Voedingsschema voor je baby vanaf 10 maanden

Voedingsschema voor je baby vanaf 10 maanden

Het eetpatroon van je kindje van 10 maanden gaat steeds meer op jouw voedingsschema lijken. De porties vaste voeding die je kindje krijgt, kun je wat groter maken. Ook kun je een vaste voeding toevoegen aan het menu van je kindje, bijvoorbeeld een boterham bij het ontbijt. Je kunt ook de tussendoortjes uitbreiden, denk bijvoorbeeld aan:

 • Groente- of fruithapje. Groente en fruit zijn gezonde tussendoortjes voor je kindje. Prak bijvoorbeeld een banaan, of geef wat stukjes avocado. Lees voor inspiratie onze blog met recepten voor een fruithapje.
 • Rijstwafel of soepstengel. Rijstwafels en soepstengels hebben een goed formaat voor je baby. Bovendien oefent je kindje de mondmotoriek door te kauwen op deze tussendoortjes.
 • Water en lauwe, ongezoete thee. Doordat je de melkvoedingen van je baby afbouwt, krijgt je kindje minder vocht binnen. Daarom is het belangrijk dat je kindje voldoende water of thee drinkt. Probeer dit zoveel mogelijk in een gewone beker te geven in plaats van in een tuitbeker of fles. Zo kan je baby zijn mondspieren trainen.

  Het is goed om te weten dat het afbouwen van melkvoeding bij de ene baby makkelijker gaat dan bij de ander. Als je kindje aan het einde van de tiende maand nog steeds behoefte heeft aan drie melkvoedingen, dan is dit echt niet erg. Ieder kind went immers op zijn eigen tempo aan vast voedsel. Heb je het idee je dat je kindje echt niet wil eten of klachten krijgt van vaste voeding? Dan is het goed om eens met het consultatiebureau of je huisarts te overleggen.

  Wat kan er beter niet op het menu voor je kindje vanaf 10 maanden staan?

  Met 10 maanden kan je kindje al steeds meer vaste voeding eten en nieuwe smaken ontdekken. Toch zijn er ook producten die je beter nog kunt vermijden voor je kindje.

  • Rauwe vis, rauw vlees en rauwe eieren. In deze producten kunnen bepaalde bacteriën zitten waar jonge kinderen gevoeliger voor zijn.
  • Producten met veel suiker. In producten als kindertoetjes, zoete zuiveldranken en diksap zit veel suiker. Wees terughoudend met het geven van deze producten aan je kindje. Veel suiker is namelijk niet goed voor het gewicht en de tanden van je kindje. Kies liever voor een alternatief, zoals magere yoghurt of kwark met geprakt fruit erin.
  • Zoute producten en verzadigde vetten. De nieren van je kindje kunnen zout nog niet goed verwerken. Ook is de lever nog niet genoeg ontwikkeld om verzadigde vetten goed te verwerken. Probeer zout en verzadigde vetten daarom zoveel mogelijk weg te laten uit het menu van je kindje.
  • Honing. Geef je kindje tot 1 jaar geen honing. Hier kan namelijk een bacterie in zitten waar je kindje gevoeliger voor is.
  • Noten. Tot je kindje vier jaar is, zijn het gebit, de mondspieren en de sliktechniek van je kindje nog niet helemaal ontwikkeld. Het eten van hele pinda’s en noten kan daardoor verstikkingsgevaar opleveren.

   Voorbeeld voedingsschema voor je baby vanaf 10 maanden

   Ben je benieuwd hoe het eetschema van je baby van 10 maanden eruit kan zien? Hieronder vind je een voorbeeldmenu.

   Let op: onderstaand schema is een suggestie. Misschien heeft je baby vaker behoefte aan borst- of melkvoeding of eet hij meer of minder dan aangegeven staat. Dit is geen probleem. Je kindje voelt zelf aan hoeveel hij of zij nodig heeft. Volg het tempo van je kindje en breid het voedingsschema langzaam uit met vast voedsel.


   Ontbijt

   Borstvoeding of 180 ml water met 6 schepjes Kabrita Opvolgmelk flesvoeding en eventueel een boterham met bijvoorbeeld avocado.

   Tussendoortje

   Een fruithapje, bijvoorbeeld een peer in kleine stukjes gesneden en een bekertje water of lauwe, ongezoete thee

   Lunch

   Een bruine boterham met margarine en bijvoorbeeld avocado en eventueel een beetje borst- of flesvoeding.

   Tussendoortje

   Een soepstengel, rijstwafel of een groentehapje met een bekertje lauwe thee of water

   Avondeten

   Een warm hapje van bijvoorbeeld drie eetlepels aardappelpuree met twee eetlepels wortel en een eetlepel fijngesneden kipfilet

   Voor het slapen gaan

   Borstvoeding of 180 ml water met 6 schepjes Kabrita Opvolgmelk flesvoeding


   Tips bij het voedingsschema baby 10 maanden

   Tips bij het voedingsschema voor kindjes van 10 maanden

   • Neem er de tijd voor. Het is mogelijk dat je kindje nog moet wennen aan het nieuwe voedingsschema. Rust, structuur en een goede sfeer zijn daarom extra belangrijk. Zorg voor vaste eetmomenten en eet gezellig samen aan tafel. Wanneer je laat zien dat je gezond eet, zal je kleine dat sneller na-apen.
   • Blijf rustig als je kind zich verslikt. De maaltijd van je kindje krijgt steeds meer textuur. Het is niet vreemd dat je kleintje even moet wennen aan het eten van wat grover voedsel. De Rapley voedingsmethode kan de kans op verslikken verminderen. Lees in onze blog meer over deze voedingsmethode.
   • Bewaar restjes op een veilige manier. Maak je in één keer meerdere maaltjes voor je kindje? Zorg er dan voor dat je deze op een veilige manier bewaart. Laat het eten eerst afkoelen, daarna kun je restjes maximaal twee dagen in de koelkast of drie maanden in de vriezer bewaren.
   • Vitamine D. vitamine D is nodig voor een normale groei, ontwikkeling van het beendergestel van kinderen en de normale werking van het immuunsysteem.

    Mandje

    Subtotaal