als onderlaag. Deze zit direct op de huid en houdt je baby lekker warm.
  • Truien en vestjes: Hierboven kun je een trui of vest aantrekken, afhankelijk van hoe koud het is.
  • Broekjes of leggings: Kies voor gevoerde broeken of zachte leggings om de beentjes van je baby warm te houden.
  • Warme sokken of slofjes: Zorg dat de voetjes altijd goed beschermd zijn tegen de kou. Dikke sokken of slofjes met een zachte binnenvoering zijn ideaal.
  • Muts, wanten en sjaal: De meeste warmte verliest je baby via het hoofdje, dus een warme muts is essentieel. Wanten en een sjaal beschermen ook de handjes en het nekje tegen de kou.

Welke kleding bij welke temperatuur voor je baby in de winter?

Het is belangrijk om de kleding van je baby aan te passen aan de temperatuur buiten, maar ook aan de omgeving waarin je je bevindt. Hier zijn een paar richtlijnen om je te helpen:

  • Boven 10°C: Als de temperatuur rond de 10 graden ligt, kun je je baby in een bodysuit met lange mouwen en een vestje kleden. Voeg een broekje, sokken en een muts toe om de basiswarmte te garanderen.
  • Tussen 0°C en 10°C: Bij deze temperatuur is een extra laag nodig, zoals een warme trui of vest en een gevoerde broek. Een jasje of winterpakje kan ook handig zijn, vooral als je naar buiten gaat. Vergeet de wanten en dikke sokken niet.
  • Onder 0°C: Als het echt koud is, is een dik winterjasje of een warme voetenzak in de kinderwagen essentieel. Kleed je baby in meerdere lagen en gebruik een gevoerde muts, wanten en een warme sjaal om alle lichaamsdelen goed te beschermen.

Welke kleertjes voor een pasgeboren baby in de winter?

Pasgeboren baby's kunnen hun lichaamstemperatuur nog niet goed reguleren, dus het is extra belangrijk om hen goed aan te kleden in de winter. Het laagjessysteem werkt ook hier goed:

  • Onderlaag: Begin met een zachte, warme romper of bodysuit van katoen. Dit houdt je baby warm, maar voorkomt ook dat ze gaan zweten.
  • Tussenlaag: Hier kun je kiezen voor een trui, vest of een boxpakje van fleece of wol. Dit materiaal houdt de warmte goed vast, zonder je baby te oververhitten.
  • Bovenlaag: Als je naar buiten gaat, kies dan voor een warme jas of een voetenzak voor in de kinderwagen. Voor extra bescherming kun je een wollen deken over de voetenzak leggen.
  • Accessoires: Zorg altijd voor een mutsje, zelfs als je binnen bent, omdat pasgeboren baby's veel warmte via het hoofdje verliezen. Voeg wantjes en sokjes toe om de handjes en voetjes warm te houden.

Kleding voor je baby in de draagzak in de winter

Als je je baby in een draagzak meeneemt in de winter, moet je extra aandacht besteden aan hun kleding. Je baby zit dicht tegen jouw lichaam aan, waardoor ze wat meer warmte krijgen van jouw lichaamstemperatuur. Toch is het belangrijk om hen goed aan te kleden:

  • Onderlaag: Kies voor een basisoutfit met lange mouwen en lange broekspijpen. Een romper en een zachte broek zijn vaak voldoende.
  • Tussenlaag: Afhankelijk van de temperatuur kun je een trui of vestje aantrekken. Dit zorgt voor extra warmte, zonder dat je baby te warm wordt in de draagzak.
  • Bovenlaag: Als het buiten erg koud is, kun je overwegen om een speciale draagjas te gebruiken, die zowel jou als je baby warm houdt. Dit voorkomt dat je baby te dik wordt aangekleed, maar toch goed beschermd is tegen de kou.
  • Voetjes en hoofdje: In de draagzak steken de voetjes en het hoofdje van je baby vaak uit, dus zorg voor dikke sokken of slofjes en een warme muts.

Hoe weet je of je baby te warm of te koud is?

Het kan lastig zijn om te bepalen of je baby het warm genoeg heeft in de winter, zonder dat ze oververhit raken. Hier zijn een paar tekenen waar je op kunt letten:

  • Te warm: Als je baby rood aangelopen is, zweet of een klam nekje heeft, kan dit een teken zijn dat ze te warm zijn aangekleed.
  • Te koud: Koude handjes of voetjes zijn vaak een eerste signaal dat je baby het te koud heeft. Controleer ook het nekje van je baby om te voelen of dit koud aanvoelt.

Je baby warm aankleden in de winter draait om balans. Meerdere lagen zijn de sleutel, zodat je altijd iets kunt weghalen als het te warm wordt, of een extra laag kunt toevoegen als het kouder is.

Baby kleden tijdens koude dagen

Je baby warm houden tijdens de winter kan soms een uitdaging zijn, maar met de juiste kleding is het goed te doen. Door gebruik te maken van lagen kun je de kleding gemakkelijk aanpassen aan de temperatuur, zowel binnen als buiten. Of je nu een pasgeboren baby hebt of je baby in een draagzak meeneemt op een winterse wandeling, met deze tips blijft je kleintje warm, comfortabel en veilig.